Wędliny znajdują bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Możesz wykorzystywać je na potrzeby śniadań, sałatek, kolacji czy przekąsek. Niestety są to również produkty spożywcze, które stosunkowo szybko tracą świeżość. Jak temu zapobiec? Dowiedz się, jak przechowywać wędlinę w lodówce, aby uniknąć marnowania żywności!
Jak przechowywać wędlinę w lodówce?
Niezależnie od tego, czy kupujesz wędlinę w kawałku, czy w plasterkach, musisz zadbać o:
- temperaturę przechowywania wędlin,
- odpowiednią wilgotność i zapobieganie wysuszaniu mięsa,
- regulowanie dostępu powietrza.
W pierwszej kolejności zastanów się więc nad tym, w którym miejscu lodówki przechowywać wędlinę. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku środkowe półki, gdzie panuje niższa i bardziej stabilna temperatura niż na przykład w wyższych partiach czy w drzwiach. Wędliny powinny być trzymane w temperaturze 2 – 6 stopni Celsjusza.
Kolejną istotną kwestią jest wybór odpowiedniego opakowania. W czym przechowywać wędlinę? Lepszym pomysłem niż folia spożywcza czy woreczki strunowe okaże się papier pergaminowy. Gwarantuje on szczelność, ograniczając dostęp powietrza do mięsa i zapobiegając jego wysychaniu, ale jednocześnie nie dopuszcza do gromadzenia się wilgoci. Jest to jednak rozwiązanie nieekologiczne, toteż warto zastanowić się nad alternatywą w postaci wielorazowych pojemników ze szkła lub plastiku.
Jeśli planujesz przechowywać wędliny przez dłuższy czas, możesz też skorzystać z pojemnika próżniowego lub specjalnej zgrzewarki. Dzięki temu całkowicie odetniesz dostęp powietrza do mięsa, spowalniając proces jego psucia.
Jak długo wędlina pozostaje świeża?
Czas, przez który wędlina pozostaje świeża, zależy zarówno od jej rodzaju, jak i od warunków, w jakich jest przechowywana:
- Wędliny pakowane próżniowo – pozostają świeże przez 3 – 5 dni po otwarciu, jeśli są przechowywane w lodówce.
- Świeżo krojone wędliny – powinny zostać spożyte w ciągu 2 dni, jeśli są zawinięte np. w folię spożywczą i umieszczone w lodówce.
- Wędliny suszone i kiełbasy suche – mogą być przechowywane w lodówce dłużej, bo nawet 2 – 3 tygodnie.
- Wędliny gotowane i wędzone – zachowują świeżość do 7 dni, jeśli są przechowywane w kawałku i umieszczone w szczelnym pojemniku w lodówce.
- Wędliny mrożone – mogą być trzymane w zamrażalniku przez 2 – 3 miesiące bez znacznej utraty jakości.
Jak przedłużyć świeżość wędlin?
Jeśli chcesz zachować na dłużej wyjątkowy smak i aromat swoich ulubionych wyrobów mięsnych, skorzystaj z poniższych wskazówek. To praktyczne rozwiązania, które pozwolą Ci na przedłużenie trwałości wędliny. O czym dokładnie mowa?
- Odpowiednia temperatura – jak już pisaliśmy, mięsne wyroby powinny być przechowywane w temperaturze poniżej 6 stopni Celsjusza. Oznacza to konieczność skorzystania z lodówki bądź zamrażarki. Jeśli chcesz zachować wędlinę na dłużej, możesz ją po prostu zamrozić. Pamiętaj jednak, że tego procesu nie należy powtarzać.
- Właściwe opakowanie – wędliny nie tylko szybko się psują, ale także wysychają. Tego typu produkty najlepiej przechowywać więc na przykład w szklanych pojemnikach. Warto jednak umożliwić dostęp powietrza do opakowań, aby nie dopuścić do nagromadzenia się w nich wilgoci. Jeszcze lepiej sprawdzą się woreczki próżniowe, które w ogóle nie przepuszczają powietrza i zapobiegają w ten sposób rozwojowi bakterii.
- Dzielenie wędlin na porcje – po zakupie wędliny nie musisz od razu spożyć jej w całości. Możesz podzielić ją na porcje i częściowo zamrozić. W ten sposób zachowasz jej świeżość na dłużej!
Jak długo można przechowywać wędliny pakowane próżniowo?
Próżniowe pakowanie wędlin można uznać za najlepsze z dostępnych rozwiązań. Plastikowe pojemniki lub foliowe woreczki, z których usunięte zostanie całe powietrze, znacząco wydłużają bowiem trwałość mięsa. Z jednej strony odcinają dopływ tlenu, spowalniając procesy oksydacyjne, a z drugiej zapobiegają gromadzeniu się w środku wilgoci. W efekcie wędliny zdecydowanie wolniej się psują, nie wysychają i nie są narażone na rozwój bakterii.
Nie oznacza to jednak, że przechowywanie wędlin pakowanych próżniowo może trwać w nieskończoność. Jeśli kupujesz takie produkty w sklepie, każdy z nich opatrzony powinien być datą przydatności do spożycia. Dzięki niej najlepiej zorientujesz się, jak długo wędliny mogą leżeć w Twojej lodówce.
Jeżeli nie znasz daty ważności danego produktu, możesz kierować się wartościami ogólnie przyjętymi dla poszczególnych rodzajów wędlin:
- Pakowane próżniowo wędliny wędzone i gotowane – możesz przechowywać w lodówce przez 2 – 3 tygodnie, jeśli tylko nie otworzysz ich wcześniej.
- Pakowane próżniowo wędliny suszone – są mniej podatne na psucie się, więc zazwyczaj mogą być przechowywane w lodówce nawet do 3 miesięcy.
- Surowe wędliny dojrzewające – dopóki są zapakowane próżniowo, nadają się do spożycia przez 2 – 3 miesiące.
Pamiętaj, że po otwarciu opakowania próżniowego okres przydatności wyrobów mięsnych znacząco się skraca. W przypadku mniej trwałych wędlin wynosi zaledwie kilka dni.
Czy paczkowane wędliny można mrozić?
Paczkowane wędliny, podobnie jak inne produkty tego typu, nadają się oczywiście do mrożenia. Co więcej, dzięki próżniowemu opakowaniu często są już gotowe do tego procesu. Jeśli nie planujesz dzielić ich najpierw na mniejsze porcje, możesz je więc umieścić w zamrażalce od razu po powrocie ze sklepu. Pamiętaj jednak, że w celu zachowania jakości wędlin, nie należy mrozić ich dłużej niż 2 – 3 miesiące.
Aby odmrozić wędlinę, najlepiej umieść ją z powrotem w lodówce. Proces ten potrwa dłużej niż w temperaturze pokojowej, ale dzięki powolnemu rozmrażaniu mięso zachowa swoją strukturę i charakterystyczny smak.
Szeroką ofertę wędlin i kiełbas znajdziesz w asortymencie Bacówki
Cenisz sobie wysokiej jakości wędliny? Koniecznie zapoznaj się z ofertą marki Bacówka Towary Tradycyjne. W naszym sklepie znajdziesz między innymi:
- szynki drobiowe,
- wędliny z dziczyzną – np. kiełbasa myśliwska sucha i kabanosy z dziczyzną,
- wędliny dojrzewające,
- wędliny bez konserwantów,
- wędliny bez glutenu,
- kiełbasy,
- wyroby pieczone – np. schab pieczony z ziołami i pierś pieczona z kurczaka.
Z szerokiego asortymentu Bacówki każdy wybierze coś dla siebie. Zamów więc wędliny, które najlepiej trafiają w Twój gust, i zadbaj o odpowiednie przechowywanie produktów w lodówce. Dzięki temu na długo zachowasz ich świeżość i wyjątkowy smak!