BLOG
Promocje
Ćwikła z chrzanem 280 g
Ćwikła z chrzanem 280 g

3,60 zł

Cena regularna: 4,50 zł

Najniższa cena: 4,50 zł
szt
Żurek z białą kiełbasą 400 g
Żurek z białą kiełbasą 400 g

13,90 zł

Cena regularna: 16,30 zł

Najniższa cena: 16,30 zł
szt
Owieczka z białej czekolady 25 g
Owieczka z białej czekolady 25 g

6,90 zł

Cena regularna: 8,30 zł

Najniższa cena: 6,00 zł
szt
Pasztet z indyka 330 g
Pasztet z indyka 330 g

9,90 zł

Cena regularna: 14,30 zł

Najniższa cena: 14,30 zł
szt
Kiełbasa biała parzona 500 g
Kiełbasa biała parzona 500 g

17,00 zł

Cena regularna: 21,00 zł

Najniższa cena: 21,00 zł
op
Szyneczka z przyprawami 300 g
Szyneczka z przyprawami 300 g

16,60 zł

Cena regularna: 20,50 zł

Najniższa cena: 20,50 zł
szt
Ciasteczka kawowe 100 g
Ciasteczka kawowe 100 g

10,00 zł

Cena regularna: 13,50 zł

Najniższa cena: 13,50 zł
szt
Pisanka z białej czekolady z żurawiną i pistacjami 65 g
Pisanka z białej czekolady z żurawiną i pistacjami 65 g

12,90 zł

Cena regularna: 16,50 zł

Najniższa cena: 16,50 zł
szt
Pisanka z czekolady mlecznej z truskawkami i pomarańczą 65 g
Pisanka z czekolady mlecznej z truskawkami i pomarańczą 65 g

12,90 zł

Cena regularna: 16,50 zł

Najniższa cena: 16,50 zł
szt
Pisanka z ciemnej czekolady z malinami 65g
Pisanka z ciemnej czekolady z malinami 65g

12,90 zł

Cena regularna: 16,50 zł

Najniższa cena: 16,50 zł
szt
Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe 100 g
Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe 100 g

11,00 zł

Cena regularna: 13,50 zł

Najniższa cena: 13,50 zł
szt
Ciasteczka cantucci 95 g
Ciasteczka cantucci 95 g

11,00 zł

Cena regularna: 13,50 zł

Najniższa cena: 13,50 zł
szt

Promocja cenowa ważna 1-31.03.2024 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu

Jaki miód jest najbardziej wartościowy? Podpowiadamy!
Jaki miód jest najbardziej wartościowy?

Miód aż w 80% składa się z cukrów prostych - glukozy i fruktozy. Dodatkowo zawiera sporo składników mineralnych takich jak: żelazo, molibden, magnez, fosfor, potas, wapń oraz witaminy: kwas foliowy, biotyna, witamina C, B6, B12. W składzie można również znaleźć mniej znane składniki takie jak: związki o charakterze hormonalnym (cholina, acetylocholina), garbniki , flawonoidy, kwasy organiczne czy enzymy, które są niezbędne do trawienia.

Właściwości prozdrowotne miodu:

W sklepach znajdziemy różne rodzaje miodów. Różnią się składem, smakiem i terapeutycznymi właściwościami. Czy istnieje w ogóle najzdrowszy miód? Podpowiadamy!

AKACJOWY- ma jasną barwę (jasno słomkową) i wyczuwalna jest w nim delikatna woń kwiatów. Ten rodzaj miodu najwolniej się krystalizuje. Miód akacjowy zawiera w sobie dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów, jest lekkostrawny, wzmacnia organizm, dlatego jest polecany dla osób, które są przemęczone i potrzebują uzupełnić energię np.  podczas czy po intensywnych ćwiczeniach czy po chorobie. Miód ten jest również polecany przy dolegliwościach żołądkowych i zaburzeniach trawienia (wzdęciach, zaparciach, nadkwasocie), a nawet może pomóc przy regeneracji błony śluzowej przy chorobie wrzodowej.

GRYCZANY- Miód gryczany ma barwę ciemno-herbacianą lub brunatną. Jest pozyskiwany z kwiatów gryki, dzięki czemu ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Ma właściwości przeciwzapalne i wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Działa oczyszczająco na wątrobę oraz na układ oddechowy, gdyż działa wykrztuśnie i ułatwia proces oczyszczania dróg oddechowych z toksycznych substancji. Doskonale sprawdzi się u osób z anemią z niedoboru żelaza. Uchodzi za jeden z najzdrowszych miodów w Polsce.

WIELOKWIATOWY- To tzw. miód tysiąca kwiatów. W zależności od gatunków kwiatów, miód ten może mieć inną barwę czy zapach. Różnorodność ta wpływa na powszechność jego zastosowania. Miód wielokwiatowy wykorzystywany jest przy: przeziębieniach, zaburzeniach krążenia czy przy chorobach wątroby. Wzmacnia odporność oraz jest doskonały przy alergiach a w szczególności jak mamy katar sienny.

LIPOWY- pochodzi z pyłków kwiatów lipy, ma barwę jasnożółtą. W smaku jest pikantny i czasem można wyczuć lekką goryczkę. Miód lipowy wykorzystywany jest przy przeziębieniach, infekcjach dróg oddechowych, gdyż działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, napotne, działa przeciwgorączkowo, a nawet posiada lekkie działanie uspokajające i kojące na układ nerwowy.

RZEPAKOWY -w postaci płynnej ma barwę lekko słomkową, wręcz bezbarwną i słaby zapach kwiatów rzepaku. Proces krystalizacji przebiega bardzo szybko, dzięki czemu miód ma kolor biało-kremowy. Polecany jest szczególnie dla osób ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. (wzmacnia układ krwionośny, zapobiega miażdżycy, zaburzeń rytmu serca, anemii). Miód rzepakowy obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz ma moc wyrównania niedoborów potasu w organizmie. Jego właściwości sprawiają, że może również pomóc zewnętrznie-na skórę, gdyż przyspiesza gojenie się ran i zapobiega tworzeniu się pęcherzy.

NAWŁOCIOWY- Jest to dość mało znany miód. Nawłoć kwitnie najintensywniej w czasie, gdy pszczoły zaczynają zimowe przygotowania, dlatego z produkcją nieraz bywa ciężko. Miód ten ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak i mętny, jasny kolor po procesie krystalizacji. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych (pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej)

WRZOSOWY- to jeden z najtrudniejszych do pozyskania gatunków miodów, dlatego jest on uznawany za jeden z droższych miodów. Miód ten ma bardzo charakterystyczny smak, co wyróżnia go na tle innych miodów. Jest mało słodki, a wręcz nawet gorzko-cierpki, gdyż zawiera mało sacharozy. Miód wrzosowy jest pomocny przy schorzeniach układu moczowego, pokarmowego oraz wzmacnia układ odpornościowy.

CENNE RADY:

  • Miód powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej i zacienionym miejscu np. w szafce.
  • Aby nie stracić dobroczynnego działania, miody nie powinny być podgrzewane powyżej 40 stopni, zatem należy uważać jak przyrządzamy np. herbatę.
  • Warto jednak wiedzieć, że nie każdy może spożywać go bez ograniczeń. Nie powinno się go podawać dzieciom do pierwszego roku życia, a osoby, które mają zaburzenia gospodarki węglowodanowej (osoby chore na cukrzycę, insulinooporność) powinny go mocno ograniczać.

Podsumowując, z dietetycznego punktu widzenia, owszem powinniśmy unikać cukrów prostych, ale jeżeli już musisz coś posłodzić, to wybierz miód, gdyż poza kaloriami dostarczysz również inne cenne składniki odżywcze i sole mineralne, których cukier jest pozbawiony. A i oczywiście ważne, aby był to naturalny miód, prawdziwy miód, dlatego sprawdzajmy skąd dany miód pochodzi i czytajmy etykiety!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium