Masz słabość do słodkości? My też! Dlatego w BACÓWCE znajdziesz mnóstwo przepysznych słodyczy. Luty to miesiąc miłości, a z nami Walentynki możesz obchodzić cały miesiąc, gdyż uważamy, że miłości nigdy za dużo.

Podaruj ukochanym najlepsze jakościowo, wyjątkowe w smaku słodycze. Serce z czekolady, skórka pomarańczowa czy praliny ręcznie robione na pewno zaskoczą i umilą dzień drugiej połówki.

 

Promocja ważna w sklepie online, w sklepach Bacówka Towary Tradycyjne w dniach 1-28.02.2023 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

 

Co na odporność w okresie zimowym?
naturalne-przetwory-na-odpornosc

Sezon zimowy to trudny okres dla naszej odporności. W zimnych miesiącach nie tylko wzrasta aktywność wirusów, ale zmieniają się także nasze nawyki codziennego trybu życia. Spada naturalna produkcja witaminy D, a nasza dieta jest uboższa o różnorodne, świeże warzywa i owoce. Co zatem zrobić by infekcje nie krzyżowały Ci planów? Podpowiadamy!

Co korzystanie wpływa na układ immunologiczny?

SEN - Po pierwsze wysypiaj się. Sen ma ogromny wpływ na równowagę hormonalną organizmu, a co za tym idzie na budowanie odporności organizmu. Podczas głębokiego snu odpowiedź komórek na patogeny jest najintensywniejsza. Zarywanie nocek upośledza regenerację organizmu, a to przekłada się na większą podatność na infekcje. Pamiętaj, że nie tylko długość snu ale jakość się liczy.

BRAK STRESU - Wiedziałeś, że silny stres wpływa negatywnie na system immunologiczny? Stres powoduje wydzielanie hormonów a ich duża ilość zapoczątkowuje stan zapalny organizmu. Ilość białych krwinek ulega zmniejszeniu, co za tym idzie układ immunologiczny nie jest na tyle silny, aby obronić się przed drobnoustrojami. To prawda, nie unikniesz stresu, ale możesz wpłynąć na to, jak na niego reagujesz. Pielęgnuj swoje pasje i znajdź czas dla siebie.

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA - Aktywny tryb życia do prosty sposób do wzmocnienia odporności, gdyż wspomaga zaopatrywanie narządów w tlen. Dzięki regularnej aktywności fizycznej zwiększa się skuteczność naszego organizmu w zwalczaniu bakterii i wirusów, a także powoduje wzrost limfocytów, które zmniejszają ryzyko rozwoju infekcji. Wybierz aktywność fizyczną, która sprawia Ci przyjemność.

ZDROWE JELITA - Jelita to centrum dowodzenia naszej odporności. Wiedziałeś, że w 80% komórki układu odpornościowego znajdują się właśnie w jelitach? Są to tzw. komórki żerne układu odpornościowego, które chronią organizm. Zadbaj o florę jelitową poprzez włączenie do diety produktów bogatych w probiotyki i kiszonki. Pomocne tutaj będą naturalne produkty mleczne, kiszonki, zakwasy z buraków czy błonnik pokarmowy, który może przyczynić się do redukowania stanów zapalnych.

PRAWIDŁOWA MASA CIAŁA - wpływa korzystnie na organizm człowieka. Otyłość i związana z nią nadmierna tkanka tłuszczowa zmniejsza zdolność organizmu do walki z patogenami, poprzez podwyższenie liczby markerów stanu zapalnego w organizmie.

Jaka dieta na wzmocnienie odporności?

Każdy zdaje sobie sprawę, że dieta wpływa na nasze zdrowie i wzmacnia odporność, jednak nie zawsze teoria idzie z praktyką w parze. Pędzący tryb życia nie pomaga w stosowaniu zbilansowanej diety wzmacniającej odporność. Dieta, która obfituje w cukier, sól, dużą ilość tłuszczów zwierzęcych czy przetworzoną żywność zdecydowanie nie sprzyja odporności. Nadmiar cukru i śmieciowe jedzenie zaburzają równowagę kwasowo-zasadową i osłabiają organizm. Dzieje się tak, bo Twój organizm kieruje swoje siły na pozbywanie się toksyn a do tego zużywa wiele niezbędnych witamin i cennych minerałów.

Zatem jak zwiększyć odporność organizmu dietą? Zadbaj, a by w Twojej diecie było dużo warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, ryb. Wiele z nich zawiera sporo witamin, działa przeciwzapalnie, ale również posiadają właściwości bakteriobójcze, przeciwutleniające i immunomodulujące. Chcąc wzmocnić odporność warto wprowadzić do swojej diety produkty bogate w witaminy:  (witamina C, D, E, B, kwas foliowy) oraz w składniki mineralne tj: żelazo, cynk, selen, kwasy omega 3 (np. olej z wątroby rekina). Badania naukowe potwierdzają związek między niedoborem witaminy D a zwiększeniem liczby zachorowań na grypę. Wiedziałeś, że dorosłym rekomenduje się suplementację witaminy D od września do kwietnia, natomiast osoby powyżej 65 roku życia powinny przyjmować ją przez cały rok? Jak suplementy diety to tylko witamina D. Reszta witamin powinna być dostarczana wraz z pożywieniem.

DBAJ O PRAWIDŁOWE NAWODNIENIE - Woda również wspomaga odporność. Wypijanie niedostatecznej ilości wody sprzyja wysuszaniu błon śluzowych, które stają się mniej odporne na ataki czynników chorobotwórczych.

KORZYSTAJ Z PRODUKTÓW, KTÓRA DAJE NATURA- Naturalne składniki roślinne wpływające korzystnie na układ odpornościowy to również: Czosnek (naturalny antybiotyk) , imbir, cebula, miód naturalny, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, lipa, aloes, rumianek, czarny bez, aronia, maliny, pigwa, żurawina.

Powyższe składniki pokarmowe wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, gdyż wykazują właściwości niszczące chorobotwórcze drobnoustroje, a co za tym idzie wykazują działanie bakteriobójcze jak również posiadają właściwości przeciwbakteryjne.

Doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi to co najlepsze z owoców w czasie zimy to przetwory, które można zakupić w Bacówce: 100% natury, bez zbędnych dodatków.

Pamiętaj, że budowanie i wzmacnianie odporności jest procesem złożonym i wymagającym systematycznego i całościowego działania. Nie ma jednej skutecznej rady. Na ostateczny efekt składają się codzienne drobne wybory, dobre nawyki, zatem zachęcamy- zacznij już dziś a organizm odwdzięczy Ci się z nawiązką.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium