Pasztet domowy to jeden z przysmaków, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Bez względu na to, czy mowa o Bożym Narodzeniu, czy o Wielkanocy – ta wyjątkowa potrawa powinna uświetnić każde uroczyste śniadanie. Jeśli chcesz przygotować ją z wyprzedzeniem, pewnie zastanawiasz się, czy pasztet można mrozić. Na to i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.
Dlaczego warto mrozić pasztet?
Pasztet to potrawa, którą bez obaw możesz zamrozić. Dzięki temu nie musisz czekać z jej pieczeniem do ostatniej chwili i unikasz nadmiaru pracy w dniach bezpośrednio poprzedzających święta. Na czym jeszcze polegają zalety mrożenia pasztetu?
- Dłuższe przechowywanie – mrożenie pasztetu pozwala przedłużyć jego trwałość. Jeśli zachowujesz go na później, jest to skuteczny sposób, aby zapobiec psuciu się produktu.
- Zachowanie smaku – pasztet mrożony w odpowiedni sposób może zachować swój smak i konsystencję. Im świeższy produkt umieścisz w zamrażarce, tym dłużej będziesz cieszyć się jego wyjątkowymi walorami.
- Zapobieganie marnotrawstwu – zamiast wyrzucać nadmiar pasztetu, który nie został zjedzony np. podczas świąt, możesz go zamrozić i wykorzystać później.
Jak zamrozić pasztet?
Aby zamrozić pasztet, wystarczy wykonać kilka prostych kroków:
- Poczekaj, aż pasztet wystygnie. Pozostaw go na parę godzin w temperaturze pokojowej, aby ostudził się po pieczeniu. Pamiętaj, że ciepłego pasztetu nie należy wstawiać ani do zamrażarki, ani do lodówki.
- Podziel potrawę na porcje, aby nie zamrażać jej w całości. Dzięki temu będziesz rozmrażać dokładnie takie ilości pasztetu, jakie Ty i Twoi bliscy jesteście w stanie zjeść w danym momencie.
- Wybierz odpowiednie opakowania. Możesz użyć szczelnie zamykanych pojemników, ale też zwykłej folii aluminiowej.
- Zapakuj i oznakuj pasztet. Włóż porcje produktu do plastikowych pojemników lub zawiń je w folię, a następnie opatrz etykietkami z datą mrożenia.
- Umieść pasztet w zamrażarce. Teraz Twój pasztet zachowa świeżość na dłużej!
Powyższe wskazówki dotyczą zarówno pasztetu z mięsa, jak i jego warzywnego odpowiednika. Oba warianty zawierają stosunkowo niewiele wody, dzięki czemu ich smak i aromat wskutek mrożenia właściwie się nie zmienią.
Jak przechowywać pasztet?
Upieczony pasztet najlepiej zapakować w papier spożywczy. Takie rozwiązanie zapobiegnie jego wysuszeniu, a z drugiej strony zapewni mu odpowiednią cyrkulację powietrza. Dzięki temu pasztet będzie można przechowywać w lodówce bez obaw o jego smak i przydatność do spożycia. Pamiętaj jedynie o tym, aby go najpierw ostudzić.
Rzadziej zalecanym rozwiązaniem jest przechowywanie pasztetu w folii aluminiowej. Ogranicza ona przepływ powietrza, co może przyspieszyć pleśnienie produktu. Takie opakowanie możesz jednak zastosować, jeśli zamierzasz od razu zamrozić pasztet.
Jak rozmrozić pasztet?
Rozmrażanie pasztetu może zająć trochę czasu, więc warto zaplanować ten proces z odpowiednim wyprzedzeniem. Potrwa on tym krócej, im mniejsze będą zamrożone porcje. Zwróć też uwagę na to, aby go nie przyspieszać – umieszczenie pasztetu w piekarniku czy mikrofalówce może bowiem zmienić smak i konsystencję potrawy.
Aby rozmrozić pasztet, wyjmij go po prostu z zamrażalnika i przełóż do głębokiego talerza. W ten sposób zabezpieczysz się na ewentualność topnienia lodu. Następnie umieść pasztet w lodówce i uzbrój się w cierpliwość... Po rozmrożeniu będzie gotowy do zjedzenia!
Wygodna alternatywa dla pieczenia, czyli gotowe pasztety z Bacówki
Jeśli przeraża Cię wizja pracochłonnego przyrządzania pasztetu na święta, zawsze możesz zdecydować się na gotowe produkty marki Bacówka Towary Tradycyjne. Dostępne są one w niewielkich opakowaniach 330 – 350 g lub w słoikach o pojemności 180 g. Do dyspozycji masz rozmaite warianty: od klasycznych pasztetów z cielęciny lub indyka, po wyroby z gęsiny i dziczyzny. Możesz przechowywać je w lodówce przez długi czas, a w razie potrzeby także mrozić.
Do produkcji pasztetów Bacówki wykorzystywane jest wysokiej jakości mięso i lokalne składniki. Pasztety pod marką Bacówka Towary Tradycyjne nie zawierają konserwantów ani innych zbędnych dodatków. Decydując się na taki produkt, możesz cieszyć się jego smakiem i aromatem bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Wyroby Bacówka Towary Tradycyjne w dużej mierze ułatwią Ci więc przygotowania do świąt!