W zależności od regionu Polski kopytka mogą być znane pod różnymi nazwami, ale w każdym przypadku odznaczają się romboidalnymi kształtami i składem obejmującym ziemniaki, mąkę oraz jaja. Stanowią fantastyczny sposób na szybki obiad, przychodząc z pomocą zawsze wtedy, gdy brakuje czasu na gotowanie. Jako że każdemu przyda się zapas kopytek na wszelki wypadek, w poniższym poradniku zastanowimy się nad tym, jak je mrozić!
Jak mrozić kopytka?
Pierwsze pytanie, na które trzeba sobie odpowiedzieć, brzmi: czy mrozić kopytka surowe, czy już po ugotowaniu? Okazuje się, że oba rozwiązania wchodzą w grę. Wybór pomiędzy nimi powinien zależeć od tego, w jaki sposób chcesz przyrządzić kopytka po odmrożeniu.
Jeśli zamierzasz przygotować większą porcję klusek na raz, doskonałym wyborem okaże się mrożenie surowych kopytek. Aby to zrobić, należy je najpierw uformować i ułożyć na tacce lub blasze wyłożonej mąką, upewniając się, że nie stykają się ze sobą. Następnie umieść je w zamrażarce na co najmniej 2 godziny, aż stwardnieją. Po tym czasie przenieś kopytka do pojemników lub woreczków, dzieląc je na porcje. Na każdym opakowaniu warto umieścić datę zamrożenia – kluski najlepiej spożyć w ciągu trzech miesięcy.
Jeśli masz już z kolei kopytka ugotowane, najpierw umieść je na krótko w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu. Zachowają dzięki temu odpowiednią strukturę. Po ostygnięciu kopytka należy dokładnie odcedzić i przełożyć do dużej miski. Skrop je cienką warstwą oleju, aby się nie sklejały. Następnie ułóż je na desce lub talerzu i wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny. Po kilku godzinach podziel kopytka na mniejsze porcje i przełóż do osobnych pojemników.
Najlepsze rezultaty osiągniesz, jeśli zdecydujesz się na mrożenie kopytek, które zostały wcześniej tylko lekko podgotowane.
Jak gotować zamrożone kopytka?
Równie ważną kwestią jak samo zamrażanie kopytek okaże się ich późniejsze gotowanie. Możesz się bowiem zastanawiać, czy trzeba je najpierw odmrozić, czy wrzucić je od razu do wrzątku. Odpowiedź na to pytanie zależy przede wszystkim od tego, w jakiej formie kluski zostały zamrożone.
Jeśli zamrozisz surowe kopytka, po wyjęciu ich z zamrażarki możesz wrzucić je bezpośrednio do wrzątku. Do wody warto dodać odrobinę soli i oleju roślinnego, dzięki któremu kluski nie będą sklejały się ze sobą. Aby nie uszkodzić struktury zamrożonych kopytek, umieszczaj je w garnku na przykład za pomocą łyżki cedzakowej lub sita. Unikaj też gotowania dużej ilości klusek na raz – w przeciwnym razie mogą się one posklejać. Co jakiś czas ostrożnie zamieszaj w garnku, sprawdzając, czy kopytka nie przywarły do dna. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, należy gotować je jeszcze przez około 4 minuty.
Nieco inaczej postąpisz jednak, przyrządzając kluski, które zostały wcześniej ugotowane. Wówczas kopytka należy najpierw rozmrozić. Po wyjęciu ich z zamrażarki możesz umieścić je w lodówce i poczekać, aż staną się miękkie. Dopiero wtedy podsmaż je na patelni, wstaw do mikrofalówki lub podgrzej w piekarniku (10 – 15 minut w 180°C). Jeżeli przed mrożeniem kopytka zostały jedynie podgotowane, możesz wrzucić je prosto do osolonego wrzątku.
Przepis na domowe kopytka
Jeśli planujesz mrozić kopytka, dowiedz się najpierw, jak powinno wyglądać ich przygotowanie. W tym celu zapoznaj się z naszym prostym przepisem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 200 g mąki pszennej (może być trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i odstaw na chwilę, aby odparowały. Ważne jest, aby były suche – to kluczowy element udanych kopytek. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć dokładnie tłuczkiem na gładką masę. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy ziemniaki wystygną, dodaj do nich jajko, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dosyp szczyptę soli. Delikatnie, ale dokładnie zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki, ale nie przesadzaj – jej zbyt duża ilość sprawi, że kopytka będą twarde. Ciasto powinno być natomiast miękkie i elastyczne.
- Z przygotowanego ciasta formuj wałki o grubości około 2 cm. Następnie delikatnie je spłaszcz i pokrój na ukośne kawałki – to będą twoje kopytka.
- Na tym etapie możesz zastanowić się, czy zamrozić kopytka surowe, czy od razu je ugotować. Jeśli wybierzesz ten pierwszy wariant, rozłóż kluski na tacce lub talerzu i wstaw do zamrażalnika. Kiedy będą już twarde, przełóż je do woreczków lub pojemnika.
- Jeśli chcesz zrobić kopytka gotowane, w dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia. Następnie partiami zacznij wrzucać do niej kluseczki. Gotuj je przez około 2 – 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Gotowe kopytka wyjmij z wody łyżką cedzakową. Z uwagi na delikatną konsystencję najlepiej podawać je od razu. Możesz zaserwować je z ulubionym sosem, masłem i bułką tartą, ale też jako dodatek do gulaszu czy mięsnych potrawek.
Mrożenie kopytek – podsumowanie
Skoro wiesz już, jak własnoręcznie zrobić i mrozić kopytka, nie pozostaje Ci nic innego niż zaopatrzyć się w niezbędne składniki i zabrać się do pracy. Jeśli szukasz wysokiej jakości produktów spożywczych, koniecznie zapoznaj się z asortymentem marki Bacówka Towary Tradycyjne. Znajdziesz tu między innymi mąki z polskich zbóż czy ekologiczne jaja, dzięki którym przyrządzisz pyszne i sycące kopytka.
Jeśli nie cieszy cię czas spędzony przy gotowaniu, zawsze masz do dyspozycji także garmażeryjne wyroby Bacówki. Dzięki nim możesz cieszyć się szybkim posiłkiem bez konieczności spędzania w kuchni długich godzin. Nasze kopytka nadają się do spożycia od razu po zakupie i podgrzaniu, ale nie tracą też swoich walorów smakowych w przypadku mrożenia. Sprawdź więc, jakie dokładnie produkty czekają na Ciebie w ofercie Bacówki, i postaw na żywność z dobrym składem - prosto od producenta.