BLOG
Promocje
Kiełbasa biała parzona 500 g
Kiełbasa biała parzona 500 g

17,49 zł

Cena regularna: 21,49 zł

Najniższa cena: 18,99 zł
op
Pierś pieczona z kurczaka 650 g
Pierś pieczona z kurczaka 650 g

34,99 zł

Cena regularna: 40,49 zł

Najniższa cena: 40,49 zł
szt
Keczup łagodny 200 g
Keczup łagodny 200 g

7,29 zł

Cena regularna: 8,79 zł

Najniższa cena: 8,79 zł
szt
Keczup pikantny 200 g
Keczup pikantny 200 g

7,29 zł

Cena regularna: 8,79 zł

Najniższa cena: 8,79 zł
szt
Ogórki konserwowe 840 g
Ogórki konserwowe 840 g

7,49 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt
Kiełbasa podwawelska 1 kg
Kiełbasa podwawelska 1 kg

29,99 zł

Cena regularna: 35,49 zł

Najniższa cena: 35,49 zł
op
Kiełbaski grillowe z czosnkiem niedźwiedzim 300 g
Kiełbaski grillowe z czosnkiem niedźwiedzim 300 g

12,99 zł

Cena regularna: 15,49 zł

Najniższa cena: 9,99 zł
op
Batoniki marcepanowe 80 g
Batoniki marcepanowe 80 g

6,99 zł

Cena regularna: 9,79 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt
Herbata czarna liściasta Ceylon 100 g
Herbata czarna liściasta Ceylon 100 g

17,49 zł

Cena regularna: 21,79 zł

Najniższa cena: 21,79 zł
szt
Orzechy laskowe stracciatella w białej czekoladzie 100 g
Orzechy laskowe stracciatella w białej czekoladzie 100 g

10,29 zł

Cena regularna: 12,79 zł

Najniższa cena: 12,79 zł
szt
Serce z czekolady mlecznej z truskawkami 50 g
Serce z czekolady mlecznej z truskawkami 50 g

9,99 zł

Cena regularna: 13,79 zł

Najniższa cena: 13,79 zł
szt
Słodka borówka 100 g
Słodka borówka 100 g

17,49 zł

Cena regularna: 20,99 zł

Najniższa cena: 17,99 zł
szt

 

 PRODUKT MIESIĄCA  

Promocja cenowa "produkt miesiąca" ważna 1-31.05.2025 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu!   

5 pomysłów na burgera lepszego niż w restauracji
5 pomysłów na burgera lepszego niż w restauracji

W miejskiej przestrzeni pojawia się coraz więcej restauracji specjalizujących się w burgerach. Każda z nich podchodzi do tematu w unikalny sposób i stosuje swoje sekretne przepisy. Choć takie kanapki mogą naprawdę świetnie smakować, równie dobre (a nawet lepsze) zrobisz samodzielnie w domu! Jak się zaraz przekonasz, przygotowanie burgerów jest wyjątkowo proste. Zapoznaj się z 5 przepisami na domowe hamburgery – zarówno w wersji klasycznej, jak i w wariantach nieco bardziej egzotycznych!

1. Klasyczne burgery wołowe

Przyrządzanie hamburgerów domowych powinno Ci zająć tylko kilka minut. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj własne hamburgery z ulubionymi dodatkami. 

Składniki:

  • 300 g mielonej wołowiny (najlepiej z łopatki lub antrykotu),
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • 2 bułki do burgerów (maślane lub klasyczne pszenne),
  • 2 plastry żółtego sera (np. cheddar, ementaler),
  • kilka plasterków ogórka konserwowego lub kiszonego,
  • plaster pomidora,
  • liście sałaty (np. lodowej lub rzymskiej),
  • plaster czerwonej cebuli lub prażona cebulka,
  • ulubiony sos: majonez, ketchup, musztarda (lub miks).

Przygotowanie:

  1. Z mielonego mięsa wołowego uformuj płaskie kotlety o średnicy nieco większej niż bułka (pamiętaj, że skurczą się na patelni). Posól je i popieprz z obu stron tuż przed smażeniem, nie wcześniej.
  2. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju. Smaż kotlety ok. 3 – 4 minuty z jednej strony, a następnie obróć je, połóż na nich plastry sera i smaż przez kolejne 3 minuty (lub dłużej, jeśli zależy Ci na mocniej wysmażonych burgerach).
  3. Przekrój bułki i podgrzej je na suchej patelni lub w piekarniku, aż będą lekko chrupiące. Możesz je też posmarować masłem i podsmażyć.
  4. W opieczonych bułkach umieść sałatę, kotlet z serem, cebulę, ogórki, plaster pomidora i sos. Podawaj od razu.

Jeśli nie masz ochoty na przygotowywanie burgerów samodzielnie, zawsze możesz zaopatrzyć się w gotowe kotlety Bacówki z mięsa wieprzowo-wołowego. Do tego dodaj ser, odrobinę czerwonej cebuli, pomidora, sałaty, ulubiony sos i gotowe! 

2. Domowe burgery azjatyckie z kimchi i sosem hoisin

W tym wariancie zamiast tradycyjnego sosu używasz hoisin. Do tego dodajesz marynowane warzywa, kimchi, kolendrę i oczywiście kotlet z wołowiny, piersi kurczaka lub tofu. Całość możesz zamknąć w delikatnej bułce bao.

Składniki:

  • 2 azjatyckie bułki bao,
  • 2 kotlety wieprzowo-wołowe z Bacówki (albo roślinne – np. z tofu lub seitana),
  • 4 łyżki kimchi,
  • 2 liście sałaty,
  • 4 plasterki świeżego ogórka,
  • świeża kolendra,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego do skropienia mięsa lub warzyw,
  • 3 łyżki sosu hoisin.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię. Kotlety dopraw solą, pieprzem i delikatnie skrop olejem sezamowym. Smaż po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości i preferencji.
  2. Przekrój bułki i delikatnie zrumień je na suchej patelni lub w piekarniku (przez 2 – 3 minuty – żeby były ciepłe i chrupiące).
  3. Na dolnej połówce bułki ułóż sałatę, potem kotlet, łyżkę sosu hoisin, kimchi, plasterki ogórka i kolendrę. Przykryj górą bułki.

3. Pyszne burgery śniadaniowe z jajkiem i awokado

Burgerów wcale nie musisz jeść na obiad – to także smaczne danie śniadaniowe! Wystarczy, że użyjesz takich składników jak jajka, boczek czy awokado. Zobacz, jakie to proste!

Składniki:

  • 2 bułki (np. maślane, brioche albo klasyczne bułki z sezamem),
  • 2 jajka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 4 plastry bekonu,
  • 2 plasterki sera (cheddar, gouda lub mozzarella),
  • 1 pomidor,
  • sól i pieprz,
  • odrobina masła lub oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni podsmaż plastry bekonu, aż będą chrupiące. Połóż je na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. Na tej samej patelni (możesz dodać odrobinę masła) usmaż dwa jajka sadzone. Najlepiej, jeśli żółtko pozostanie płynne – burger nabiera wtedy charakteru. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W miseczce rozgnieć awokado widelcem. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i ewentualnie kilka kropli soku z limonki lub cytryny – dzięki temu owoc nie ściemnieje i zyska lekki, świeży smak.
  4. Przekrój bułki i podgrzej je na suchej patelni (lub w tosterze). Na dolnej połówce możesz położyć plasterek sera i lekko go stopić.
  5. Do bułek dodaj rozgniecione awokado, jajko sadzone, bekon i plasterek pomidora.

4. Najlepsze burgery wege z halloumi

Choć tradycyjne burgery przyrządza się z mielonej lub siekanej wołowiny, to coraz większą popularnością cieszą się ich bezmięsne warianty. Robi się je z ciecierzycy, fasoli lub soi. Mięso można jednak zastąpić także serem – najlepiej w tej roli sprawdzi się halloumi.

Składniki:

  • 2 bułki do burgerów (najlepiej pełnoziarniste lub brioche),
  • 200 g sera halloumi (pokrojonego w grube plastry),
  • 1 awokado,
  • kilka liści rukoli lub sałaty,
  • 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie krążki),
  • 1 mały pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
  • olej do smażenia lub grillowania.
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sok z cytryny,
  • szczypta soli, pieprzu, ewentualnie odrobina miodu lub czosnku.

Przygotowanie:

  1. Na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) podsmaż plastry halloumi bez tłuszczu lub z odrobiną oleju. Wystarczą Ci około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż ser stanie się złocisty i chrupiący.
  2. Wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj sok z cytryny i przyprawy. Sos powinien być lekko kwaśny i kremowy – świetnie zbalansuje intensywny smak słonego halloumi.
  3. Awokado pokrój w plasterki albo rozgnieć widelcem z odrobiną soli i pieprzu. Pomidory pokrój w plastry, cebulę w cienkie krążki.
  4. Przekrój bułki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Możesz posmarować je wcześniej masłem lub oliwą, aby były bardziej chrupiące.
  5. Połącz wszystkie składniki w bułkach i podawaj od razu.

5. Burgery z owocami morza

Jeśli szukasz alternatywy dla wołowiny, ale nie masz ochoty na wegetariańskiego burgera roślinnego, zawsze możesz postawić na ryby lub owoce morza!

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia (bez skóry) albo 250 g dużych, obranych krewetek (np. tygrysich),
  • 2 bułki do burgerów,
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub rukoli,
  • cienkie krążki czerwonej cebuli,
  • sok z limonki,
  • sos czosnkowy z Bacówki,
  • sól i pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jeśli wybierasz łososia, posiekaj filet na drobne kawałki, dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki. Uformuj 2 kotlety i smaż na odrobinie oliwy po 3 – 4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  2. Jeśli wybierasz krewetki, wymieszaj je z solą, pieprzem, limonką i odrobiną oliwy. Podsmaż na patelni przez 2 – 3 minuty z każdej strony, aż będą różowe i lekko chrupiące.
  3. Podpiecz przekrojone bułki na suchej patelni lub w tosterze. Na dolnej połówce rozsmaruj sos czosnkowy. Dodaj sałatę, cebulę i usmażonego łososia lub krewetki. Przykryj drugą połówką bułki.

Pyszne burgery przyrządzisz z Bacówką!

W ofercie Bacówki czekają na Ciebie zarówno gotowe kotlety do burgerów, jak i różnorodne dodatki – od przetworów z warzyw, po sosy czy niezastąpioną do klasycznych burgerów cebulę karmelizowaną na miodzie i cukrze trzcinowym. Zapoznaj się więc z naszym asortymentem i przygotuj to popularne danie we własnym domu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium