Wielu osobom smak placków ziemniaczanych kojarzy się z domem rodzinnym lub wizytami u babci. Jeśli ten niepowtarzalny aromat wciąż wraca do Ciebie we wspomnieniach, koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem! Podpowiemy Ci w nim, jak zrobić dobre placki ziemniaczane i z czym najlepiej je podawać!
Ile mąki użyć w przepisie na placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane przyrządza się przede wszystkim z... ziemniaków. Nie bez powodu jednak wiele osób zastanawia się nad tym, ile mąki pszennej użyć na potrzeby tego dania. Zazwyczaj wystarczą Ci 2 – 3 łyżki na każdy kilogram warzyw. Proporcje te mogą się jednak różnić w zależności od rodzaju ziemniaków, a więc i ilości wody, którą zawierają. Realizując przepis na placki ziemniaczane, staraj się przede wszystkim utrzymać odpowiednią konsystencję masy. Powinna być gęsta, ale jednocześnie nie za sucha. Dzięki temu zapewnisz swoim plackom puszystość i chrupkość.
Jakie przyprawy wykorzystać do placków ziemniaczanych?
Ziemniaki, cebula, jajko i mąka – tak naprawdę tyle wystarczy, aby przygotować smaczne placki ziemniaczane. Jeśli zależy Ci jednak na oryginalnym smaku i urozmaiceniu swojego dania, zrób dobry użytek z ulubionych przypraw! W przepisie znakomicie sprawdzą się między innymi:
- sól i pieprz – należą do podstawowych składników placków ziemniaczanych,
- papryka słodka lub wędzona,
- przeciśnięty przez praskę czosnek,
- koper lub tymianek,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- papryczki chili,
- zioła prowansalskie,
- szczypiorek.
Wykorzystując różnorodne przyprawy, możesz tworzyć rozmaite warianty tradycyjnych placków ziemniaczanych. Eksperymentuj więc z poszczególnymi smakami, aby opracować swój ulubiony przepis!
Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane? Przepis jak od babci
Zastanawiasz się, jak zrobić placki ziemniaczane, żeby smakowały jak u babci? Postępuj po prostu według naszego sprawdzonego przepisu!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko,
- 2 – 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, dla większej chrupkości),
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia (np. rzepakowy).
Instrukcje:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Tarte warzywa odciśnij z nadmiaru wody.
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj także obraną cebulę, a następnie dodaj ją do ziemniaków.
- Do tartych ziemniaków i cebuli dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj wszystko, aby składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzej tyle oleju, aby można było lekko zanurzyć placki w tłuszczu.
- Na rozgrzanym oleju umieszczaj po łyżce masy warzywnej, formując płaskie placki.
- Gdy placki będą już zarumienione od spodu, obróć je na drugą stronę. Łączny czas smażenia może wynieść od 4 do 6 minut.
- Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Placki ziemniaczane podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Co dodać do przepisu, aby przyrządzić chrupiące placki ziemniaczane?
Mimo że przepis na placki ziemniaczane nie należy do skomplikowanych, nie każdy potrafi dobrze przyrządzić to danie. Możesz pamiętać, że Twoja babcia robiła je w taki sposób, że były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Jak osiągnąć taki rezultat? Sekret tkwi zarówno w doborze składników, jak i w przestrzeganiu ściśle określonych zasad ich przyrządzania.
Pamiętaj przede wszystkim o tym, aby dokładnie odcisnąć wodę po starciu ziemniaków. Możesz to zrobić, wkładając masę ziemniaczaną do czystej ściereczki kuchennej i mocno ją wyciskając. Dzięki temu podczas smażenia placki ziemniaczane nie staną się zbyt wilgotne.
Sprawdzonym sposobem na to, aby zrobić chrupiące placki ziemniaczane, jest również użycie odpowiedniej mąki. Poza pszenną możesz też wykorzystać ziemniaczaną. Jedna lub dwie łyżki tego produktu sprawią, że placki staną się bardziej zwarte. Warto pamiętać także o tym, aby nie dodawać do masy ziemniaczanej zbyt wielu jajek. Wystarczy jedno na kilogram ziemniaków.
Na potrzeby smażenia placków wybierz odpowiedni tłuszcz – najlepiej olej o wysokiej temperaturze dymienia (np. rzepakowy) lub smalec. Postaraj się go dobrze rozgrzać, zanim umieścisz na patelni masę ziemniaczaną.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane stanowią wyjątkowo wszechstronną potrawę, która znakomicie nadaje się na pyszny obiad lub lunch, ale także na podwieczorek czy kolację. Możesz je bowiem podawać na wiele różnych sposobów. Świetnie smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Podczas ich serwowania wypróbuj następujące rozwiązania:
- Klasyczna wersja – placki ziemniaczane podaje się przede wszystkim z kwaśną śmietaną, która znakomicie się z nimi komponuje.
- Wariant na słodko – miłośnicy słodkich przekąsek i deserów mogą spróbować placków ziemniaczanych z cukrem i kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.
- Placki po węgiersku – placki ziemniaczane wspaniale smakują w połączeniu z mięsnym gulaszem; w taki właśnie sposób powstają placki po węgiersku lub po zbójnicku.
- Sos grzybowy – placki ziemniaczane warto podawać także z sosem pieczarkowym lub borowikowym.
- Smażony boczek – dodając do placków chrupiące kawałki boczku, zapewnisz im bardziej intensywny smak i... wyższą kaloryczność.
- Zimne dodatki – aby urozmaicić smak placków, możesz zaserwować je z dodatkiem zimnej salsy pomidorowej z cebulą, kolendrą i limonką, a także z kiszonymi ogórkami.
- Wersja wegetariańska – nic nie stoi na przeszkodzie, aby placki ziemniaczane podać z dodatkiem warzyw gotowanych na parze, ziół i szczypiorku czy sera (np. fety, twarogu lub startego parmezanu).
Najlepsze placki ziemniaczane przyrządzisz z marką Bacówka!
Jeśli szukasz wysokiej jakości produktów na potrzeby powyższego przepisu, koniecznie zapoznaj się z asortymentem marki Bacówka Towary Tradycyjne. W naszym sklepie znajdziesz wysokiej jakości nabiał, mąki, ale też grzyby i przetwory, dzięki którym zamienisz swoje placki ziemniaczane w wykwintne danie dla całej rodziny. A jeśli nie masz czasu gotować możesz też wybrać gotowe placki ziemniaczne z dobrym, prostym składem. Gotowe w kilka minut - wystarczy podgrzać.