Planowanie, przygotowywanie oraz zabieranie posiłków ze sobą do pracy lub dawanie dziecku do szkoły na drugie śniadanie niewątpliwie ma wiele zalet. Zatem jakie są korzyści i jakie są główne zasady, którymi należy się kierować?
-
Pamiętaj, że lunchboxy można dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich preferencji żywieniowych. Staraj się wybierać zdrowe składniki, bogate w białko, witaminy i minerały, a jednocześnie smaczne, aby zachęcić się do regularnego zabierania ich ze sobą.
-
Unikaj jedzenia bogatego w tłuszcze trans i cukry dodane, które mogą obniżać wartość odżywczą posiłków.
-
Staraj się włączać różne kolory i rodzaje warzyw oraz owoców, aby zapewnić różnorodność składników odżywczych.
-
Mózg do intensywnej pracy potrzebuje węglowodanów. Tutaj postaw głównie na węglowodany złożone (np. pełnoziarniste mąki, grube kasze, pełnoziarniste pieczywo oraz warzywa), dzięki czemu poziom insuliny w organizmie będzie na odpowiednim poziomie.
-
Pamiętaj, że preferencje żywieniowe dziecka mogą się różnić, dlatego warto także z nim rozmawiać i wspólnie wybierać posiłki, aby miało ochotę jeść zdrowo i smacznie. Jedzenie nie może być nudne
-
Zabieranie zrównoważonych posiłków może pomóc Ci uniknąć jedzenia niezdrowych przekąsek z automatu lub w pobliskich restauracjach.
-
Warto pamiętać, żeby przygotowywać posiłki w sposób, który pozwoli na odpowiednie przechowywanie i unikanie rozlewania się. Jeśli masz możliwość, przygotowuj posiłki wcześniej i przechowuj je w odpowiednich pojemnikach w lodówce, aby zachować świeżość i bezpieczeństwo żywności.
-
Jeśli nie masz czasu staraj się przygotowywać posiłki, które będziesz mogła podać na drugi dzień.
Propozycje przekąsek:
Potrzebujesz inspiracji na proste, zdrowe posiłki, które możesz spakować dziecku do szkoły? Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na zdrowy lunchbox:
-
Kanapki:
Jak wiadomo kanapki do szkoły do klasyk- większość rodziców codziennie przygotowuje je swoim pociechom do plecaka. Ale kanapki nie muszą być nudne! Możesz codziennie przygotowywać je z różnymi dodatkami. Ważne, żeby podstawą było pieczywo pełnoziarniste lub graham.
-
Klasyczna kanapka z indykiem, szynką, serem żółtym, sałatą i musztardą z Bacówki.
-
hummusem i warzywami: rozsmaruj hummus na chlebie, dodaj plastry ogórka, pomidora, papryki i liście sałaty.
-
z wędzonym łososiem, ogórkiem i rukolą
-
z pastą warzywną
-
z masłem orzechowym, truskawką z Bacówki
-
-
Sałatki
Już od najmłodszych lat staraj się proponować dziecku rozmaite smaki, kolory oraz tekstury. Doskonałym pomysłem będą różne sałatki, dzięki którym możesz dostarczyć bogaty odżywczo posiłek.
-Sałatka z grillowanym kurczakiem, sałatą, pomidorami, ogórkiem i dressingiem z oliwy z oliwek lub na bazie oleju rzepakowego.
-Sałatka grecka z pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą, feta, oliwkami i sosem winegret.
-Makaron (najlepszy z Bacówki) z brokułami, suszonymi pomidorami, serem feta i orzechami.
-
Jogurt naturalny z dodatkami. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz dodać płatki owsiane, musli, nasiona chia, owoce czy masło orzechowe
-
Wrapy lub tortille:
-
Wrap z awokado i jajkiem: Rozgnieć miąższ awokado, dodaj pokrojone na plasterki jajka ugotowane na półmiękko lub na twardo, liście sałaty, pomidory i dressing.
-
-
Placuszki/naleśniki/muffiny
Placuszki owsiane z bananem czy jabłkiem. Przygotowanie jest naprawdę proste- banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, płatki owsiane i smażymy na patelni z każdej strony do zarumienienia. Do placuszków zamiast świeżych owoców można dać mus jabłkowy z Bacówki bez dodatku cukru
-
Pieczone ulubione warzywa i mięso:
A może Twoja pociecha ma dłużej lekcje i dobrze by było, gdyby zjadła coś konkretniejszego?
-
Przygotuj np. pieczone bataty z kurczakiem i frytkami z warzyw: Pokrojone bataty, warzywa i kawałki kurczaka, dopraw ulubionymi przyprawami, np. papryką, czosnkiem itp. i piecz w piekarniku do miękkości.
-
-
Smoothie/koktajle z ulubionymi owocami na bazie jogurtu naturalnego, kefiru czy maślanki
-
Przekąski:
-
Ulubione owoce najlepiej sezonowe (jabłka, banany, borówki, gruszki itp.).
-
Pokrojone w mniejsze kawałki warzywa (marchewka, ogórek, papryka) z dipem.
-
Mix orzechów i suszonych owoców: Zdrowa i pożywna przekąska, która dostarczy Ci energii w ciągu dnia. Orzechy są idealnym wspomagaczem pracy mózgu (nie bez powodu np. kształt orzechów włoskich przypomina mózg)
-
Koniecznie, pamiętaj o WODZIE! W każdym plecaku powinna codziennie znaleźć się butelka wody!
A co z posiłkami do pracy?
Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie posiłków dla siebie czy męża/partnera, to również mamy na to rozwiązanie. Abyś efektywnie wykonywała swoje zadania, w trakcie pracy również powinnaś dostarczyć organizmowi energii. Gotowe posiłki obiadowe z Bacówki wystarczy odgrzać i w 3 minuty masz gotowy, sycący i odżywczy posiłek, który dostarczy Ci energii na intensywny czas w pracy. Jeśli chcesz podgrzewać posiłki, sprawdź, czy opakowanie nadaje się do mikrofali. Jeśli tak, znajdziesz odpowiednie oznaczenie na opakowaniu. Więcej informacji o szybkich daniach obiadowych znajdziecie tutaj: https://www.sklep.bacowkatowary.pl/pl/blog/13
Podsumowując:
Zabieranie zdrowych i zrównoważonych posiłków do pracy może pomóc Ci uniknąć jedzenia niezdrowych przekąsek z automatu lub w pobliskich restauracjach.
Pamiętaj, że kluczem do zdrowych posiłków w pracy jest planowanie i przygotowanie ich wcześniej. Szybkie posiłki mogą być zdrowe i sycące, jeśli zawierają różnorodne składniki odżywcze. Staraj się wybierać świeże i nieprzetworzone produkty, unikaj nadmiaru soli i cukrów, a jednocześnie dostarczaj organizmowi odpowiednią dawkę białka, zdrowych tłuszczy, błonnika oraz energii na cały dzień. Smacznego!