BLOG
Promocje
Pierś pieczona z kurczaka 650 g
Pierś pieczona z kurczaka 650 g

34,99 zł

Cena regularna: 40,49 zł

Najniższa cena: 40,49 zł
szt
Keczup łagodny 200 g
Keczup łagodny 200 g

7,29 zł

Cena regularna: 8,79 zł

Najniższa cena: 8,79 zł
szt
Keczup pikantny 200 g
Keczup pikantny 200 g

7,29 zł

Cena regularna: 8,79 zł

Najniższa cena: 8,79 zł
szt
Ogórki konserwowe 840 g
Ogórki konserwowe 840 g

7,49 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt
Kiełbasa podwawelska 1 kg
Kiełbasa podwawelska 1 kg

29,99 zł

Cena regularna: 35,49 zł

Najniższa cena: 35,49 zł
op
Kiełbaski grillowe z czosnkiem niedźwiedzim 300 g
Kiełbaski grillowe z czosnkiem niedźwiedzim 300 g

12,99 zł

Cena regularna: 15,49 zł

Najniższa cena: 9,99 zł
op
Kiełbasa biała parzona 500 g
Kiełbasa biała parzona 500 g

17,49 zł

Cena regularna: 21,49 zł

Najniższa cena: 18,99 zł
op
Batoniki marcepanowe 80 g
Batoniki marcepanowe 80 g

6,99 zł

Cena regularna: 9,79 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt
Herbata czarna liściasta Ceylon 100 g
Herbata czarna liściasta Ceylon 100 g

17,49 zł

Cena regularna: 21,79 zł

Najniższa cena: 21,79 zł
szt
Orzechy laskowe stracciatella w białej czekoladzie 100 g
Orzechy laskowe stracciatella w białej czekoladzie 100 g

10,29 zł

Cena regularna: 12,79 zł

Najniższa cena: 12,79 zł
szt
Serce z czekolady mlecznej z truskawkami 50 g
Serce z czekolady mlecznej z truskawkami 50 g

9,99 zł

Cena regularna: 13,79 zł

Najniższa cena: 13,79 zł
szt
Słodka borówka 100 g
Słodka borówka 100 g

17,49 zł

Cena regularna: 20,99 zł

Najniższa cena: 17,99 zł
szt

 

 PRODUKT MIESIĄCA  

Promocja cenowa "produkt miesiąca" ważna 1-31.05.2025 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu!   

Jak uratować przypalony bigos? Sprawdzone triki dla każdego
Jak uratować przypalony bigos? Sprawdzone triki dla każdego

Przypalony bigos to koszmar każdego kucharza. Wystarczy chwila nieuwagi, żeby na dnie garnka pojawiła się spalenizna, a cała potrawa zaczęła nieprzyjemnie pachnieć. Na szczęście nie wszystko stracone! Istnieje kilka sprawdzonych metod, które pozwolą Ci uratować bigos i przywrócić mu wspaniały smak. Z tego artykułu dowiesz się, jak sprawić, żeby danie nadal było apetyczne. Sprawdź, co zrobić, jeśli bigos przypalił się na dnie garnka!

Jak uratować przypalony bigos? Podstawowe zasady

Jeśli przypalisz bigos podczas gotowania, nie panikuj. Możesz go jeszcze uratować, jeśli zareagujesz w odpowiedni sposób. Przede wszystkim unikaj mieszania potrawy. Nie dopuścisz wówczas do tego, aby w całości przeszła ona smakiem spalenizny. Zamiast tego skorzystaj z poniższych rozwiązań:

  1. Przełóż bigos do czystego garnka i podgotuj – gdy oddzielisz dobrą część bigosu, umieść ją w czystym naczyniu. Możesz dodać trochę wody, bulionu lub świeżej kapusty i ponownie zagotować na małym ogniu, często mieszając.
  2. Wzmocnij smak dodatkami – aby zneutralizować posmak spalenizny, dodaj do bigosu odrobinę świeżych przypraw, świeżą kiszoną kapustę, łyżeczkę cukru bądź koncentratu pomidorowego.
  3. Dodaj mleka lub śmietany – mała ilość mleka lub śmietany zredukuje gorzki smak spalonego bigosu. Uważaj, żeby nie przesadzić! Wystarczy kilka łyżek.

Jak usunąć nieprzyjemny zapach spalenizny z bigosu?

Może zdarzyć się tak, że przypalony bigos nie zdąży przesiąknąć smakiem spalenizny, ale wchłonie nieprzyjemny zapach. Co zrobić w takiej sytuacji? Poza powyższymi sposobami z pomocą przyjdą Ci:

  • Kawałek surowego ziemniaka – obrany ziemniak działa jak naturalny pochłaniacz zapachów. Wrzuć go do bigosu na kilka minut i usuń, gdy zmięknie. Zneutralizujesz w ten sposób woń spalenizny.
  • Korek od wina – choć ten pomysł może Ci się wydawać nieco dziwny, okaże się wyjątkowo skuteczny! Kiedy przełożysz bigos do nowego garnka, wrzuć do niego jeden lub dwa korki z wina. Przez minutę podgrzewaj i mieszaj potrawę, a następnie wyrzuć korki. Dzięki temu, że wchłoną one przykry zapach spalenizny, stanie się ona zdecydowanie mniej wyczuwalna.
  • Przyprawy – podobnie jak z posmakiem spalenizny, tak i z jej zapachem możesz walczyć przyprawami. Wykorzystaj między innymi kminek, majeranek i czerwoną paprykę. Przyda Ci się także czerwone wino, którego korek i tak wykorzystasz do ratowania przypalonego dania.

Jaki korek do przypalonego bigosu?

Jeśli zdecydujesz się na ratowanie przypalonego bigosu korkiem od wina, wybierz taki wykonany z prawdziwego drewna korkowego. Unikaj natomiast produktów syntetycznych. Jak możesz się domyślić, nie wchłoną one smaku i zapachu spalenizny. Co więcej, sprawią, że potrawa przesiąknie wonią plastiku.

Co zrobić z przypaloną kapustą?

Jeśli kapusta z bigosu nie nadaje się już do spożycia w takiej formie, wcale nie musisz jej wyrzucać. Możesz przeznaczyć ją na zupę lub farsz. Kiedy zmieszasz ją z innymi składnikami, a dodatkowo zmienisz jej konsystencję (na przykład miksując), spalenizna stanie się mniej wyczuwalna.

Jak uniknąć przypalenia bigosu?

Najlepszym lekiem jest oczywiście profilaktyka. Podczas gotowania bigosu staraj się go więc nie przypalić. W tym celu:

  • Gotuj bigos na małym ogniu – potrawa powinna gotować się powoli, aby smaki miały czas się przegryźć. Dzięki temu warstwy na dnie garnka nie przypalą się tak szybko.
  • Używaj odpowiedniego garnka – im grubsze dno, tym lepszy garnek. Wybierz więc taki model, który równomiernie rozprowadza ciepło i wyposażony jest w warstwę nieprzywierającą.
  • Mieszaj regularnie – z uwagi na długi czas gotowania bigos należy często (ale delikatnie) mieszać.
  • Podlewaj wodą lub bulionem – jeśli zauważysz, że bigos mocno gęstnieje i zaczyna gotować się zbyt szybko, dodaj do niego odrobinę wody, bulionu lub soku z kapusty. Nie używaj jednak dużych ilości płynów na raz, tylko dolewaj je stopniowo.
  • Nie zostawiaj bigosu bez nadzoru – jeżeli zależy Ci na aromatycznym bigosie, musisz poświęcić mu trochę czasu!

Sprawdzony przepis na bigos

Z naszym przepisem na bigos przyrządzisz pyszną i aromatyczną potrawę dla całej rodziny!

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1,5 kg świeżej kapusty białej,
  • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka),
  • 500 g mięsa wołowego (np. rostbef, łata),
  • 300 g kiełbasy (np. wędzonej),
  • 100 g suszonych grzybów (np. borowiki lub podgrzybki),
  • 2 cebule,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki smalcu lub oleju,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,
  • 3 – 4 liście laurowe,
  • 5 – 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli (do smaku),
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (do smaku),
  • 1/2 szklanki czerwonego wina.

Instrukcje:

  1. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ale nie wyrzucaj go – przyda się później. Pokrój kapustę na mniejsze kawałki.
  2. Świeżą kapustę poszatkuj na cienkie paski. Jeśli jest bardzo twarda, możesz ją lekko zblanszować we wrzątku lub poddusić przez kilka minut w garnku.
  3. Mięso wieprzowe i wołowe pokrój w większą kostkę (około 3 – 4 cm), a kiełbasę w plasterki.
  4. Suszone grzyby namocz przez około 30 minut w ciepłej wodzie, a potem pokrój je na mniejsze kawałki.
  5. W czystym garnku rozgrzej smalec lub olej. Dodaj mięso (wieprzowe i wołowe) i smaż na dużym ogniu przez 5 – 7 minut, aż się lekko zrumieni.
  6. Dodaj kiełbasę i smaż przez kolejne 2 – 3 minuty.
  7. Na koniec dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż przez kilka minut, aby się zeszkliły.
  8. Do garnka z mięsem dodaj świeżą i kiszoną kapustę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  9. Dodaj namoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.
  10. Zalej wodą wszystkie składniki (możesz też dodać sok z kiszonej kapusty, jeśli zależy Ci na bardziej kwaskowatym smaku potrawy).
  11. Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 2 – 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
  12. Aby nadać potrawie bukiet winnych aromatów, na około 30 minut przed końcem gotowania dodaj do niej czerwone wino.
  13. Pozostaw danie na kilka godzin lub nawet całą noc – po ponownym podgrzaniu będzie smakowało jeszcze lepiej!

Gotowy bigos w słoiku

Nie masz czasu, żeby samodzielnie ugotować bigos? Na szczęście to tradycyjne danie kuchni polskiej dostępne jest także w postaci gotowych produktów. Znajdziesz je oczywiście w asortymencie Bacówki. To wysokiej jakości wyrób stanowiący połączenie soczystej wieprzowiny, kiełbasy, grzybów i suszonych śliwek. Nasz bigos doskonale sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na świątecznym stole. Jeśli boisz się, że przypalisz potrawę i chcesz uniknąć kulinarnej wpadki, postaw więc na gotowe towary Bacówki. W ofercie dostępny jest bigos w słoiku idealny dla całej rodziny lub w poręcznej miseczce z porcją dla jednej osoby. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium