Kiełbasa z grilla to jeden z klasyków polskiej kuchni. Jej niepowtarzalny aromat można wyczuć przede wszystkim w sezonie letnim, kiedy nad ogrodami i działkami zaczyna się unosić dym z rozżarzonych rusztów. Choć przyrządzenie kiełbaski z grilla nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności, warto zastanowić się nad tym, jaki jej rodzaj w ogóle wybrać i czy trzeba ją doprawiać. Na te i inne pytania odpowiemy w poniższym poradniku!
Jakie kiełbasy wieprzowe są najlepsze na grilla?
Wybierając kiełbasę na grilla, zdajesz się na rekomendację sprzedawcy? To bezpieczne rozwiązanie, ale warto dowiedzieć się, co decyduje o tym, czy konkretna odmiana nadaje się na ruszt. Kluczowy parametr stanowi mianowicie zawartość wody w kiełbasie:
- Kiełbasy trwałe (np. salami lub kabanosy) mają niewiele wody w składzie, więc nie nadają się do grillowania, ponieważ są zbyt suche.
- Kiełbasy półtrwałe (np. krakowska lub polska) zawierają więcej wody i można je bezpiecznie grillować.
- Kiełbasy nietrwałe (np. śląska lub biała) mają w składzie więcej wody niż kiełbasy suche i podsuszane. Woda ta odparowuje podczas grillowania i pozostawia soczyste mięso.
Istotny okaże się również stopień rozdrobnienia mięsa. Najlepsza kiełbasa na grilla będzie średnio- lub grubo-rozdrobniona. Na ruszt nie nadadzą się natomiast odmiany drobno-rozdrobnione i homogenizowane (czyli np. parówki).
Zastanawiasz się, jaka kiełbasa z oferty Bacówki nadaje się na grilla? Poza oczywistym wyborem jaki stanowią kiełbaski grillowe – drobiowe, z pieprzem czy szpinakiem – nasz asortyment gwarantuje Ci wyjątkowo szeroki wybór:
- kiełbasa wsiowa – wyróżnia ją wyrazisty smak i czosnkowy aromat,
- kiełbasa śląska extra – stosunkowo wysoka zawartość wody czyni z niej idealny wybór na grilla,
- kiełbasa biesiadna – przyrządzona na grillu ujawnia pełnię aromatu, w którym łatwo wyczuć czosnek oraz pieprz,
- kiełbasa podwawelska – do jej produkcji wykorzystywane jest najwyższej jakości mięso wieprzowe, poddawane procesom parzenia i wędzenia,
- kiełbasa podgórzańska – stanowi smakowite połączenie mięsa wieprzowego i wołowego,
- kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – wzbogacenie mięsa wieprzowego czosnkiem niedźwiedzim gwarantuje jej niepowtarzalny smak.
Spośród powyższych propozycji każda nadaje się na grilla w równym stopniu. Dowiedz się zatem więcej o kiełbasach z oferty Bacówki i wybierz tę, która najbardziej odpowiada Twoim osobistym gustom!
Czy biała kiełbasa nadaje się na grilla?
Wiele osób zastanawia się, czy na ruszcie można przyrządzić białą kiełbasę. Warto więc wiedzieć, że jest ona jednym z najpopularniejszych i najlepszych wyborów na grilla. Odznacza się względnie wysoką zawartością wody, dzięki czemu pozostaje wyjątkowo soczysta i aromatyczna. Często przyprawiana jest ponadto czosnkiem i majerankiem, co skutkuje absolutnie niepowtarzalnym smakiem. Klasyczną białą kiełbasę na grilla znajdziesz między innymi w ofercie Bacówki!
Czy trzeba nacinać kiełbasę na grilla?
Kwestią sporną pozostaje to, czy kiełbasę na grilla należy nacinać. Zwolennicy tego rozwiązania twierdzą, że zapobiega ono pękaniu kiełbaski, a przeciwnicy – że niepotrzebnie traci ona w ten sposób tłuszcz, czyli nośnik smaku. Jeśli zastanawiasz się, czy robić nacięcia, odpowiedz sobie zatem na pytanie, czy wolisz kiełbasę mocniej wypieczoną, czy tłustą i soczystą.
Jakie nacięcia robić na kiełbaskach? Przede wszystkim zadbaj o to, aby nie były one głębsze niż 3 mm. W przeciwnym razie kiełbasy mogą się rozpadać na grillu. Zastanów się też nad kierunkiem nacięć – poza skośnymi masz też do wyboru takie, które układają się w szachownicę. Choć nie ma to większego znaczenia dla smaku potrawy, to wpływa na jej apetyczny wygląd.
Jakie przyprawy do kiełbasy na grilla?
Grillowanie kiełbasy nie wymaga przygotowywania marynaty czy używania dodatkowych przypraw. Jej smak jest na tyle intensywny, że wystarczy po prostu położyć ją na ruszcie i poczekać, aż się usmaży. Koneserzy lubią jednak wzbogacić jej aromat na przykład cebulą, czosnkiem, papryką lub ziołami. Najpopularniejsze przyprawy do grillowanych kiełbas to między innymi:
- Czosnek – nadaje kiełbaskom intensywny smak i aromat.
- Pieprz czarny – klasyczna przyprawa, która dodaje kiełbasie charakteru.
- Papryka (słodka i ostra) – w zależności od preferencji smakowych, możesz dodać kiełbasie słodyczy lub pikantności.
- Kolendra – sprawia, że mięso zyskuje cytrusowy aromat, ale dla wielu osób jej smak jest zbyt wyrazisty.
- Majeranek – klasyczna przyprawa do kiełbas, która dodaje im ziołowego smaku.
- Kminek – nadaje kiełbasie wyrazisty, lekko gorzkawy smak.
- Tymianek – dodaje kiełbasie ziemistego, lekko cytrusowego aromatu.
- Rozmaryn – intensywne zioło, które dobrze komponuje się z mięsem.
Do grillowanej kiełbasy możesz też przygotować marynatę – na przykład z musztardą, dodatkiem miodu i ulubionych przypraw. Zawiń mięso razem ze wszystkimi składnikami w folię aluminiową i umieść na ruszcie, a przekonasz się, jak wyjątkowy może być smak kiełbaski z grilla!
Jak długo grillować kiełbasę?
Czas grillowania kiełbasy zależy od jej rodzaju, temperatury rusztu oraz preferencji smakowych. Pamiętaj, że im dłuższa obróbka, tym mniej soczysta kiełbaska. Tłuste odmiany będą więc mogły spędzić na grillu nieco więcej czasu, a te suche warto zdjąć wcześniej.
Większość kiełbas należy grillować około 15-20 minut, obracając co 3-4 minuty. Muszą usmażyć się w środku, a jednocześnie nie spalić od zewnątrz.
Zacznij sezon grillowy z Bacówką!
Grill to karkówka, boczek i szaszłyki, ale przede wszystkim kiełbasa z rusztu! Dzięki powyższym wskazówkom z łatwością przyrządzisz tę potrawę na świeżym powietrzu i zachwycisz swoich bliskich. Pamiętaj, że podstawę udanego grilla stanowią wysokiej jakości produkty spożywcze! Znajdziesz je oczywiście w asortymencie marki Bacówka Towary Tradycyjne, gdzie czeka na Ciebie przede wszystkim szeroki wybór kiełbas, ale także pyszne sosy, musztardy i chrzany!