
Domowy pasztet to nieodłączny element świątecznych śniadań innych uroczystych posiłków. Możesz przyrządzić go z mięsa wieprzowego, wołowiny, kurczaka, a nawet z dziczyzny. Szczególną popularnością – za sprawą lekkiej konsystencji i delikatnego smaku – cieszy się jednak pasztet z królika. Jak przygotować taki przysmak? Zapoznaj się ze sprawdzonym przepisem na pasztet domowy!
Sprawdzony przepis na pasztet z królika
Smakosze cenią sobie pasztet z królika głównie za sprawą jego lekkostrawności i niskiej zawartości tłuszczu, które idą w parze z bogactwem białka i innych składników odżywczych. Ogromną zaletę tej potrawy stanowi także delikatny smak, który można urozmaicić ulubionymi dodatkami. Jak przyrządzić domowy pasztet z królika?
Składniki:
- 500 g mięsa z królika,
- 100 g boczku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- gałka muszkatołowa,
- listki laurowe,
- ziele angielskie,
- sól i pieprz do smaku.
Instrukcja:
- Włóż mięso z królika do dużego garnka i dopraw zielem angielskim. Dodaj liście laurowe oraz warzywa – marchewki i pietruszki. Gotuj mięso do miękkości, a następnie odcedź wodę i pozostaw składniki do ostygnięcia.
- W międzyczasie podsmaż boczek na patelni, aż będzie lekko zarumieniony. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż będą miękkie.
- Pokrój ugotowane mięso na mniejsze kawałki. Wykorzystaj maszynkę, aby zmielić je razem z boczkiem i warzywami.
- W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę i wraz z ciekłymi żółtkami dodaj ją do mięsa.
- Dodaj bułkę tartą, masło oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 – 45 minut, aż nabierze złocistego koloru.
- Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Serwuj pasztet z ulubionymi dodatkami, takimi jak chrzan, marynowane ogórki czy świeże pieczywo. Przechowuj w lodówce.
Jak wzbogacić ugotowane mięso, aby przyrządzić pyszny pasztet?
Na każdym blogu kulinarnym znajdziesz nieco inne przepisy na pasztet domowy. W zależności od preferencji, podczas mielenia mięsa możesz dodać do niego wiele różnych składników, które wzbogacą jego smak i konsystencję. Wspomnieliśmy już o takich dodatkach jak boczek, cebula i jajka, ale do dyspozycji masz też inne produkty, takie jak na przykład:
- Wątróbka – dodanie drobiowej wątróbki do pasztetu z królika urozmaici nie tylko jego smak, ale także strukturę i kolor.
- Mięso wieprzowe – dodatek wieprzowiny to sprawdzony sposób na wzmocnienie smaku pasztetu. Jeśli lubisz bardziej intensywne aromaty, to rozwiązanie powinno przypaść Ci do gustu.
- Świeże pieczywo – do wzbogacenia pasztetu można też wykorzystać świeżą bułkę. Moczymy ją np. w bulionie i mielimy razem z mięsem. Pieczywo wchłonie wilgoć, a wraz z nią soki i przyprawy, dzięki czemu stanie się dodatkowym nośnikiem smaku.
Postaw na gotowy pasztet z Bacówki!
Dla niektórych pieczenie pasztetu jest wielką przyjemnością. Dla innych to z kolei niemałe wyzwanie, wymagające ciężkiej pracy i sporych zasobów czasu. Chcesz ułatwić sobie życie? Sięgnij po gotowe pasztety z oferty Bacówki!
W asortymencie naszego sklepu znajdziesz wiele różnych rodzajów pasztetu – od klasycznych wariantów z indyka czy cielęciny, po propozycje dla największych koneserów: wyroby z dziczyzny i gęsiny. Wśród dostępnych produktów nie mogło oczywiście zabraknąć pasztetu z królika. Jeśli nie masz ochoty realizować skomplikowanego przepisu na tę świąteczną potrawę, postaw więc na gotowe rozwiązanie!
Pasztety marki Bacówka Towary Tradycyjne możesz zakupić zarówno w niewielkich foremkach (około 350 g), jak i w wygodnych słoiczkach (180 g). W naszej ofercie z łatwością znajdziesz więc produkty idealnie dostosowane do Twoich potrzeb!