Długi, wolny „weekend majowy” to czas grillowania! choć pogoda nas nie rozpieszcza, to sezon na grilla czas zacząć!
Skorzystaj ze wskazówek i pomysłów naszego dietetyka jak zmniejszyć liczbę kalorii, urozmaicić dotychczasowe menu oraz wyeliminować ryzyko związane z nieprawidłowym przygotowaniem produktów grillowanych.
Zdrowe grillowanie czas start:
1. Używaj węgla drzewnego.
Drewno, gałęzie czy papier są jedynie źródłem groźnego dla zdrowia dymu. Do rozpalania używaj tylko naturalnych podpałek.
2. Daj się rozpalić!
Żywność należy umieszczać na grillu po ok. 30–40 minutach od rozpalenia.
3. Używaj specjalnych aluminiowych tacek.
Potrawy kładźmy na specjalnych tackach, ruszt powinien być wysoko, dzięki czemu zapobiegniemy skapywaniu tłuszczu do ognia. Kapiący tłuszcz na rozżarzony węgiel wydziela szkodliwe związki i opary, które wnikają do potraw.
3. Zwracaj uwagę na rodzaj mięsa.
Wybierając mięso na grilla, postaraj się, by nie zawierało dużo tłuszczu. Oczywiście od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na kawałek karkówki. Ale powinniśmy starać się częściej sięgać po chude mięso: drób (kurczaka, indyka) chudsze ryby- z grilla też wychodzą wyśmienicie. Nie mówiąc o tym, że tłuste mięsa jedzone głównie w godzinach wieczornych są dość ciężkostrawne.
4. Uważaj na przypalenie!
Wiedzieliście, że w czasie grillowania, podczas intensywnego spalania, dochodzi do powstania szkodliwych substancji i dymu, które osiadają na grillowanej żywności. Głównie mowa tu o wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych, amin heterocyklicznych, nitrozoamin czy akrylamidu. Te szkodliwe substancje mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, gdyż posiadają rakotwórcze właściwości. Jeżeli to możliwe zamień grill węglowy na gazowy lub elektryczny.
5. Warzywa jako nieodłączny element posiłku.
Do posiłku (nawet tego z grilla) zawsze musi być dodatek warzyw! Np. sałatka czy pieczone na grillu warzywa. Co więcej, jak zaczniesz posiłek od porcji letniej sałatki z pewnością spożyjesz potem mniej kalorii. Dzieje się tak z powodu błonnika, który skutecznie nas nasyca. Pamiętaj, aby sałatka nie zawierała dużej ilości sera czy wysokokalorycznych dressingów.
6. Grilluj warzywa!
Przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Smacznym, a zarazem zdrowym urozmaiceniem będą grillowane warzywa: cukinia, bakłażan, papryka, pomidorki czy kukurydza.
7. Nie nadużywaj soli!
Marynując mięso czy warzywa pamiętaj, aby nie nadużywać soli! Zamiast soli doprawiaj potrawy świeżymi ziołami (np. rozmaryn, tymianek czy oregano). Potrawy zyskają dzięki temu wyśmienity aromat i będą znacznie zdrowsze, zwłaszcza dla osób borykających się z nadciśnieniem. Czytaj składy przypraw i unikaj tych z dodatkiem glutaminianu sodu.
8. Uważaj na dodatki!
Zrezygnuj z majonezowych sosów. Lepiej jak sięgniesz po sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego czy po wyraziste dipy jak salsa paprykowa czy pastę z zielonej papryki.
9. Grill to nie tylko mięso.
Grillowanie to również napoje. Alkohol czy słodzone napoje gazowane pobudzają apetyt, są wysokokaloryczne. W zestawieniu z tłustym mięsem, sosami będzie bombą kaloryczną.
10. I co ważne pamiętajmy!
Przygotowując żywność na grilla zwróćmy uwagę, aby surowe produkty (np. mięso) nie miały kontaktu z gotowymi grillowanymi daniami.
To tylko kilka zasad zdrowego grillowania.
Poniżej łapcie parę przepisów na przysmaki z grilla. Zainspiruj się z Bacówką.
1. Sakiewki z warzywami
Zamiast warzywnego szaszłyka możesz przygotować sakiewki z warzywami. Taka forma przygotowania sprawia, że warzywa są jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne, a goście na pewno będą zaskoczeni. Sakiewkę zrób z folii aluminiowej. Warzywa: kolorową paprykę, cukinię, pieczarki, bakłażana, cebulę należy pokroić, skropić sokiem z cytryny, ziołami, solą i zawinąć w sakiewkę. Do sakiewki można dorzucić ząbki czosnku, gałązki np.: świeżego rozmarynu lub tymianku.
2. Grillowane zielone szparagi zawinięte w szynkę długodojrzewającą:
Już za niedługo rozpocznie się sezon na szparagi. Jest to niezwykle krótki okres, dlatego warto się spieszyć i wypróbować to danie. Szparagi należy dokładnie umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Zawinąć 3 szparagi w plasterek chudej szynki, przebić wykałaczką aby się trzymały i piec na tacce.
3. Klasyczna czosnkowa marynata:
Aby grillowana pierś z kurczaka nie była sucha, należy wymoczyć ją wcześniej przez całą noc w marynacie. Czas marynowania mięsa zależy od jego wielkości.
Składniki:
-główka czosnku
-1/2 szklanki oleju
-6 łyżek octu winnego
-3 łyżki oregano, 3 łyżki tymianku
-szczypta cukru, szczypta soli, pieprz
Przygotowanie: czosnek obierz, pokrój w plasterki i włóż do miski. Wymieszaj dokładnie z olejem, octem winnym, posiekanym oregano i tymiankiem. Dopraw szczyptą soli, pieprzu oraz odrobiną cukru.
4. Grillowany ananas i banan
Deser też możesz zaserwować na grillowym spotkaniu, można zaserwować grillowanego banana lub ananasa. Banana wystarczy zawinąć w folię aluminiową i piec do momentu aż będzie gorący, a ananasa ułożyć i grillować na tacce. Dodatkowo, aby pogłębić smak owoców, można posypać je cynamonem, imbirem lub skropić sokiem z cytryny.
W grillu fajne jest to, że możemy grillować prawie wszystko: mięsa, kiełbasy, ryby, warzywa, owoce, a nawet owoce morza.
A Wy planujecie w ten „weekend” grilla? Zachęcamy do skorzystania z naszych rad, a na pewno skorzystacie na zdrowiu i na smaku potraw !