Letnie spotkania w ogrodzie to idealny czas na cieszenie się słońcem, rozmowami i dobrym jedzeniem w gronie najbliższych. Zanim na stole pojawią się dania główne - albo po prostu jako miły dodatek do wspólnego biesiadowania - przekąski są niezastąpione. W ogrodowym anturażu, z zimnym napojem w dłoni, najlepiej smakują te proste i łatwe w podaniu.
Szef kuchni Bacówki - Tomasz Zając, przygotował 5 sprawdzonych pomysłów na szybkie przekąski, które doskonale sprawdzą się na letnim przyjęciu. Wszystkie przygotujesz w dosłownie kilka minut.
- Gruszki w syropie z szynką długodojrzewającą i rukolą
Składniki:
- Gruszki w syropie – 3-4 szt.
- Szynka długodojrzewająca 1 op.
- Świeża rukola – do ozdobienia
- Wykałaczki
Przygotowanie:
Gruszki odsącz z syropu i pokrój na ćwiartki. Każdy kawałek owiń plasterkiem szynki długodojrzewającej i ozdób listkiem rukoli. Całość nabij na wykałaczkę. To szybka i efektowna przekąska, która świetnie łączy słodycz owocu z wytrawnym smakiem szynki.
- Tarta z brokułami i kalafiorem z sosem cygańskim
Składniki:
- Tarta z brokułami i kalafiorem - 1 op.
- Sos cygański – 100 g
- Świeża rukola – do ozdobienia
- Oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Tartę pokrój w średniej wielkości kostki. Na każdy kawałek dodaj łyżeczkę sosu cygańskiego. Udekoruj listkiem rukoli i skrop oliwą. Taka wersja sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno, a warzywa w połączeniu z wyrazistym sosem stworzą smakowitą całość.
- Kolorowe koreczki z serkiem, kabanosem i warzywami
Składniki:
- Pomidorki koktajlowe 12 szt.
- Oliwki czarne 12 szt.
- Ogórki konserwowe 2-3 szt.
- Mini cebulki marynowane - opcjonalnie
- Kabanos wieprzowy 100 g
- Zagryzki serowe wędzone 1 op.
- Wykałaczki 1 op.
Przygotowanie:
Na każdą wykałaczkę nabij kolejno: pomidorka koktajlowego, plasterek ogórka konserwowego, oliwkę, kawałek kabanosa (pokrojonego w plasterki), opcjonalnie cebulkę, a na samym dole umieść zagryzkę serową jako podstawę. To kolorowe, wygodne i bardzo apetyczne mini szaszłyki.
- Pasztet odświętny z borówką i ogórkiem
Składniki:
- Pasztet wieprzowy 1 op.
- Borówka z gruszką 100 g
- Ogórki konserwowe lub kiszone 3 szt.
- Świeże pieczywo (np. chleb lub bagietka)
- Wykałaczki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na kromce pieczywa rozsmaruj borówkę z gruszką. Dodaj plaster pasztetu i plasterek ogórka. Całość możesz złożyć i spiąć wykałaczką lub podać jako mini kanapki. To wyrafinowane połączenie słodkiego i wytrawnego smaku z chrupiącym ogórkiem na koniec.
- Smalec biesiadny z ogórkiem kiszonym
Składniki:
- Smalec biesiadny 100 g
- Ogórki kiszone 3 szt.
- Świeże pieczywo
- Wykałaczki
- Pietruszka lub kolorowe kiełki – do ozdoby
Przygotowanie:
Pieczywo pokrój na mniejsze porcje „na raz”. Posmaruj smalcem – wedle uznania: cienko lub grubiej. Ogórki pokrój w plasterki i ułóż po jednym na każdej kromce. Możesz wbić wykałaczkę, by całość lepiej się trzymała, ułatwi to też poczęstunek. Smalec z ogórkiem to klasyka, która zawsze znika ze stołu jako pierwsza.
Przyjęcie w ogrodzie nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Z pomocą produktów z Bacówki i inspiracjami od naszego szefa kuchni, przygotujesz wyjątkowe przekąski w kilka chwil . Dzięki temu zyskasz więcej czasu dla siebie i bliskich.
Odetchnij ze smakiem i podziel się tym, co najlepsze.
