BLOG
Promocje
Bigos 800 g
Bigos 800 g

19,80 zł

Cena regularna: 25,50 zł

Najniższa cena: 25,50 zł
szt
Sok jabłkowo-wiśniowy 750 ml
Sok jabłkowo-wiśniowy 750 ml

8,60 zł

Cena regularna: 10,50 zł

Najniższa cena: 9,80 zł
szt
Prezent dla Mamy 3 z herbatą i słodyczami
Prezent dla Mamy 3 z herbatą i słodyczami

89,00 zł

Cena regularna: 94,97 zł

Najniższa cena: 94,97 zł
szt
Mini czekolada mleczna z ciasteczkami zbożowymi 40 g
Mini czekolada mleczna z ciasteczkami zbożowymi 40 g

6,50 zł

Cena regularna: 8,50 zł

Najniższa cena: 8,50 zł
szt
Kabanos drobiowy kruchy 330 g
Kabanos drobiowy kruchy 330 g

15,80 zł

Cena regularna: 17,80 zł

Najniższa cena: 17,80 zł
szt
Ser krowi warkocze wędzone 100 g
Ser krowi warkocze wędzone 100 g

8,50 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 9,60 zł
szt
Ser krowi warkocze białe 100 g
Ser krowi warkocze białe 100 g

8,50 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 9,60 zł
szt
Keczup łagodny dla dzieci 200 g
Keczup łagodny dla dzieci 200 g

7,30 zł

Cena regularna: 8,90 zł

Najniższa cena: 8,90 zł
szt
Musztarda Bartnika miodowa 270 g
Musztarda Bartnika miodowa 270 g

6,90 zł

Cena regularna: 8,50 zł

Najniższa cena: 7,90 zł
szt
Sok jabłkowo-wiśniowy 330 ml
Sok jabłkowo-wiśniowy 330 ml

4,70 zł

Cena regularna: 6,50 zł

Najniższa cena: 5,50 zł
szt
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 330 ml
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 330 ml

4,70 zł

Cena regularna: 6,50 zł

Najniższa cena: 5,50 zł
szt
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 750 ml
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 750 ml

8,60 zł

Cena regularna: 10,50 zł

Najniższa cena: 9,80 zł
szt

Promocja cenowa ważna 1-31.05.2024 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu

Jaki miód jest najbardziej wartościowy? Podpowiadamy!
Jaki miód jest najbardziej wartościowy?

Miód aż w 80% składa się z cukrów prostych - glukozy i fruktozy. Dodatkowo zawiera sporo składników mineralnych takich jak: żelazo, molibden, magnez, fosfor, potas, wapń oraz witaminy: kwas foliowy, biotyna, witamina C, B6, B12. W składzie można również znaleźć mniej znane składniki takie jak: związki o charakterze hormonalnym (cholina, acetylocholina), garbniki , flawonoidy, kwasy organiczne czy enzymy, które są niezbędne do trawienia.

Właściwości prozdrowotne miodu:

W sklepach znajdziemy różne rodzaje miodów. Różnią się składem, smakiem i terapeutycznymi właściwościami. Czy istnieje w ogóle najzdrowszy miód? Podpowiadamy!

AKACJOWY- ma jasną barwę (jasno słomkową) i wyczuwalna jest w nim delikatna woń kwiatów. Ten rodzaj miodu najwolniej się krystalizuje. Miód akacjowy zawiera w sobie dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów, jest lekkostrawny, wzmacnia organizm, dlatego jest polecany dla osób, które są przemęczone i potrzebują uzupełnić energię np.  podczas czy po intensywnych ćwiczeniach czy po chorobie. Miód ten jest również polecany przy dolegliwościach żołądkowych i zaburzeniach trawienia (wzdęciach, zaparciach, nadkwasocie), a nawet może pomóc przy regeneracji błony śluzowej przy chorobie wrzodowej.

