
Jeśli szukasz sposobu na przedłużenie świeżości klusek śląskich, możesz zainteresować się ich mrożeniem. W tym poradniku podpowiemy Ci, o jakich zasadach należy pamiętać w takiej sytuacji. Poznaj 5 praktycznych wskazówek, dzięki którym zachowasz walory smakowe i konsystencję klusek śląskich na dłużej!
Czy kluski śląskie można mrozić?
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamrozić kluski śląskie. W tym celu musisz jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach, dzięki którym potrawa zachowa swój wyjątkowy smak i nietypową, lekko gumowatą konsystencję. Z dalszej lektury dowiesz się zatem, czy do zamrażarki należy wstawiać surowe, czy ugotowane kluski, i poznasz cały ten proces od początku do końca.
Dlaczego zamrożone kluski śląskie się rozpadają?
Częstym problemem osób, które decydują się zamrozić kluski śląskie, jest ich krucha konsystencja. W efekcie rozpadają się one podczas gotowania. Przyczyn takiego zjawiska można upatrywać zarówno w niewłaściwym przygotowaniu klusek, jak i w nieprawidłowym pakowaniu czy zbyt długim przechowywaniu. Jeśli masz jednak pewność, że proporcje składników były odpowiednie, a mrożone kluski śląskie nadal rozklejają się w garnku, może to oznaczać błąd popełniony na etapie ich zamrażania.
Najważniejszą zasadą dotyczącą tego, jak mrozić kluski śląskie, jest mianowicie ich uprzednie zblanszowanie. Aby nie straciły one swojej wyjątkowej konsystencji, po ulepieniu wrzuć je więc do wrzącej wody na 30 sekund. To pozwoli im zachować elastyczność nawet podczas mrożenia i późniejszego gotowania. Pamiętaj też, że kluski śląskie nie powinny trafiać do zamrażalnika ciepłe czy choćby nawet letnie. Zanim je zamrozisz, upewnij się, że są całkowicie ostudzone.
Mrożenie klusek śląskich krok po kroku – 5 praktycznych porad
Planujesz mrożenie klusek śląskich? Postępuj według poniższych kroków!
1. Zblanszuj i ostudź kluski śląskie
Jak już wiesz, kluski śląskie można mrozić pod warunkiem, że zostaną najpierw zblanszowane lub nawet ugotowane. Surowe kluski nie nadają się natomiast do mrożenia. Pamiętaj jednocześnie o tym, aby przed wstawieniem ich do zamrażarki całkowicie je ostudzić. Jeśli będą jeszcze ciepłe, mogą wytwarzać parę, która pod wpływem niskiej temperatury zamieni się w drobne kryształki lodu i negatywnie wpłynie na konsystencję klusek śląskich. Aby temu zapobiec, pozwól kluskom całkowicie ostygnąć na talerzu lub blasze, zanim umieścisz je w zamrażarce.
2. Rozdziel kluski śląskie przed mrożeniem
Aby uniknąć sklejania się klusek podczas mrożenia, rozłóż je pojedynczo na talerzu lub blasze. Upewnij się, że nie stykają się one ze sobą, i wstaw je do zamrażarki na mniej więcej 2 godziny. Gdy będą już zamrożone, możesz przełożyć je do woreczków lub pojemników, co ułatwi Ci wykorzystywanie ich w porcjach dopasowanych do Twoich aktualnych potrzeb.
3. Zastosuj odpowiednie pojemniki
Skorzystaj ze specjalnych woreczków do zamrażania lub hermetycznych pojemników, aby upewnić się, że kluski śląskie będą przechowywane w odpowiednich warunkach. Zwróć uwagę na to, że ani powietrze, ani wilgoć nie powinny mieć do nich dostępu. Dzięki temu zwiększysz prawdopodobieństwo, że Twoje kluski zachowają swoją konsystencję i walory smakowe.
4. Zapisz datę mrożenia
O zamrożonych potrawach łatwo zapomnieć. Zawsze staraj się więc stosować specjalne etykiety, na których będziesz zapisywać daty mrożenia żywności. Możesz naklejać je na woreczki lub pojemniki. Dzięki temu zachowasz porządek w swojej zamrażarce i będziesz wiedzieć, kiedy zbliża się termin przydatności poszczególnych produktów do spożycia. W przypadku mrożonych klusek nie powinien on przekraczać trzech miesięcy. Po tym czasie potrawa może zacząć zauważalnie tracić na jakości.
5. Dowiedz się, jak gotować mrożone kluski śląskie
Możesz zastanawiać się również nad tym, jak gotować mrożone kluski śląskie. Czy należy je najpierw odmrażać? Nic podobnego – wystarczy wrzucić je do wrzątku! Podgrzewaj je w osolonej wodzie (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody), starając się nie doprowadzić jej do ponownego wrzenia. Następnie należy poczekać, aż kluski wypłyną na powierzchnię, i gotować je jeszcze przez 3 – 4 minuty. Po tym czasie powinny być miękkie i gotowe do spożycia.
Jak zrobić i z czym podawać kluski śląskie? Sprawdź nasz prosty przepis!
Jeśli chcesz samodzielnie zrobić kluski śląskie, a później zamrozić je do różnych zastosowań w przyszłości, skorzystaj z naszego uniwersalnego przepisu:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych),
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, a następnie dokładnie je odcedź i odstaw do całkowitego ostudzenia. Zimne ziemniaki okażą się kluczowe dla konsystencji klusek.
- Ziemniaki dokładnie utłucz, aż uzyskasz gładkie puree. Następnie podziel je na cztery porcje i jedną z nich wyjmij. W puste miejsce dosyp mąki ziemniaczanej, a później dodaj do niej jajko i odłożoną część ziemniaków.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite ciasto. Powinno stanowić miękką masę, którą można łatwo formować.
- Z ciasta uformuj małe kulki o wielkości orzecha włoskiego. Ułóż kluski na tacy i w każdej z nich zrób delikatne wgłębienie palcem – to charakterystyczny element klusek śląskich.
- Na tym etapie możesz zdecydować, czy chcesz od razu zamrozić kluski śląskie, czy najpierw je ugotować. Jeśli wybierzesz tę pierwszą opcję, pamiętaj o zblanszowaniu klusek.
- Aby ugotować kluski śląskie, w dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Przygotowane kluski wrzucaj do niej partiami. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 3 – 4 minuty.
- Kluski śląskie możesz podać jako samodzielne danie z sosem pieczeniowym lub grzybowym, ale też jako dodatek do mięs. Doskonale komponują się z gulaszem oraz kapustą zasmażaną.
Pyszne kluski śląskie znajdziesz też w ofercie Bacówki!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty zajmować się wyrabianiem ciasta, zawsze możesz zdecydować się na gotowe kluski śląskie z oferty Bacówki. To wysokiej jakości produkt, z prostym, przejrzystym składem, bez zbędnych dodatków. Ziemniaki, mąka i jajka, tak proste a tak pyszne. Taki produkt przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom!