Pierogi to absolutna klasyka polskiej kuchni. Możesz wypełnić je mięsem, serem, owocami, kapustą i grzybami... oraz wieloma innymi składnikami, które odpowiadają Twoim preferencjom kulinarnym. Zaletą tego dania jest również możliwość jego mrożenia i przechowywania przez długi czas. Aby z niej korzystać, musisz jednak najpierw zapoznać się z podstawowymi zasadami zamrażania i odmrażania pierogów.
Ugotowane czy surowe – jak zamrozić pierogi?
Jednym z kluczowych pytań, które zadają sobie miłośnicy pierogów, jest to, czy należy mrozić je surowe, czy dopiero po ugotowaniu. Od razu należy zaznaczyć, że nie ma jednej poprawnej praktyki w tym zakresie. Możesz zdecydować się na każdą z tych opcji, ale zwróć uwagę na wady i zalety obu rozwiązań.
- Konsystencja – pierogi mrożone na surowo mogą okazać się później zbyt twarde. Te, które zostały najpierw ugotowane, często rozpadają się zaś podczas podgrzewania.
- Czas – przed podaniem zamrożone pierogi surowe wymagają długiego gotowania, a te, które przeszły już wcześniej obróbkę termiczną, wystarczy krótko podgrzać.
- Trwałość – mrożone pierogi surowe można przechowywać w zamrażarce nawet do 3 miesięcy, a te ugotowane – jedynie do kilku tygodni.
Ciekawą alternatywą dla obu technik wydaje się więc blanszowanie. Polega ono na krótkotrwałym (około 30-sekundowym) gotowaniu pierogów. Po tym czasie należy wyjąć je z wody łyżką cedzakową i ułożyć na tacce tak, aby do siebie nie przylegały. Kiedy wystygną, umieść je w zamrażarce na 3 godziny. Zamrożone pierogi możesz wygodnie przełożyć do woreczków i przechowywać w zamrażalniku.
Jak gotować mrożone pierogi?
Kolejny dylemat polega na tym, jak gotować domowe pierogi mrożone. Na szczęście w tym przypadku odpowiedź jest dość prosta:
- Jeśli mrozisz surowe pierogi, przed podaniem musisz je gotować przez kilka minut. To samo dotyczy pierogów blanszowanych. Czas gotowania liczy się od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Jeżeli podajesz ugotowane i mrożone wcześniej pierogi, możesz je po prostu podgrzać do momentu wypłynięcia na powierzchnię wrzątku. To powinno wystarczyć – będą już gotowe do spożycia.
Zauważ również, że pierogów nie musisz wcześniej rozmrażać. Możesz wrzucić je prosto do wrzącej wody. Wyjątkiem jest sytuacja, w której chcesz podsmażyć ugotowane i zamrożone pierogi. W tym przypadku przełóż je najpierw do lodówki i poczekaj, aż będą odpowiednio miękkie, aby położyć je na patelni. Podgrzewaj je wówczas z odrobiną oleju na małym ogniu.
Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować mrożone pierogi, pamiętaj też o odpowiednich proporcjach. W dużym garnku powinno znaleźć się około pół litra wody na każde 100 g pierogów. Możesz dodać do nich również odrobinę oliwy z oliwek, dzięki czemu ciasto nie będzie się sklejało podczas gotowania.
Jak długo gotować pierogi mrożone? Jeśli przeszły już wcześniej obróbkę termiczną, wystarczy poczekać, aż wypłyną na powierzchnię wrzątku. Mrożone pierogi surowe i blanszowane gotuj zaś pod częściowym przykryciem przez około 5 minut od tego momentu.
Postaw na gotowe pierogi z Bacówki!
Pierogi stanowią bardzo popularne danie na polskich stołach, którego nie może zabraknąć przede wszystkim podczas wigilijnej kolacji. Wykorzystaj nasze praktyczne porady, aby zamrozić, a następnie ugotować zamrożone pierogi. Jeśli chcesz jednak zaoszczędzić trochę czasu i pracy, sięgnij po gotowe produkty z asortymentu Bacówki!
W sklepie Bacówka Towary Tradycyjne czekają na Ciebie rozmaite rodzaje pierogów. Do wyboru masz między innymi:
- pierogi ze szpinakiem,
- pierogi z mięsem,
- pierogi z jabłkiem i brzoskwinią,
- pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami,
- pierogi z kurczakiem i kaszą jaglaną,
- pierogi z gęsiną,
- pierogi z serem,
- pierogi ruskie,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- pierogi z cielęciną
- czy dostępne w sezonie letnim pierogi z borówkami oraz pierogi z truskawkami.
Jak widzisz, pierogi z Bacówki odnajdą się nie tylko na Twoim wigilijnym stole, ale także podczas codziennych posiłków. Możesz podgrzewać je tak, jak lubisz – w wodzie, kuchence mikrofalowej lub na patelni. Przygotowane pierogi podawaj ze smażoną cebulką lub skwarkami. Gwarantujemy, że Twoi bliscy będą zachwyceni!
Jak gotować mrożone pierogi? Podsumowanie
Dzięki naszym wskazówkom znasz już wszystkie tajemnice mrożonych pierogów. Wiesz, jak je mrozić i gotować, aby zachować ich smak i konsystencję. Jeśli jednak nie masz cierpliwości do kulinarnych eksperymentów, nie wahaj się skorzystać z oferty Bacówki. Czekają tu na Ciebie znakomite pierogi na każdą okazję!