Jeszcze niedawno dwudaniowe obiady były standardem w każdym polskim domu. W ramach pierwszego dania podawało się na przykład uwielbianą zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych zupę pomidorową. Z uwagi na szybszy tryb życia dziś takie posiłki coraz częściej należą niestety do rzadkości. Chcesz przypomnieć sobie smak domowej pomidorówki? Sprawdź nasz wyjątkowy przepis na zupę pomidorową!
Domowa zupa pomidorowa – jedno z ulubionych dań na polskich stołach
Klasyczna zupa pomidorowa cieszy się w Polsce ogromną popularnością ze względu na swój wspaniały smak, ale i prostotę przygotowania. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Z gotowaniem pomidorówki poradzi sobie nawet ktoś, kto nie ma dużych umiejętności kulinarnych.
Co więcej, zupa pomidorowa odznacza się bardzo wszechstronnym charakterem. Można podać ją zarówno na lunch lub obiad, jak i na kolację. Serwuje się ją między innymi z ryżem, makaronem lub lanym ciastem, więc łatwo dostosować ją nawet do najbardziej wybrednych gustów.
Z dalszej lektury tego artykułu dowiesz się, jakich składników użyć do przyrządzenia zupy pomidorowej i co zrobić, aby smakowała jak u mamy!
Z czego jest najlepsza zupa pomidorowa?
Choć przepis na pomidorówkę jest banalnie prosty, jedna zupa drugiej nierówna. Tylko od Ciebie zależy jej ostateczny smak i aromat! Aby przyrządzić pyszną zupę pomidorową, zaopatrz się w następujące składniki:
- Świeże pomidory – najlepiej, aby były to dojrzałe, słodkie pomidory, np. malinowe lub San Marzano. Można je sparzyć, obrać ze skórki i dodać do zupy. Jeśli nie chce Ci się przygotowywać świeżych pomidorów, postaw na dobrej jakości przecier pomidorowy.
- Bulion – mocny, domowy bulion z wołowiny, drobiu lub warzyw to podstawa smaku. Możesz użyć w tym charakterze rosołu z dnia poprzedniego. Unikaj natomiast bulionu w kostkach, które zawierają dużo soli, utwardzony tłuszcz palmowy i wzmacniacze smaku.
- Dobrej jakości oliwa lub masło – cebulka i czosnek podsmażone na oliwie lub maśle dodają zupie głębi smaku.
- Przyprawy i zioła – klasyczne przyprawy to sól, pieprz, cukier (który równoważy kwaśny smak pomidorów), liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, bazylia i oregano. Można też dodać odrobinę papryki w proszku, aby zupa miała lekko pikantny smak.
- Śmietana lub mleko – dodając do pomidorówki śmietankę kremówkę lub mleko, przyrządzisz delikatną i aksamitną zupę krem.
- Ulubione dodatki – zupa pomidorowa świetnie komponuje się z makaronem (np. drobnymi muszelkami) lub ryżem. Można też podać ją z grzankami lub posypać parmezanem.
Ile przecieru na litr zupy pomidorowej?
Jeśli nie masz czasu i siły zajmować się świeżymi pomidorami, możesz skorzystać po prostu z dobrego przecieru lub passaty. Wiele osób zastanawia się nad tym, w jakich proporcjach je stosować. Na litr zupy pomidorowej potrzebujesz zazwyczaj około 200 – 400 ml przecieru pomidorowego, w zależności od tego, jak intensywny smak chcesz uzyskać. Jeśli zależy Ci na wyrazistym aromacie pomidorów, użyj 400 ml produktu. Jeżeli wolisz zaś łagodniejsze zupy, ogranicz się do 200 – 300 ml. Możesz też stopniowo dodawać przecieru do zupy, co chwilę sprawdzając, czy jej smak Ci odpowiada.
Kiedy dodać przecier pomidorowy do zupy?
Używając przecieru lub koncentratu pomidorowego zamiast pomidorów świeżych, musisz dodać go do zupy w odpowiednim momencie. Najlepiej zrobić to po podsmażeniu cebuli i czosnku, ale jeszcze przed wlaniem do garnka bulionu.
Najpierw podsmaż więc cebulę i czosnek na oliwie lub maśle, aż staną się miękkie i lekko złociste, a następnie dodaj przecier pomidorowy i smaż go przez kilka minut. Dzięki temu nabierze on głębszego smaku, a kwaśny smak pomidorów nieco się zneutralizuje. Po tym etapie możesz dodać do garnka bulion i pozostałe składniki zupy.
Jaki przecier pomidorowy dodać do zupy?
Przyrządzając zupę pomidorową, możesz stanąć przed wyborem pomiędzy przecierem a koncentratem pomidorowym. Ten pierwszy sprawdzi się nieco lepiej, ponieważ ma delikatniejszy smak i zawiera więcej wody oraz naturalnych cukrów. Koncentrat pomidorowy jest z kolei bardziej zagęszczony, wobec czego konieczne może okazać się dodanie większej ilości cukru lub śmietany.
Jeśli szukasz dobrych pomidorów do swojej zupy, koniecznie sprawdź przecier marki Bacówka Towary Tradycyjne. Przygotowana na jej bazie potrawa zachwyci wszystkich swoim smakiem.
Co dodać do pomidorówki, żeby smakowała jak u mamy?
Jeśli przyrządzasz zupę pomidorową z dodatkiem koncentratu pomidorowego słabej jakości, nie spodziewaj się zadowalających efektów. Aby pomidorówka smakowała jak u mamy, sięgaj przede wszystkim po naturalne składniki i nie spiesz się z gotowaniem. Pamiętaj zwłaszcza o takich kwestiach jak:
- Domowy bulion – pomidorówkę najlepiej ugotować na rosole z poprzedniego dnia. Zawsze możesz też specjalnie na tę okazję przyrządzić wywar z wołowiny, drobiu oraz warzyw. Składniki te wykorzystaj w dowolnych proporcjach.
- Śmietana – pod koniec gotowania dodaj łyżkę śmietany 18% lub pół szklanki śmietanki 30%, aby zupa była bardziej kremowa i łagodna.
- Odrobina cukru – mała ilość cukru (1 – 2 łyżeczki) pomoże zrównoważyć kwaśny posmak pomidorów, dodając zupie więcej słodyczy.
- Świeże zioła – tuż przed podaniem dodaj do zupy świeżą bazylię lub natkę pietruszki. Pomidorówka zyska dzięki temu wyjątkowy aromat.
- Odpowiedni ryż lub makaron – jeśli zależy Ci na pomidorówce jak u mamy, podawaj ją tak jak w swoim domu rodzinnym: z ulubionym makaronem, ryżem, lanym ciastem, grzankami itd.
- Masło – dodatek małej kostki masła pod koniec gotowania wzbogaci smak zupy i nada jej aksamitną konsystencję.
Jak zrobić pomidorówkę krok po kroku? Przepis na zupę pomidorową
Wiesz już, z jakich składników wyjdzie Ci najlepsza zupa pomidorowa. Jedyne, co musisz teraz zrobić, to zapoznać się z naszym sprawdzonym przepisem na pomidorówkę!
Składniki:
- 1 litr bulionu (z mięsa i/lub warzyw),
- 300 – 400 ml przecieru lub passaty pomidorowej (w zależności od preferowanej intensywności smaku),
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
- 1 – 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie, do zbalansowania kwasowości),
- 1 liść laurowy,
- 1 – 2 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 ml śmietany 18% lub 30%,
- świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie),
- makaron (np. drobne muszelki) lub ryż do podania.
Przygotowanie:
- Jeśli nie masz gotowego bulionu, możesz przyrządzić go wcześniej, gotując przez minimum godzinę warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kawałek pora) i/lub mięso (np. kurczaka) w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu.
- W dużym garnku rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż na małym ogniu, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Do garnka z cebulą i czosnkiem dodaj przecier pomidorowy. Smaż go przez 2 – 3 minuty, cały czas mieszając, aby połączył się z pozostałymi składnikami.
- Wlej bulion do garnka z przecierem pomidorowym. Dodaj liść laurowy, tymianek, sól, pieprz oraz cukier (opcjonalnie). Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut, aby smaki się przegryzły.
- Po upływie 20 minut wyłącz ogień. Delikatnie zahartuj śmietanę, mieszając ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie dodaj ją do garnka. Wymieszaj zupę dokładnie.
- Zupę podawaj gorącą, posypaną świeżo posiekaną bazylią lub natką pietruszki. Możesz ją serwować z ugotowanym wcześniej makaronem lub ryżem.
Stosując się do powyższych wskazówek z powodzeniem przyrządzisz pyszną pomidorówkę jak u mamy! Jeśli nie masz czasu na gotowanie i tęsknisz za smakiem zupy pomidorowej wypróbuj zupę pomidorową z lanymi kluskami z naszej oferty. Pyszna pomidorówka gotowa w zaledwie kilka minut to dobre rozwiązanie dla zabieganych i tych, którzy nie przepadają za gotowaniem. Zamów już dziś i rozkoszuj się smakiem sycącej zupy z delikatnymi kluseczkami.