BLOG
Promocje
Lasagne z sosem bolońskim i szpinakiem 400 g
Lasagne z sosem bolońskim i szpinakiem 400 g

15,29 zł

Cena regularna: 18,79 zł

Najniższa cena: 18,79 zł
szt
Pierś pieczona z kurczaka 650 g
Pierś pieczona z kurczaka 650 g

34,79 zł

Cena regularna: 40,49 zł

Najniższa cena: 40,49 zł
szt
Kiełbasa krakowska sucha 360 g
Kiełbasa krakowska sucha 360 g

22,29 zł

Cena regularna: 26,99 zł

Najniższa cena: 26,99 zł
szt
Zupa barszcz czerwony 400 g
Zupa barszcz czerwony 400 g

6,49 zł

Cena regularna: 7,99 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt
Ogórki konserwowe 840 g
Ogórki konserwowe 840 g

7,49 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt
Pierożki z grzybami 400 g
Pierożki z grzybami 400 g

19,79 zł

Cena regularna: 23,99 zł

Najniższa cena: 21,99 zł
szt

  

PRODUKT MIESIĄCA LISTOPAD

Promocja cenowa "produkt miesiąca listopad" ważna od 1.11.2025 do 30.11.2025 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu!

Jak zrobić pasztet z królika? Sprawdzony przepis na domowy pasztet
Jak zrobić pasztet z królika? Sprawdzony przepis na domowy pasztet

Domowy pasztet to nieodłączny element świątecznych śniadań innych uroczystych posiłków. Możesz przyrządzić go z mięsa wieprzowego, wołowiny, kurczaka, a nawet z dziczyzny. Szczególną popularnością – za sprawą lekkiej konsystencji i delikatnego smaku – cieszy się jednak pasztet z królika. Jak przygotować taki przysmak? Zapoznaj się ze sprawdzonym przepisem na pasztet domowy!

Sprawdzony przepis na pasztet z królika

Smakosze cenią sobie pasztet z królika głównie za sprawą jego lekkostrawności i niskiej zawartości tłuszczu, które idą w parze z bogactwem białka i innych składników odżywczych. Ogromną zaletę tej potrawy stanowi także delikatny smak, który można urozmaicić ulubionymi dodatkami. Jak przyrządzić domowy pasztet z królika?

Składniki:

  • 500 g mięsa z królika,
  • 100 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • gałka muszkatołowa,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Instrukcja:

  1. Włóż mięso z królika do dużego garnka i dopraw zielem angielskim. Dodaj liście laurowe oraz warzywa – marchewki i pietruszki. Gotuj mięso do miękkości, a następnie odcedź wodę i pozostaw składniki do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie podsmaż boczek na patelni, aż będzie lekko zarumieniony. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż będą miękkie.
  3. Pokrój ugotowane mięso na mniejsze kawałki. Wykorzystaj maszynkę, aby zmielić je razem z boczkiem i warzywami.
  4. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę i wraz z ciekłymi żółtkami dodaj ją do mięsa.
  5. Dodaj bułkę tartą, masło oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 – 45 minut, aż nabierze złocistego koloru.
  8. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Serwuj pasztet z ulubionymi dodatkami, takimi jak chrzan, marynowane ogórki czy świeże pieczywo. Przechowuj w lodówce.

Jak wzbogacić ugotowane mięso, aby przyrządzić pyszny pasztet?

Na każdym blogu kulinarnym znajdziesz nieco inne przepisy na pasztet domowy. W zależności od preferencji, podczas mielenia mięsa możesz dodać do niego wiele różnych składników, które wzbogacą jego smak i konsystencję. Wspomnieliśmy już o takich dodatkach jak boczek, cebula i jajka, ale do dyspozycji masz też inne produkty, takie jak na przykład:

  • Wątróbka – dodanie drobiowej wątróbki do pasztetu z królika urozmaici nie tylko jego smak, ale także strukturę i kolor.
  • Mięso wieprzowe – dodatek wieprzowiny to sprawdzony sposób na wzmocnienie smaku pasztetu. Jeśli lubisz bardziej intensywne aromaty, to rozwiązanie powinno przypaść Ci do gustu.
  • Świeże pieczywo – do wzbogacenia pasztetu można też wykorzystać świeżą bułkę. Moczymy ją np. w bulionie i mielimy razem z mięsem. Pieczywo wchłonie wilgoć, a wraz z nią soki i przyprawy, dzięki czemu stanie się dodatkowym nośnikiem smaku.

Postaw na gotowy pasztet z Bacówki!

Dla niektórych pieczenie pasztetu jest wielką przyjemnością. Dla innych to z kolei niemałe wyzwanie, wymagające ciężkiej pracy i sporych zasobów czasu. Chcesz ułatwić sobie życie? Sięgnij po gotowe pasztety z oferty Bacówki!

W asortymencie naszego sklepu znajdziesz wiele różnych rodzajów pasztetu – od klasycznych wariantów z indyka czy cielęciny, po propozycje dla największych koneserów: wyroby z dziczyzny i gęsiny. Wśród dostępnych produktów nie mogło oczywiście zabraknąć pasztetu z królika. Jeśli nie masz ochoty realizować skomplikowanego przepisu na tę świąteczną potrawę, postaw więc na gotowe rozwiązanie!

Pasztety marki Bacówka Towary Tradycyjne możesz zakupić zarówno w niewielkich foremkach (około 350 g), jak i w wygodnych słoiczkach (180 g). W naszej ofercie z łatwością znajdziesz więc produkty idealnie dostosowane do Twoich potrzeb!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium