Masz słabość do słodkości? My też! Dlatego w BACÓWCE znajdziesz mnóstwo przepysznych słodyczy. Luty to miesiąc miłości, a z nami Walentynki możesz obchodzić cały miesiąc, gdyż uważamy, że miłości nigdy za dużo.

Podaruj ukochanym najlepsze jakościowo, wyjątkowe w smaku słodycze. Serce z czekolady, skórka pomarańczowa czy praliny ręcznie robione na pewno zaskoczą i umilą dzień drugiej połówki.

 

Promocja ważna w sklepie online, w sklepach Bacówka Towary Tradycyjne w dniach 1-28.02.2023 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

 

Probiotyki - na co pomagają?
probiotyki-na-co-pomagaja

Na początek ciekawostka - wiedziałeś, że w naszym organizmie roi się od bakterii? Głównie zasiedlają one nasz przewód pokarmowy. Ich waga może sięgać aż do 2 kg! Wbrew pozorom, nie wszystkie bakterie są dla nas zagrożeniem. Od składu naszej flory bakteryjnej w jelitach zależy prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego, gdyż aż 80% komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach. To od nas zależy, czy nasze jelita będą zasiedlane głównie przez chorobotwórcze czy prozdrowotne bakterie. Dobre szczepy probiotyczne intensywnie namnażają się i powlekają nabłonek jelit tworząc strukturę zabezpieczającą przed przenikaniem patogenów przez co hamują ich rozwój konkurując z nimi o składniki pokarmowe.

JAK DBAĆ O JELITA NA CODZIEŃ?

Swoją dietę warto wzbogacić o bakterie probiotyczne. Są to żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na ludzki organizm. Główną cechą tych bakterii jest zdolność do kolonizacji jelit. Są to głównie bakterie kwasu mlekowego lactobacillus rhamnosus, lactobacillus plantarum, lactobacillus acidophilus, lactobacillus paracasei, Streptococcus spp, drożdżaki saccharomyces boulardii, a nawet kultury pleśni Aspergillusspp.

KORZYSTNE SKUTKI ZDROWOTNE PROBIOTYKÓW:

Te żywe drobnoustroje mają szerokie spektrum oddziaływania na nasz organizm, zarówno miejscowe jak i ogólnoustrojowe. Działają korzystnie na układ odpornościowy, poprzez tworzenie swoistej bariery ochronnej przed patogenami (zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje) , poprawiają florę bakteryjną czy regulają przemianę materii. Do ich zadań należy również:

  • Zapobieganie biegunek infekcyjnych i po-antybiotykowych
  • Działają korzystanie przy leczeniu zapalenia żołądka wywołanego przez Helicobacter pylori, przewlekłych zapaleń jelit poprzez redukcje stanów zapalnych i odbudowywanie mikroflory
  • Obniżają zły cholesterol (LDL), przez co zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy
  • Są zalecane dla osób z zaburzeniami jelitowymi, w leczeniu oraz przy prewencji IBS (w zespole jelita drażliwego), zapobiegają wzdęciom, zaparciom
  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii u dzieci i osób ze skłonnością do niej
  • Zmniejszają nietolerancję na laktozę poprzez udział w jej trawieniu
  • Ułatwiają przyswajanie wapnia, dzięki czemu zapobiegają osteoporozie oraz uczestniczą w produkcji niektórych witamin (K oraz wit. z grupy B)
  • Niektóre mikroorganizmy posiadają zdolność inaktywowania substancji toksycznych. Naukowcy twierdzą również, że regularna dawka probiotyków zapobiega powstawaniu nowotworów i zmniejsza ryzyko infekcji, w szczególności górnych dróg oddechowych oraz pomagają na infekcje intymne.

KIEDY PRODUKT MOŻNA NAZWAĆ PROBIOTYCZNYM?

Bakterie fermentacji mlekowej możemy spotkać pod różną postacią. Oczywiście, w aptece znajdziemy suplementy diety, ale warto rozejrzeć się bliżej- wystarczy udać się do sklepu spożywczego czy do własnej spiżarni. Produkt może być uznany za produkt probiotyczny, jeżeli w 1 mililitrze znajduje się co najmniej 106 aktywnych drobnoustrojów probiotycznych. Należy zaznaczyć, że pozytywny wpływ probiotyków na zdrowie zależy od dawki i od tego jaki szczep probiotyczny wybierzemy. Stosowanie probiotyków musi być rozsądne, gdyż ich nadmiar też może szkodzić.

W JAKICH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH ZNAJDZIEMY NATURALNE PROBIOTYKI?

  • Kiszonki, czyli kiszone warzywa i owoce - najbardziej popularna to żywność fermentowana: kapusta kiszona, ogórki kiszone ale wiedziałeś, że zakisić można wszystko m.in: buraki, rzodkiewkę, paprykę, cytryny - spróbujcie, naprawdę warto!
  • Ciasta na zakwasie, piwo, wino, fermentowane soki warzywne
  • Produkty sojowe z probiotykami, takie jak mleka, napoje czy serki
  • Do mniej znanych produktów spożywczych możemy zaliczyć: tempeh, miso, natto, kombucha, kimchi
 

PROBIOTYKI PO ANTYBIOTYKOTERAPII

Żywe drobnoustroje nadają produktom specyficzny smak i zapach, a także chronią je przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów. Należy pamiętać, że te probiotyczne pokarmy powinny zawierać mało cukru, konserwantów i dodatkowych składników. Jeśli produkt jest wysoko przetworzony to nie będzie spełniał swoich właściwości probiotycznych.

Warto wspomnieć, że po antybiotykoterapii, produkty z probiotykami czy suplementy probiotyczne powinno się spożywać nie tylko podczas kuracjii ale również 2-3 tygodnie po jej zakończeniu. Należy dać czas odbudować się tej dobrej florze bakteryjnej.

JAK SPOŻYWAĆ PROBIOTYKI?

Skuteczne działanie probiotyków uzależnione jest od ich ilości, formy, czasu podawania oraz jakie szczepy bakterii probiotycznych dostarczamy do naszego układu pokarmowego. Probiotyki są na bieżąco trawione wraz z spożywanym pokarmem, dlatego też należy pamiętać o regularnym dostarczaniu do organizmu żywności bogatej w te dobroczynne mikroorganizmy.

Serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego: www.sklep.bacowkatowary.pl Tam znajdziesz bogactwo naturalnych produktów, bogatych w naturalne probiotyki. Zadbaj o swoje zdrowie i bliskich już dzisiaj.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium