
W miejskiej przestrzeni pojawia się coraz więcej restauracji specjalizujących się w burgerach. Każda z nich podchodzi do tematu w unikalny sposób i stosuje swoje sekretne przepisy. Choć takie kanapki mogą naprawdę świetnie smakować, równie dobre (a nawet lepsze) zrobisz samodzielnie w domu! Jak się zaraz przekonasz, przygotowanie burgerów jest wyjątkowo proste. Zapoznaj się z 5 przepisami na domowe hamburgery – zarówno w wersji klasycznej, jak i w wariantach nieco bardziej egzotycznych!
1. Klasyczne burgery wołowe
Przyrządzanie hamburgerów domowych powinno Ci zająć tylko kilka minut. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj własne hamburgery z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny (najlepiej z łopatki lub antrykotu),
- sól i świeżo mielony pieprz,
- odrobina oleju do smażenia,
- 2 bułki do burgerów (maślane lub klasyczne pszenne),
- 2 plastry żółtego sera (np. cheddar, ementaler),
- kilka plasterków ogórka konserwowego lub kiszonego,
- plaster pomidora,
- liście sałaty (np. lodowej lub rzymskiej),
- plaster czerwonej cebuli lub prażona cebulka,
- ulubiony sos: majonez, ketchup, musztarda (lub miks).
Przygotowanie:
- Z mielonego mięsa wołowego uformuj płaskie kotlety o średnicy nieco większej niż bułka (pamiętaj, że skurczą się na patelni). Posól je i popieprz z obu stron tuż przed smażeniem, nie wcześniej.
- Rozgrzej na patelni odrobinę oleju. Smaż kotlety ok. 3 – 4 minuty z jednej strony, a następnie obróć je, połóż na nich plastry sera i smaż przez kolejne 3 minuty (lub dłużej, jeśli zależy Ci na mocniej wysmażonych burgerach).
- Przekrój bułki i podgrzej je na suchej patelni lub w piekarniku, aż będą lekko chrupiące. Możesz je też posmarować masłem i podsmażyć.
- W opieczonych bułkach umieść sałatę, kotlet z serem, cebulę, ogórki, plaster pomidora i sos. Podawaj od razu.
Jeśli nie masz ochoty na przygotowywanie burgerów samodzielnie, zawsze możesz zaopatrzyć się w gotowe kotlety Bacówki z mięsa wieprzowo-wołowego. Do tego dodaj ser, odrobinę czerwonej cebuli, pomidora, sałaty, ulubiony sos i gotowe!
2. Domowe burgery azjatyckie z kimchi i sosem hoisin
W tym wariancie zamiast tradycyjnego sosu używasz hoisin. Do tego dodajesz marynowane warzywa, kimchi, kolendrę i oczywiście kotlet z wołowiny, piersi kurczaka lub tofu. Całość możesz zamknąć w delikatnej bułce bao.
Składniki:
- 2 azjatyckie bułki bao,
- 2 kotlety wieprzowo-wołowe z Bacówki (albo roślinne – np. z tofu lub seitana),
- 4 łyżki kimchi,
- 2 liście sałaty,
- 4 plasterki świeżego ogórka,
- świeża kolendra,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego do skropienia mięsa lub warzyw,
- 3 łyżki sosu hoisin.
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię. Kotlety dopraw solą, pieprzem i delikatnie skrop olejem sezamowym. Smaż po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości i preferencji.
- Przekrój bułki i delikatnie zrumień je na suchej patelni lub w piekarniku (przez 2 – 3 minuty – żeby były ciepłe i chrupiące).
- Na dolnej połówce bułki ułóż sałatę, potem kotlet, łyżkę sosu hoisin, kimchi, plasterki ogórka i kolendrę. Przykryj górą bułki.
3. Pyszne burgery śniadaniowe z jajkiem i awokado
Burgerów wcale nie musisz jeść na obiad – to także smaczne danie śniadaniowe! Wystarczy, że użyjesz takich składników jak jajka, boczek czy awokado. Zobacz, jakie to proste!
Składniki:
- 2 bułki (np. maślane, brioche albo klasyczne bułki z sezamem),
- 2 jajka,
- 1 dojrzałe awokado,
- 4 plastry bekonu,
- 2 plasterki sera (cheddar, gouda lub mozzarella),
- 1 pomidor,
- sól i pieprz,
- odrobina masła lub oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- Na suchej patelni podsmaż plastry bekonu, aż będą chrupiące. Połóż je na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na tej samej patelni (możesz dodać odrobinę masła) usmaż dwa jajka sadzone. Najlepiej, jeśli żółtko pozostanie płynne – burger nabiera wtedy charakteru. Dopraw solą i pieprzem.
- W miseczce rozgnieć awokado widelcem. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i ewentualnie kilka kropli soku z limonki lub cytryny – dzięki temu owoc nie ściemnieje i zyska lekki, świeży smak.
- Przekrój bułki i podgrzej je na suchej patelni (lub w tosterze). Na dolnej połówce możesz położyć plasterek sera i lekko go stopić.
- Do bułek dodaj rozgniecione awokado, jajko sadzone, bekon i plasterek pomidora.
4. Najlepsze burgery wege z halloumi
Choć tradycyjne burgery przyrządza się z mielonej lub siekanej wołowiny, to coraz większą popularnością cieszą się ich bezmięsne warianty. Robi się je z ciecierzycy, fasoli lub soi. Mięso można jednak zastąpić także serem – najlepiej w tej roli sprawdzi się halloumi.
Składniki:
- 2 bułki do burgerów (najlepiej pełnoziarniste lub brioche),
- 200 g sera halloumi (pokrojonego w grube plastry),
- 1 awokado,
- kilka liści rukoli lub sałaty,
- 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie krążki),
- 1 mały pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
- olej do smażenia lub grillowania.
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka majonezu,
- sok z cytryny,
- szczypta soli, pieprzu, ewentualnie odrobina miodu lub czosnku.
Przygotowanie:
- Na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) podsmaż plastry halloumi bez tłuszczu lub z odrobiną oleju. Wystarczą Ci około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż ser stanie się złocisty i chrupiący.
- Wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj sok z cytryny i przyprawy. Sos powinien być lekko kwaśny i kremowy – świetnie zbalansuje intensywny smak słonego halloumi.
- Awokado pokrój w plasterki albo rozgnieć widelcem z odrobiną soli i pieprzu. Pomidory pokrój w plastry, cebulę w cienkie krążki.
- Przekrój bułki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Możesz posmarować je wcześniej masłem lub oliwą, aby były bardziej chrupiące.
- Połącz wszystkie składniki w bułkach i podawaj od razu.
5. Burgery z owocami morza
Jeśli szukasz alternatywy dla wołowiny, ale nie masz ochoty na wegetariańskiego burgera roślinnego, zawsze możesz postawić na ryby lub owoce morza!
Składniki:
- 300 g filetu z łososia (bez skóry) albo 250 g dużych, obranych krewetek (np. tygrysich),
- 2 bułki do burgerów,
- kilka liści sałaty rzymskiej lub rukoli,
- cienkie krążki czerwonej cebuli,
- sok z limonki,
- sos czosnkowy z Bacówki,
- sól i pieprz,
- oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
- Jeśli wybierasz łososia, posiekaj filet na drobne kawałki, dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki. Uformuj 2 kotlety i smaż na odrobinie oliwy po 3 – 4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
- Jeśli wybierasz krewetki, wymieszaj je z solą, pieprzem, limonką i odrobiną oliwy. Podsmaż na patelni przez 2 – 3 minuty z każdej strony, aż będą różowe i lekko chrupiące.
- Podpiecz przekrojone bułki na suchej patelni lub w tosterze. Na dolnej połówce rozsmaruj sos czosnkowy. Dodaj sałatę, cebulę i usmażonego łososia lub krewetki. Przykryj drugą połówką bułki.
Pyszne burgery przyrządzisz z Bacówką!
W ofercie Bacówki czekają na Ciebie zarówno gotowe kotlety do burgerów, jak i różnorodne dodatki – od przetworów z warzyw, po sosy czy niezastąpioną do klasycznych burgerów cebulę karmelizowaną na miodzie i cukrze trzcinowym. Zapoznaj się więc z naszym asortymentem i przygotuj to popularne danie we własnym domu.