BLOG
Promocje
Burger wieprzowo-wołowy 540 g
Burger wieprzowo-wołowy 540 g

22,99 zł

Cena regularna: 28,99 zł

Najniższa cena: 28,99 zł
szt
Sok jabłkowy 750 ml
Sok jabłkowy 750 ml

8,49 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt
Sok jabłkowo-gruszkowy 750 ml
Sok jabłkowo-gruszkowy 750 ml

8,49 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt
Sok jabłkowo-marchwiowy 750 ml
Sok jabłkowo-marchwiowy 750 ml

8,49 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 750 ml
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 750 ml

8,49 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt
Sok jabłkowo-wiśniowy 750 ml
Sok jabłkowo-wiśniowy 750 ml

8,49 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt
Serki białe z mleka krowiego 120 g
Serki białe z mleka krowiego 120 g

8,99 zł

Cena regularna: 10,99 zł

Najniższa cena: 10,99 zł
szt
Pasta z zielonej papryki 195 g
Pasta z zielonej papryki 195 g

4,99 zł

Cena regularna: 6,49 zł

Najniższa cena: 6,49 zł
szt
Kiełbaski grillowe ze szpinakiem 300 g
Kiełbaski grillowe ze szpinakiem 300 g

12,99 zł

Cena regularna: 14,79 zł

Najniższa cena: 14,79 zł
op
Serki wędzone z mleka krowiego 120 g
Serki wędzone z mleka krowiego 120 g

8,99 zł

Cena regularna: 10,99 zł

Najniższa cena: 10,99 zł
szt
Słodka borówka 100 g
Słodka borówka 100 g

17,49 zł

Cena regularna: 20,99 zł

Najniższa cena: 17,99 zł
szt

 

 PRODUKT MIESIĄCA LIPIEC

Promocja cenowa "produkt miesiąca lipiec" ważna od 1.07.2025 do 31.07.2025 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu!   

Jak zrobić pyzy ziemniaczane? Przepis krok po kroku
Jak zrobić pyzy ziemniaczane? Przepis krok po kroku

Pyzy ziemniaczane są jednym z tych dań, które przywołują smak domowej kuchni i wspomnienia rodzinnych obiadów. Można nadziewać je mięsem wieprzowym lub drobiowym, ale też serem, grzybami, a nawet owocami. Niezależnie od tego, w jakiej formie chcesz je podać, przyda Ci się sprawdzony przepis na to wyjątkowe danie. Dowiedz się, jak przyrządzić pyzy!

Prosty przepis na pyzy ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól do smaku,
  • 300 g mięsa (wieprzowego lub drobiowego),
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

  1. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz na gładkie puree.
  3. Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (lub zmiel w malakserze). Odciśnij nadmiar płynu przez czystą ściereczkę.
  4. Wymieszaj surowe ziemniaki z ugotowanymi.
  5. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Możesz też użyć mąki pszennej, aby masa była bardziej zwarta.
  6. Wyrób jednolite ciasto, ale nie zagniataj go zbyt długo.
  7. Ugotuj mięso i zmiel je w maszynce.
  8. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw je solą oraz pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  9. Z ciasta ziemniaczanego uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  10. Spłaszcz każdą kulkę, dodaj do niej farsz i dokładnie zalep, ponownie formując kulę.
  11. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  12. Wrzucaj pyzy do wrzątku partiami i gotuj je na małym ogniu ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  13. Wyjmij gotowe pyzy z wody łyżką cedzakową i odstaw na chwilę, aby odparowały.

Surowe ziemniaki vs. ugotowane ziemniaki – jakie proporcje do pyz?

Przepis na pyzy wymaga użycia zarówno surowych, jak i ugotowanych ziemniaków. Choć wyżej radzimy, żeby podzielić je pół na pół, niektórzy decydują się na zastosowanie innych proporcji. Jak wpływają one na walory smakowe pyz?

Pyzy przyrządzane z przewagą ziemniaków surowych mają bardziej zwartą i sprężystą strukturę. Mogą być też nieco ciemniejsze i bardziej intensywne w smaku.

Pyzy przyrządzane z przewagą ziemniaków ugotowanych są delikatniejsze i bardziej miękkie. Mają ponadto jaśniejszy kolor i subtelniejszy smak. Co istotne, łatwiej się je też formuje, ponieważ ciasto jest mniej klejące.

Czy do ciasta na pyzy dodaje się jajko?

W naszym przepisie sugerujemy dodanie jednego jajka do ciasta na pyzy. Nie jest to jednak konieczne. Możesz z niego zrezygnować, jeśli masa dobrze się klei. Będzie tak na przykład wtedy, gdy zastosujesz przewagę ziemniaków surowych – naturalna skrobia w wystarczającym stopniu zwiąże ciasto.

Jak gotować pyzy?

Aby pyzy ziemniaczane były miękkie, sprężyste i nie rozpadały się podczas gotowania, staraj się przestrzegać następujących zasad:

  • Gotuj wodę na małym ogniu – wrzątek nie powinien zbyt mocno bulgotać, aby pyzy się nie rozpadły.
  • Ostrożnie wkładaj pyzy do wody – najlepiej umieszczaj je w dużym garnku pojedynczo za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Delikatnie mieszaj – zadbaj o to, aby pyzy nie przykleiły się do dna garnka, starając się ich jednocześnie nie uszkodzić łyżką.
  • Nie używaj pokrywki – pyz nie należy gotować pod przykryciem, ponieważ mogłyby się rozgotować.
  • Czekaj, aż kluski wypłyną – domowe pyzy będą gotowe dopiero po 5 – 7 minutach od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Jak zrobić mięciutkie pyzy?

Chcesz nadać swoim pyzom wyjątkową miękkość? Wiesz już, że efekt ten osiągniesz między innymi za sprawą odpowiedniego stosunku ziemniaków ugotowanych do surowych. Jeśli tych pierwszych będzie więcej, kluski powinny wyjść bardziej miękkie i delikatne. Zwróć również uwagę na ich odmianę – najlepsze okażą się ziemniaki mączyste typu C (np. Bryza lub Irys).

Warto ponadto unikać nadmiaru mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, lepiej dodać do niego odrobinę mąki pszennej. W przeciwnym razie pyzy mogą okazać się nieco twarde i gumowate.

Różne warianty domowych pyz ziemniaczanych

Choć najpopularniejsze na polskich stołach są pyzy z mięsem mielonym, to możesz nadziać je także dowolnym innym farszem. Do ciekawych propozycji należą:

Pyzy ziemniaczane z serem

Delikatne kluski wypełnione kremowym serem twarogowym to świetna alternatywa dla wersji mięsnej. Można je doprawić solą i pieprzem lub dodać odrobinę szczypiorku lub papryki. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną bądź roztopionym masłem.

Pyzy ziemniaczane z grzybami

Aromatyczne nadzienie z podsmażonych grzybów (np. pieczarek, borowików czy podgrzybków) z cebulką i przyprawami to idealna opcja dla wegetarian. Świetnie komponuje się z sosem śmietanowym lub grzybowym.

Pyzy ziemniaczane z kapustą i grzybami

Klasyczne połączenie kiszonej kapusty i grzybów znane z pierogów, sprawdza się również jako farsz do pyz. To popularne danie na świątecznych stołach.

Pyzy ziemniaczane z boczkiem

Pokrojony w kawałki boczek możesz wykorzystać nie tylko na potrzeby okrasy, ale także jako farsz. To znakomity wybór dla wielbicieli mięsa, którzy chcą nieco urozmaicić swój przepis na pyzy.

Pyzy ziemniaczane na słodko

Choć pyzy kojarzą się zazwyczaj z wytrawnymi dodatkami, można je również przygotować w wersji deserowej. Nadzienie z twarogu wymieszanego z cukrem i wanilią lub farsz owocowy (np. śliwkowy czy jabłkowy) przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Kluski śląskie, kartacze, knedle – czym się różnią od pyz?

Niektórzy zastanawiają się, jaka jest różnica pomiędzy pyzami a innymi kluskami popularnymi w polskiej kuchni. Warto więc wiedzieć, że:

  • Kluski śląskie w odróżnieniu od pyz nie są najczęściej nadziewane.
  • W kartaczach farsz przyrządzany jest z surowego lub przesmażanego mięsa, podczas gdy w pyzach najpierw się je gotuje.
  • Knedle przygotowuje się głównie z mąki, podczas gdy podstawowym składnikiem pyz są ziemniaki.

Gotowe pyzy ziemniaczane znajdziesz w ofercie Bacówki!

Jeśli masz ochotę na pyszne kluski, wcale nie musisz spędzać długich godzin w kuchni. W asortymencie Bacówki czekają na Ciebie wyśmienite pyzy o lekko kleistym cieście i delikatnym nadzieniu z mięsa cielęcego. To doskonały wybór dla każdego smakosza, który ceni sobie swój czas!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium