Sprawdź jaki jest najlepszy sos do karkówki?
Sosy do grilla pod lupą Dietetyka.
Planujesz grilla w weekend? Koniec z nudnymi potrawami. Baw się dodatkami. Poznaj nowe, zaskakujące pomysły, eksperymentuj i zaskocz gości.
Grill najczęściej kojarzy nam się z aromatem marynowanych mięs, grillowanych szaszłyków i warzyw, peklowanych żeberek, domowych burgerów czy ryb. Aby były one soczyste i aromatyczne warto odpowiednio je przyprawić i zamarynować najlepiej jeszcze dzień przed imprezą. Najlepiej, aby wszystko przegryzło się całą noc. Wtedy wydobędzie się głębia smaku.
Karkówka marynowana w sosie własnym z cebulą i czosnkiem, przyprawiona solą i pieprzem to jeden z lepszych pomysłów na pyszny, domowy obiad. Klasyka często może się okazać najlepszym rozwiązaniem. Natomiast wariacją i urozmaiceniem dań powinny być różnorodne sosy, których aktualnie na rynku jest ogrom. Dla każdego coś dobrego, na pewno każdy ma swojego faworyta, bez którego nie wyobraża sobie grilla na świeżym powietrzu.
Niezależnie od tego, co grillujesz, idealnym dodatkiem do każdej potrawy będzie własnoręcznie przygotowany sos do grilla. Możesz korzystać z gotowych rozwiązań dostępnych w sklepach, ale tak naprawdę do przygotowania podstawowego, prostego sosu grillowego potrzebna Ci jest silna podstawa, czyli majonez, ketchup, musztarda, jogurt- mając te składniki wyczarujesz naprawdę niebanalny sos. Poniżej parę propozycji. Potraktuj je jako inspiracje lub odkryj swoje, autorskie połączenia.
Sosy, które nadadzą się jako dodatek do dań z grilla:
-sos tzatziki (sos chyba każdemu znany, czyli ogórki z czosnkiem i jogurtem)
-sos tatarski na bazie sosu majonezowego z dodatkiem pieczarek i ogórków konserwowych.
-sos czosnkowy (czosnek z jogurtem, wystarczy doprawić solą i pieprzem)
-majonez- jest to wysokotłuszczowy produkt na bazie jajek (albo częściej sproszkowanych jajek) i oleju roślinnego. Warto sprawdzać jego skład, gdyż w niektórych majonezach mogą kryć się niepotrzebne dodatki. Majonez bardzo podnosi kaloryczność potraw, np. sałatek, które wydają nam się zdrowe i dietetyczne, jednak za sprawą majonezu tracą te zalety.
-żurawina do mięs i serów- mięso staje się dzięki niej bardziej wyraziste
-cebula karmelizowana do mięs i serów- Czerwona cebula karmelizowana na bazie cukru trzcinowego oraz miodu z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - na pewno docenisz jego smak
-salsa paprykowa (na bazie pomidorów i ostrej papryczki) idealnie nadaje aromat i świeżość grillowanego mięsa
-na bazie roślin strączkowych czy sezamu (hummus)
-sos cytrynowo - ziołowy (najlepszy do ryb i drobiu)
Ketchup
Ketchup ketchupowi nierówny. Pomimo, że jest to produkt na bazie pomidorów, to naprawdę każdy smakuje inaczej, gdyż każdy ma inny skład. Warto temu się przyjrzeć i przestudiować etykietę. Tutaj również jak najbardziej obowiązuje zasada: im mniej składników na etykiecie tym lepiej i zdrowiej. Prawdziwy ketchup zawiera tylko naturalne składniki, bez zbędnych dodatków. Warto również sprawdzać, czy ketchup został wyprodukowany ze świeżych pomidorów czy z koncentratu pomidorowego i co ważne ile jest tych pomidorów np. na 100g.
Wiedziałaś, że ketchup pod niektórymi względami przewyższa właściwości świeżych pomidorów? W szczególności chodzi o likopen- czerwony barwnik roślinny, którego duże ilości są zawarte w przetworzonych pomidorach (czyli np. w pastach, przecierach pomidorowych w tym w ketchupie). Likopen wykazuje działanie antyutleniające i przeciwnowotworowe.
Natomiast niepożądanymi dodatkami w ketchupie są: syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty, barwniki, zagęszczacze, aromaty, skrobie modyfikowane.
Musztarda
Czas "pod lupę" wziąć musztardę! Zazwyczaj zachwycamy się walorami smakowymi musztardy. Nie każdy z nas jednak ma świadomość, że zawarta w niej gorczyca posiada wiele właściwości prozdrowotnych, gdyż zawiera wiele cennych składników, m.in. witaminy z grupy B, magnez, wapń, żelazo, miedź i cynk. Musztarda ma stosunkowo mało kalorii, więc bez wyrzutów sumienia może być spożywania również w trakcie diety.
Głównym składnikiem musztardy są ziarna gorczycy. Im więcej, tym lepiej - gorczyca to esencja produktu. Oprócz niej sos ten powinien zawierać ocet/wino, sól, wodę (bez zbędnych składników). Ocet zawarty w musztardzie, może poprawiać wchłanianie niektórych cennych substancji występujących w przyprawach, np. polifenoli. Na sklepowych półkach możemy znaleźć kilka rodzajów musztard. Musztardy różnią się rodzajem gorczycy, a tym samym poziomem ostrości ale również konsystencją.
Najbardziej popularne RODZAJE MUSZTARD:
Musztarda stołowa, delikatesowa- najpopularniejsza musztarda, charakteryzująca się jasną i kremową konsystencją i delikatnym smakiem i zapachem. Najbardziej uniwersalna. Doskonały dodatek do mięs, kiełbas i kanapek.
Musztarda chrzanowa - musztarda, do której został dodany tarty chrzan. Charakteryzuje się nieco piekącym smakiem i zapachem. Najczęściej stosowana do mięs, jaj i białej kiełbasy.
Musztarda miodowa- musztarda z dodatkiem miodu, najbardziej pasuje do grillowanych warzyw, mięsa oraz jako dodatek do dressingów do sałatek
Musztarda francuska- musztarda, w której znajdziemy całe i niezmielone nasiona gorczycy. Jest dosyć ostra, dlatego doskonale sprawdzi się jako składnik marynat do mięs. Częstym dodatkiem do jej produkcji jest białe wino
Musztarda dijon – Jej cechą charakterystyczną, jest zastosowanie białego wina, zamiast octu, przez co jest bardzo charakterystyczna i typowa dla kuchni francuskiej. Często dodaje się ją do sosów, dresingów.
Musztarda rosyjska – jest to jedna z ostrzejszych rodzajów musztard. Dominują w niej czarne nasiona gorczycy, które są grubo mielone.
Musztarda sarepska – nieco bardziej pikantna i wyrazista w smaku od delikatesowej. Konsystencja musztardy sarepskiej nie jest jednolita – wyczuwalne są w niej nie do końca zmielone ziarna. To idealny dodatek do pieczonych dań, mięs, wędlin oraz serów.
Przepis na sos do karkówki:
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku. Doskonale sprawdzi się lubiany przez większość sos barbecue (BBQ). W sklepach możemy znaleźć gotowe sosy, jednak należy zwracać uwagę czy nie ma w składzie niepotrzebnych dodatków. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobić samodzielnie sos:
SKŁADNIKI:
· ząbek czosnku - 2 szt.
· cebula szalotka - 1 mała szt.
· pomidory krojone z puszki - 150 g
· śliwka suszona - 3 szt.
· miód - 1 łyżka
· olej roślinny - 1 łyżka
· sos sojowy - 3 łyżki
· ocet balsamiczny - 2 łyżki
· 5 ziarenek ziela angielskiego
· woda - 70 ml
· słodka papryka, papryka ostra, imbir do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek podsmażyć rozgrzanej patelni. Należy uważać, żeby ich nie przypalić.
Ziele angielskie utrzeć w moździerzu i dodać do cebuli. Dodać miód i prażyć chwilę, aż smaki się połączą.
Bazę sosu zalać octem winnym i sosem sojowym. Gotować chwilę, aż ocet odparuje. Dodać pomidory i odrobinę wody, po czym wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać drobno posiekane śliwki i przyprawy do smaku. Sos gotować na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, aż zgęstnieje- wtedy wydobędzie się głębia smaku.
Jednocześnie zachęcamy do autorskiego łączenia ulubionych składników. Ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia. Jeśli odkryjesz ciekawy przepis na świetne danie, nie zapomnij się nim podzielić :)