
Dlaczego warto jeść zupy?
-Zupy są uniwersalne- można je spożywać o każdej porze dnia: na śniadanie, lunch, obiad czy kolację.
-Zaletą dania w formie zup jest również niewątpliwie to, że ich wariacji, kombinacji smaków może być tysiące. Od zup na wywarze warzywnym, poprzez zupy kremy czy też zupy z „wkładkami mięsnymi”. Dodatki do nich również mogą być przeróżne- makaron, kasza, ryż, ziemniaki, grysik, grzanki…można by tak wymieniać i wymieniać. Tyle ile jest ludzi, tyle może być pomysłów na zupę.
-Jest to idealny posiłek dla osób zabieganych, nie mających czasu na pracochłonne przygotowywanie posiłków. Wystarczy, że włożysz do garnka różnorodne warzywa, opcjonalnie mięso, zalejesz bulionem, a zupa „sama” się robi.
-Plusem przygotowywania zup jest niewątpliwie to, że za jednym razem można przygotować wielki gar zupy i mieć posiłek nawet na 2-3 dni. Dzięki temu zaoszczędzisz cenne godziny, które byś musiała zagospodarować przy przygotowaniu kolejnego dania.
-Zupy dostarczają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Różne składniki mają inne właściwości i wpływ na organizm. To zależy z jakich składników zostały przyrządzone.
-Ten ciepły posiłek jest również źródłem błonnika, dzięki czemu poprawia trawienie oraz daje uczucie sytości.
-Jest do danie, które można przygotowywać przez cały rok, kombinacji smaków może być tysiące- wszystko zależy od naszej wyobraźni. Wyczarować coś pysznego można z każdego warzywa, nawet z ziemniaków. (tak, jak najbardziej można korzystać z mrożonych warzyw)
-Wspomagają odchudzanie- zupy powinny być jednym z ważniejszych posiłków, jakie spożywamy w trakcie diety odchudzającej. Bazą większości zup są gotowane warzywa, jeżeli nie dodamy boczku czy tłustych zasmażek to możemy się cieszyć niskokalorycznym posiłkiem. Staraj się zup nie zabielać tłustymi śmietanami. Śmietanę można zastąpić pełnym mlekiem lub jogurtem naturalnym. Uwierzcie, bez śmietany zupa naprawdę może być pyszna.
Duża objętość talerza z zupą powoduje, że nasz mózg otrzymuje informacje o tym, że sporo jedzenia znajduje się przed nim więc powinniśmy się dobrze najeść.
-Zupy to dobry sposób na kolejną porcję warzyw w codziennej diecie
-Zazwyczaj są lekkostrawne (chyba, że zrobimy brokułową, grochową, czy dodamy tłustą zasmażkę- to już wtedy niekoniecznie)
-Zupy pomagają nawodnić organizm (porcja zupy dostarcza nam dodatkową porcję wody, której zwykle pijemy zbyt mało)
-Zupy kremy –to świetny pomysł na przemycenie zdrowych warzyw dzieciom, które zazwyczaj nie przepadają za nimi.
-Korzystnie wpływają na nasz metabolizm
-W sezonie jesienno-zimowym, w chłodne dni zupy super rozgrzewają (a jak dodamy do zupy krem np. czosnek, imbir, cebulę czy odrobinę chilli to dodatkowo wspomożemy nasz układ odpornościowy) Nie bez powodu się mówi, że rosół to jeden z prostych domowych sposobów na przeziębienie.
-W lato zupy mogą nas chłodzić – zupa nie zawsze musi być jedzona na gorąco. Chłodniki czy zupy owocowe doskonale ugaszą pragnienie w gorący dzień
-Zupy idealnie się mrozi lub wekuje w słoikach- można przygotować jej większą ilość, a później tylko odkręcisz słoik i cieszysz się smakiem.
-Zupy są smaczne- chyba każdy z nas ma chociaż 1 ulubioną?
Pewnie chcecie się zapytać gdzie wady? ano właśnie...nic mi nie przychodzi do głowy :)
No może jeden aspekt...niektórzy z różnymi schorzeniami przewodu pokarmowego czy przy dnie moczanowej nie mogą sobie pozwolić na wszystkie zupy. Ale to warto przedyskutować z lekarzem czy dietetykiem.
Jeśli przygotowywanie zup jest jednak dla Ciebie zbyt absorbujące to jest na to rada, jest to wręcz banalne rozwiązanie!
Zupy gotowe z Bacówki. Są to pyszne, gotowe zupy, które nie zawierają konserwantów czy sztucznych polepszaczy smaku, a jedynie naturalne, polskie produkty. Można poczuć smak dzieciństwa.
Dodatkowo każda zupa znajduje się w wygodnym, szczelnie zamykanym opakowaniu. Wystarczy ją odgrzać w garnku lub mikrofali lub zabrać ze sobą do pracy. Rozwiązanie wręcz idealne!
Naszym hitem sprzedażowym oczywiście jest zupa pomidorowa z lanymi kluskami oraz żurek z kiełbaską i ziemniakami. Naszą specjalnością są również zupy przygotowywane okazjonalnie, sezonowo jak zupa chrzanowa na Wielkanoc czy Botwinka i zupa krem z białych warzyw w sezonie letnim.
Zobacz ofertę zup z Bacówki!
https://www.sklep.bacowkatowary.pl/gotowe-dania-obiadowe
DOBRA RADA:
-Przygotowując zupę nie dodawaj kostek rosołowych czy innych wzmacniaczy smaku. Postaw na naturę!
Te zbędne, chemiczne dodatki nie tylko negatywnie wpływają na wartości odżywcze posiłku, ale również niekorzystnie wpływają na smak. Poczuj jak naprawdę pyszne są warzywa!
Pamiętajmy o urozmaiconym doborze zup- Zdrowe nawyki żywieniowe, to nie tylko spożywanie jednej ulubionej zupy. Podstawa to różnorodność! Każda zupa dostarcza innych składników odżywczych.
Podsumowując warto jeść zupy każdego dnia! Wpisz w swój jadłospis talerz gorącej zupy a organizm na pewno Ci się odwdzięczy.