GRYCZANY- Miód gryczany ma barwę ciemno-herbacianą lub brunatną. Jest pozyskiwany z kwiatów gryki, dzięki czemu ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Ma właściwości przeciwzapalne i wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Działa oczyszczająco na wątrobę oraz na układ oddechowy, gdyż działa wykrztuśnie i ułatwia proces oczyszczania dróg oddechowych z toksycznych substancji. Doskonale sprawdzi się u osób z anemią z niedoboru żelaza. Uchodzi za jeden z najzdrowszych miodów w Polsce.

WIELOKWIATOWY- To tzw. miód tysiąca kwiatów. W zależności od gatunków kwiatów, miód ten może mieć inną barwę czy zapach. Różnorodność ta wpływa na powszechność jego zastosowania. Miód wielokwiatowy wykorzystywany jest przy: przeziębieniach, zaburzeniach krążenia czy przy chorobach wątroby. Wzmacnia odporność oraz jest doskonały przy alergiach a w szczególności jak mamy katar sienny.

LIPOWY- pochodzi z pyłków kwiatów lipy, ma barwę jasnożółtą. W smaku jest pikantny i czasem można wyczuć lekką goryczkę. Miód lipowy wykorzystywany jest przy przeziębieniach, infekcjach dróg oddechowych, gdyż działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, napotne, działa przeciwgorączkowo, a nawet posiada lekkie działanie uspokajające i kojące na układ nerwowy.

RZEPAKOWY -w postaci płynnej ma barwę lekko słomkową, wręcz bezbarwną i słaby zapach kwiatów rzepaku. Proces krystalizacji przebiega bardzo szybko, dzięki czemu miód ma kolor biało-kremowy. Polecany jest szczególnie dla osób ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. (wzmacnia układ krwionośny, zapobiega miażdżycy, zaburzeń rytmu serca, anemii). Miód rzepakowy obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz ma moc wyrównania niedoborów potasu w organizmie. Jego właściwości sprawiają, że może również pomóc zewnętrznie-na skórę, gdyż przyspiesza gojenie się ran i zapobiega tworzeniu się pęcherzy.

NAWŁOCIOWY- Jest to dość mało znany miód. Nawłoć kwitnie najintensywniej w czasie, gdy pszczoły zaczynają zimowe przygotowania, dlatego z produkcją nieraz bywa ciężko. Miód ten ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak i mętny, jasny kolor po procesie krystalizacji. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych (pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej)

WRZOSOWY- to jeden z najtrudniejszych do pozyskania gatunków miodów, dlatego jest on uznawany za jeden z droższych miodów. Miód ten ma bardzo charakterystyczny smak, co wyróżnia go na tle innych miodów. Jest mało słodki, a wręcz nawet gorzko-cierpki, gdyż zawiera mało sacharozy. Miód wrzosowy jest pomocny przy schorzeniach układu moczowego, pokarmowego oraz wzmacnia układ odpornościowy.

CENNE RADY:

  • Miód powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej i zacienionym miejscu np. w szafce.
  • Aby nie stracić dobroczynnego działania, miody nie powinny być podgrzewane powyżej 40 stopni, zatem należy uważać jak przyrządzamy np. herbatę.
  • Warto jednak wiedzieć, że nie każdy może spożywać go bez ograniczeń. Nie powinno się go podawać dzieciom do pierwszego roku życia, a osoby, które mają zaburzenia gospodarki węglowodanowej (osoby chore na cukrzycę, insulinooporność) powinny go mocno ograniczać.

Podsumowując, z dietetycznego punktu widzenia, owszem powinniśmy unikać cukrów prostych, ale jeżeli już musisz coś posłodzić, to wybierz miód, gdyż poza kaloriami dostarczysz również inne cenne składniki odżywcze i sole mineralne, których cukier jest pozbawiony. A i oczywiście ważne, aby był to naturalny miód, prawdziwy miód, dlatego sprawdzajmy skąd dany miód pochodzi i czytajmy etykiety!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium