Masz słabość do słodkości? My też! Dlatego w BACÓWCE znajdziesz mnóstwo przepysznych słodyczy. Luty to miesiąc miłości, a z nami Walentynki możesz obchodzić cały miesiąc, gdyż uważamy, że miłości nigdy za dużo.

Podaruj ukochanym najlepsze jakościowo, wyjątkowe w smaku słodycze. Serce z czekolady, skórka pomarańczowa czy praliny ręcznie robione na pewno zaskoczą i umilą dzień drugiej połówki.

 

Promocja ważna w sklepie online, w sklepach Bacówka Towary Tradycyjne w dniach 1-28.02.2023 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

 

Żywność liofilizowana - co to jest?
zywnosc-liofilizowana-co-to-jest

Żywność liofilizowana co to jest i na czym polega proces liofilizacji?

LIOFILIZACJA - jest to nowoczesna metoda utrwalania i konserwowania żywności, która polega na suszeniu sublimacyjnym. Żywność liofilizowana jest poddawana suszeniu ze stanu zamrożonego z pominięciem stanu ciekłego. Taki proces powoduje, że z produktu tracona jest jedynie woda, a wszystkie inne składniki są zachowane.

Proces liofilizacji przebiega kilku etapowo. Na początku produkt zamraża się do niskiej temperatury (ok -40 st). Po osiągnięciu tej temperatury w maszynie liofilizującej powstaje próżnia, w której dochodzi do sublimacji czyli do wyparowania wody z stanu stałego w stan gazowy z pominięciem stanu ciekłego. Końcowy etap to dosuszanie, które odbywa się w temperaturze 40-50°C, które trwa aż do momentu uzyskania minimalnej ilości wody w produkcie. Liofilizacja usuwa aż do 95% wody.

Cały proces jest przeprowadzany w niskiej temperaturze i z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Takie warunki minimalizują ryzyko pojawienia się reakcji niepożądanych, np. utleniania czy innych reakcji wywoływanych przez drobnoustroje. Dlatego też w procesie liofilizacji można wykorzystywać produkty, które zawierają składniki odżywcze, które są nieodporne na wysokie temperatury.

Właściwości produktów liofilizowanych:

Liofilizacja ma szerokie zastosowanie. Procesowi liofilizacji można poddać praktycznie większość produktów spożywczych: owoce i warzywa, grzyby, mięso, jajka, zioła, kawę czy dania gotowe.

Co ciekawe jedzenie liofilizowane zachowuje swoje właściwości organoleptyczne: swój pierwotny wygląd, zapach, naturalny smak i aromat. Cechuje się również niezmienioną wartością odżywczą i kalorycznością w stosunku do wyjściowego produktu. Jedyne co się zmienia to konsystencja, gdyż produkty poddane liofilizacji są chrupie i twardsze od ich świeżych odpowiedników.

Głównym zadaniem liofilizacji jest stworzenie produktów wysokiej jakości o bardzo małej masie a zarazem o wysokiej zawartości odżywczej.  Dzięki czemu w małej dawce produktu można dostarczyć do organizmu sporą dawkę witamin i składników mineralnych.

Czy warto kupować żywność liofilizowaną?

Zalety żywności liofilizowanej:

  • produkty liofilizowane są łatwe w przechowywaniu i w transporcie, gdyż zajmują mało miejsca i są niezwykle lekkie
  • produkty spożywcze nie zawierają konserwantów, ale są zabezpieczone przed rozwojem niepożądanych zanieczyszczeń mikrobiologicznych dzięki metodzie liofilizacji
  • produkty te cechuje długi okres przydatności do spożycia
  • stanowią szybką, zdrową i wygodną przekąskę (nie musisz codziennie wychodzić do sklepu po świeże warzywa/owoce)
  • dzięki liofilizacji możemy mieć dostęp przez cały rok do tych owoców i warzyw, które są dostępne jedynie sezonowo. Dzięki tej metodzie konserwacji przez cały rok można cieszyć się smakiem i właściwościami odżywczymi
  • nadają się do wzbogacenia posiłków w smak i wartości odżywcze bez używania wzmacniaczy smaku
  • są Idealne w każdej podróży, gdyż nie są wymagające w przygotowaniu. (aby posiłek był gotowy do spożycia wystarczy tylko zalać go gorącą wodą ( wyjątkiem są surowe mięso i jajka) dzieje się tak, gdyż Pozbawiona wilgoci żywność szybko wchłonie wodę, dzięki czemu powróci niemal do tej samej postaci, którą miała przed liofilizacją. Owoce czy warzywa liofilizowane można spożywać bez ich wcześniejszego namaczania.

Wady żywności liofilizowanej:

Pewnie się zastanawiacie jakie są wady żywności liofilizowanej? otóż jest ich niewiele. Przede wszystkim to wysokie koszty przeprowadzenia procesu liofilizacji. Wiąże się to z koniecznością stosowania odpowiedniego sprzętu oraz z tym, że jest to proces bardzo energochłonny. Potrawy/owoce liofilizowane są droższe od ich świeżych odpowiedników ale za to ich wielomiesięczna trwałość to rekompensuje. Drugą wadą jest to, że produkty liofilizowane są wrażliwe na wilgoć, dlatego należy przechowywać je w suchych i ciemnych miejscach.

Jak smakuje żywność liofilizowana?

To zależy od tego, w jakiej formie ją przyjmiemy. Na przykład liofilizowane owoce- na początku są chrupiące i suche, natomiast gdy zalejemy je wodą będą miękkie, a w smaku będą podobne to świeżych owoców.

Dla kogo jest przeznaczona żywność liofilizowana?

Żywność liofilizowana kojarzona jest głównie z posiłkami spożywanymi przez kosmonautów. Od wielu lat żywność ta zyskuje na popularności. Tak naprawdę liofilizaty są szczególnie cenione przez osoby wybierające się w dalekie trasy i podróże, zatem mogą być praktycznym rozwiązaniem dla podróżników, sportowców wyczynowych, alpinistów, himalaistów, żeglarzy oraz dla żołnierzy. Żywność liofilizowana jest stosowana nawet przez amatorów sportu, którzy po prostu chcą wybrać się na całodniowe wyprawy piesze, rowerowe czy rejsy żeglarskie/kajakowe.

Potrawy takie są świetną alternatywa dla niezdrowych dań błyskawicznych, z których można skorzystać nawet w najtrudniejszych warunkach.

Biorąc pod uwagę mnóstwo dostępnych smaków żywności liofilizowanej, każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie. Na wytrawnie czy też na słodko. Idealnym połączeniem są np. czekolady, w których zatopione są owoce liofilizowane, czego chcieć więcej?

Sprawdź na naszym sklepie: czekoladę białą z malinami, czekoladę deserową z truskawkami i jagodami, serce z czekolady mlecznej z truskawkami i wiele innych!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium