Jesień- to czas rześkich poranków, deszczowych dni i chłodnych wieczorów. Rozpieszczeni upalnym latem, z trudem przestawiamy się na chłodniejsze temperatury. Jesień to pora roku, gdy jesteśmy bardziej narażeni na różne infekcje.
Odporność to zdolność organizmu do przeciwdziałania niekorzystnym dla jego funkcjonowania czynnikom, takim jak m.in.: wirusy, bakterie czy inne drobnoustroje chorobotwórcze. Zatem wzmocnienie odporności, szczególnie na okres jesienny jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Oto kilka wskazówek, jak dostosować swoją dietę oraz swój tryb życia do jesiennych warunków. Czyli parę rad jak wzmocnić odporność organizmu?
Jaka dieta na wzmocnienie odporności organizmu?
-
Spożywaj dużo warzyw i owoców: Warzywa i owoce są bogate w witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, które wzmacniają odporność. Szczególnie bogatą wartość żywieniową mają warzywa liściaste, marchewki, dynia, brokuły, cebula i czosnek.
-
Jedz żywność bogatą w witaminę C: Witamina C jest znana ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Papryka, natka pietruszki, pomarańcze, grejpfruty są doskonałym źródłem witaminy C. Możesz również sięgać po przetwory owocowe, które idealnie sprawdzą się do herbaty lub jako dodatek do kanapek: syrop czarny bez z Bacówki, aronia czy pigwa.
-
Wprowadź produkty pełnoziarniste: Produkty pełnoziarniste, takie jak pełnoziarniste chleb, makaron, ryż i płatki owsiane, dostarczają błonnika, który jest ważny dla zdrowia jelit i ogólnego stanu zdrowia.
-
Spożywaj białko: Białko jest niezbędne do odbudowy tkanek i produkcji przeciwciał. Wprowadź do diety źródła białka, takie jak drób, ryby, tofu, jajka i nasionach roślin strączkowych.
-
Jedz produkty mleczne lub ich odpowiedniki: Produkty mleczne są dobrym źródłem wapnia, który jest ważny dla zdrowych kości i układu odpornościowego. Jeśli jesteś weganinem lub nie tolerujesz laktozy, wybierz produkty roślinne wzbogacone wapniem, takie jak mleko migdałowe czy sojowe.
-
Dodaj zdrowe tłuszcze: kwasy omega-3, które znajdują się w rybach tłustych, orzechach, nasionach chia i oleju lnianym. Mogą one pomóc w zapobieganiu stanom zapalnym i wzmocnieniu odporności. Omega 3 znajdziemy również w siemieniu lnianym, orzechach włoskich, oleju lnianym i rzepakowym.
-
Unikaj nadmiaru produktów wysoko przetworzonych: Produkty przetworzone, które są bogate w cukry, sól i tłuszcze trans, mogą osłabić odporność.
-
Spożywaj naturalne probiotyki. Takie produkty spożywcze jak maślanka, kwaśne mleko, kefir, jogurty, kiszone ogórki czy kapusta wspomagają zdrową florę bakteryjną w jelitach, co może pomóc w wzmocnieniu układu odpornościowego. Bakterie fermentacji mlekowej hamują rozwój patogenów i stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit, dzięki czemu chronią organizm przed różnymi patogenami i wzmacniają naszą odporność.
-
Dodawaj do posiłków, napojów rozgrzewające przyprawy tj. imbir, cynamon, goździki, kardamon, ostrą paprykę, pieprz. Ważne, aby ciepło płynęło do nas nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz.
-
Suplementy diety- witamina D przez cały okres jesienno-zimowy powinien być uwzględniany w twojej codziennej diecie.
-
Pij dużo wody: Odpowiednie nawodnienie jest ważne dla zdrowia ogólnego i może pomóc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jej niedobór doprowadzić może do zaburzeń wodno-elektrolitowych w organizmie . Pamiętaj, herbata, kawa, zupy i inne płyny wliczają się w dzienny bilans wodny.
-
Unikaj nadmiernego spożycia alkoholu: Nadmiar alkoholu może osłabić odporność.
Zatem można powiedzieć , że kluczem do wzmocnienia odporności organizmu jest zbilansowana dieta. Każdy niedobór może doprowadzić do zaburzeń, które sprawią, że układ odpornościowy będzie osłabiony.
Co oprócz diety jeszcze wzmacnia odporność?
Aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności.
Regularna aktywność fizyczna wspomaga układ immunologiczny. Nawet krótka codzienna sesja ćwiczeń może pomóc w wzmocnieniu organizmu. Jeżeli do tej pory nie ćwiczyłaś, nie biegałaś regularnie, nie rzucaj się na głęboką wodę. Nie zaczynaj robić intensywnych treningów na świeżym powietrzu, gdy jest zimno. Rób to stopniowo, aby organizm się przyzwyczaił. Bardzo ważna jest odpowiednia rozgrzewka przed treningiem.
Wysypiaj się!
Odpowiednia higiena snu korzystnie wpływa na odporność. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo. Podczas snu dochodzi do regeneracji całego organizmu i wytworzenia nowych komórek odpornościowych. Zbyt mała ilość snu, często wiąże się z dostarczaniem sobie dodatkowej energii w postaci pożywienia, co nie sprzyja utrzymywaniu prawidłowej masy ciała.
Nie stresuj się!
Tak wiem, łatwo powiedzieć. Hormon stresu - kortyzol, wpływa destrukcyjnie na układ immunologiczny człowieka.
Pamiętaj, że wzmocnienie odporności to proces, który wymaga czasu. Nie spodziewaj się natychmiastowych efektów. Regularne praktykowanie zdrowych nawyków przez dłuższy okres może pomóc w zwiększeniu odporności na jesień i zimę. Jeśli masz problemy zdrowotne, skonsultuj się z lekarzem przed wprowadzeniem zmian w diecie lub stylu życia.