Coraz częściej przy wyborze artykułów żywnościowych kierujemy się ich jakością. I bardzo dobrze. Doceniamy produkty wytwarzane według pierwotnych receptur, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każdy taki produkt jest wyjątkowy, gdyż posiada swoją historię i cudowne wspomnienia. Warto to doceniać.
Może zacznijmy od tego czym w ogóle są produkty regionalne? Otóż produkty regionalne są to produkty produkowane w danym regionie, charakterystycznym dla nich. Proces produkcji, przetwarzania produktu odbywa się tylko w tym danym regionie. Produkty te swoją unikalność zawdzięczają tradycyjnej metodzie wytwarzania lub określonemu pochodzeniu geograficznemu.
A Ty wiesz jakie lokalne produkty produkowane są w Twoim regionie? Często się zdarza, że nie wiemy jakie pyszności są produkowane tak blisko nas. Dzieje się tak dlatego, gdyż najczęściej robimy zakupy w wielkich supermarketach, a tam są produkty znane z sieciówek, produkowane masowo, niekoniecznie wszystkie z dobrym składem, a pochodzenie ich często jest wątpliwe. Wszechobecna inflacja zmusza często producentów do zmiany składów aby przetrwać na dzisiejszym rynku. Takie zmiany najczęściej nie wychodzą na dobre dla klientów. Warto wiedzieć, że produkty regionalne oznaczone specjalnymi certyfikatami nie mogą mieć zmienionego składu lub metody ich wytwarzania.
Gdzie kupować produkty dobrej jakości, pyszne i ze znanego pochodzenia?
Warto rozejrzeć się czy w lokalnych, mniejszych sklepach oferowane są regionalne produkty lub... zobaczyć ofertę Bacówki, która jest bogata w lokalne pyszności :)
Produkty Bacówki tworzone są tylko z najlepszych, sprawdzonych składników. Nasze motto brzmi „Jakość poznasz po smaku”.
Czy wiesz czym jest jakość premium, którą oferuje Bacówka? Poznaj nas - na pewno się nie zawiedziesz! Tylko u nas najwyższa jakość i świeżość bez kompromisów!
Bacówka Towary Tradycyjne powstała z zamiłowania do polskiej kuchni. Co ważne jesteśmy polską firmą, z polskim kapitałem. Nasze produkty wytwarzane są w Małopolsce, w niewielkiej miejscowości Rajbrot, w gminie Lipnica Murowana ulokowanej w malowniczym krajobrazie małopolskich pól i lasów. Czerpiemy to, co najlepsze z polskiej tradycji kulinarnej.
Produktom regionalnym przydzielane są specjalne certyfikaty, które gwarantują jakość, smak. Wiemy, że spożywając je dbamy o nasze zdrowie. Takie produkty często posiadają chronione oznaczenie geograficzne.
Kraków i Małopolska mogą się pochwalić najbardziej obszerną listą zarejestrowanych produktów regionalnych i tradycyjnych w całej Polsce.
Nie inaczej jest z asortymentem Bacówki. Tworząc nasze, lokalne produkty nawiązujemy do dawnych, sprawdzonych receptur, dzięki czemu możemy pochwalić się m.in. produktami wyróżnionymi znakiem Jakość Tradycja czy wędlinami wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Surowce staramy się pozyskiwać od lokalnych dostawców wybierając wysokiej jakości mięso oraz przyprawy. Choć gro naszych działań skupia się na tradycji, nie unikamy nowości i stale rozwijamy nasz asortyment. Dzięki temu oprócz wędlin posiadamy także bogaty wachlarz dań gotowych i produktów garmażeryjnych. Dostarczamy produkty na terenie całej Polski, gdyż chcemy aby cały kraj poznał ten wyjątkowy smak.
Znaki rozpoznawcze Bacówki:
- najlepszej jakości wędliny, kiełbasy, pasztety itp. (Wyjątkowy smak i aromat wędlin to zasługa starannie selekcjonowanego mięsa, peklowanego z dodatkiem pachnącej mieszanki przypraw, czosnku, a następnie wędzonego w dymie olchowym, bukowym bądź jałowcowym). Dzięki unikalnemu sposobie przygotowania, wędliny, kiełbasy wyróżniają się wyjątkowym smakiem i są cenione przez największych koneserów
- produkty nabiałowe z regionalnych gospodarstw Beskidu Sądeckiego, Doliny Dunajca i Łemkowszczyzny takie jak kefir, śmietana 18% lub 12%, jogurt naturalny, sery góralskie, oscypki, sery wędzone owcze lub krowie
- pyszne wyroby garmażeryjne i dania na ciepło (między innymi: gotowe zupy, pierogi, paszteciki, krokiety, naleśniki i dużo więcej)
- świetnie zaopatrzona spiżarnia, pełna wyśmienitych przetworów, konfitury, dżemy, które pochodzące głównie od małych, rodzinnych producentów rozsianych po całej Małopolsce
- przetwory warzywne, sosy, które idealnie pasują do wędlin, kiełbas czy jako dodatek do makaronów czy innych dań
- świeże, chrupiące pieczywo
- naturalne miody z pasieki wędrownej z rezerwatu leśnego Kozie Kąty
- makarony tradycyjnie przygotowywane na bazie świeżych jaj
- ekologiczne kasze, mąki i otręby z ziarna otrzymywanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, na Podkarpaciu
- soki NFC tłoczone na zimno z owoców z górskich, łąckich sadów
- ręcznie robione czekolady z małopolskiej manufaktury, która szczyci się wysoką jakością oraz uznaniem na rynku słodkości.
I wiele wiele innych produktów...
O produktach regionalnych można by pisać dużo, ale najlepiej spróbować i przekonać się samemu.
Poznaj naszą ofertę i daj się ponieść najlepszym smakom!