Ulubiona kawa i uśmiech to podstawa każdego dnia! Czy Wy też uważacie podobnie? :)
Właściwości, jakie posiada kawa sprawiają, że dla wielu osób jest to ulubiony napój poranny lub sposób na podtrzymanie energii w ciągu dnia.
Kawa jest wyprodukowana z palonych ziaren kawowca. Istnieje wiele różnych odmian kawowych, które różnią się smakiem, intensywnością i aromatem. Odmiany kawowe są również często łączone w różne mieszanki, aby osiągnąć pożądany smak i profil aromatyczny. Dzięki czemu możemy się cieszyć smakiem i aromatem espresso, cappuccino, latte, machiato itd.
Co w kawie piszczy?
-Kawa zawiera kofeinę, naturalny stymulant, który ma działanie stymulujące na układ nerwowy, zatem kawa może pomóc w poprawie czujności, koncentracji i redukcji zmęczenia.
-Kofeina może pomóc zwiększyć skupienie uwagi i poprawić zdolność do rozwiązywania zadań intelektualnych.
-Kawa jest źródłem niektórych składników odżywczych, takich jak witamina B2, B3 i potas. Badania sugerują, że umiarkowane spożycie kawy może być związane z obniżonym ryzykiem wystąpienia niektórych chorób, takich jak choroba Parkinsona, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje raka.
-Kawa sprzyja budowaniu więzi społecznych- kto z nas nie był chociaż raz na kawie ze znajomą/znajomym?
-po 6-8 minutach od spożycia kofeina staje się aktywna farmakologicznie, a po 40 minutach jej stężenie we krwi osiąga maksymalną wartość.
Dla niektórych osób nadmierne spożycie kofeiny może prowadzić do niepożądanych skutków, takich jak:
-problemy ze snem, nerwowość, niestabilność emocjonalna.
-Wysokie spożycie kawy może prowadzić do przyspieszenia akcji serca i zwiększenia ciśnienia krwi u niektórych osób.
-Kawa może pobudzać układ pokarmowy i powodować zgagę, niestrawność, biegunkę lub inne problemy żołądkowo-jelitowe (u niektórych).
-Kofeina może potęgować dolegliwości wśród osób z zaburzeniami lękowymi.
-Osoby nadmiernie pijące kawę mogą się od niej uzależnić. Osoby uzależnione mogą doświadczać objawów odstawienia, takich jak ból głowy, zmęczenie i drażliwość, gdy nie spożywają wystarczającej ilości kofeiny.
-Spożywanie kawy może prowadzić do przebarwień na powierzchni zębów.
Kawę powinno się spożywać z umiarem, należy dostosować je do swoich indywidualnych potrzeb i tolerancji. Warto zaznaczyć, że każdy inaczej reaguje na kofeinę. Osoby, które regularnie piją kawę wykształcają w swoim organizmie większą tolerancje na kofeinę.
Czy picie kawy w trakcie ciąży jest bezpieczne?
Okres ciąży to wyjątkowy czas. Zazwyczaj kobiety wtedy bardziej zwracają uwagę na swoją dietę i troszczą się o swoje zdrowie. I często nasuwa się pytanie: Czy w ciąży kawa jest bezpieczna?
Umiarkowane spożycie słabej kawy jest uważane za bezpieczne podczas ciąży. Organizacje zdrowia, takie jak American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) i European Food Safety Authority (EFSA), zgadzają się, że spożycie około 200 mg kofeiny dziennie (co jest równoważne z około 1-2 filiżanek kawy dziennie) nie jest związane z większym ryzykiem dla większości kobiet w ciąży. Jednak warto pamiętać, że każde ciało reaguje inaczej na kofeinę, a niektóre kobiety mogą być bardziej wrażliwe na jej działanie.
Spożycie kawy w czasie ciąży może mieć wpływ na rozwój płodu i przebieg ciąży ze względu na to, że kofeina łatwo przenika przez łożysko. Spożycie większych ilości kawy może być związane z większym ryzykiem poronienia, przedwczesnego porodu, niskiej masy urodzeniowej dziecka lub zwiększonej aktywności serca u matki. Ważne jest, aby konsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym ciążę w celu uzyskania indywidualnych wskazówek dotyczących spożycia kofeiny. Lekarz będzie w stanie uwzględnić twój stan zdrowia ogólnego, historię ciąży i inne czynniki ryzyka, aby zalecić odpowiednią ilość kawy, którą możesz spożywać.
Czy kofeina występuje tylko w kawie?
Należy również pamiętać, że kofeina nie występuje tylko w kawie, ale także w innych produktach spożywczych i napojach. Kofeina znajduje się również w: herbacie, czekoladzie, napojach gazowanych (coli). Dlatego istotne jest uwzględnienie całkowitego spożycia kofeiny z różnych źródeł w ciągu dnia.
Zawartość kofeiny w produktach jest zróżnicowana i zależy nie tylko od ilości napoju ale również jego odmiany czy sposobu przygotowania. W 100 ml kawy może znajdować się od 9 do 40 mg kofeiny. Dla przykładu: czarna herbata zawiera 2x więcej teiny (kofeiny) niż herbata zielona, zaś kawa Robusta zawiera dwukrotnie więcej kofeiny niż Arabica. Dostępne na polskim rynku napoje energetyzujące zawierają w 100 ml ok. 30 mg kofeiny, zaś napoje gazowane typu cola ok. 10 mg.
Jeśli jako przyszła mama jesteś zaniepokojona spożywaniem kofeiny, rozważ zmianę napoju na dostępne bezkofeinowe alternatywy: kawa zbożowa, napoje ziołowe, kawa bezkofeinowa lub inne napoje bezkofeinowe.
Ciekawostka:
W okresie karmienia piersią sięgaj często po kawę zbożową. Po pierwsze nie zawiera kofeiny, a po drugie składniki w niej zawarte mogą wpływać na zwiększenie laktacji u kobiet karmiących.
Podsumowując, kawa w ciąży nie jest zakazana! Można ją pić w niewielkich ilościach (jeżeli nie ma ku temu przeciwwskazań). Warto pamiętać, że wpływ kawy na organizm może się różnić w zależności od jednostki. Każda ciąża też jest inna. W każdym przypadku zaleca się słuchanie sygnałów swojego organizmu. Należy pamiętać, że osoby wrażliwe na kofeinę oraz kobiety w ciąży mogą zdecydować się na kawę bezkofeinową lub ograniczyć ilość spożywanej kofeiny poprzez wybór słabszych mieszanek lub redukcję liczby filiżanek kawy dziennie.
My oczywiście polecamy Kawa crema mieloną, kawa ziarnista Brazylia oraz wiele kaw smakowych od Bacówki, które znajdziecie w naszych sklepach stacjonarnych. Wyselekcjonowane ziarno specjalnie dla Was.