Choć zwyczajowo na grillach królują mięsa, na ruszcie warto też zrobić trochę przestrzeni dla innych produktów, takich jak warzywa czy... sery! Te ostatnie wskutek grillowania stają się miękkie w środku, zyskując jednocześnie chrupiącą skórkę. Świetnie sprawdzają się zarówno jako samodzielne danie, jak i w charakterze dodatku. Co zaś najważniejsze, ich przygotowanie jest banalnie proste! Sprawdź więc, które sery nadają się na ruszt i zapoznaj się z naszymi sprawdzonymi przepisami!
Jaki ser na grilla wybrać?
Wybierając ser na grilla, należy mieć na uwadze przede wszystkim jego konsystencję. Zbyt miękkie gatunki mogą się mianowicie całkiem roztopić i przecieknąć przez ruszt. Stawiaj więc raczej na twardsze sery o zbitej strukturze. Które z nich sprawdzą się najlepiej?
- Cypryjski halloumi – to jeden z najczęściej grillowanych serów. Możesz pokroić go na grube plastry i opiekać na aluminiowej tacce. Odpowiednio przyrządzony, zyskuje chrupiącą skórkę i zachowuje swój kształt. Nie musisz się więc obawiać, że całkowicie się roztopi. Większe ryzyko dotyczy raczej jego przypalenia. Przyrządzenie halloumi nie powinno Ci jednak sprawić żadnych problemów, bo nie trzeba go w ogóle przyprawiać. Ten ser nadaje się zarówno na danie główne, jak i na dodatek do mięs.
- Francuski camembert – wyróżnia się wytrawnym smakiem i doskonale komponuje się ze słodkimi lub kwaśnymi dodatkami. Najczęściej podaje się go z żurawiną. Jego grillowanie wymaga szczególnej uwagi, ponieważ ser pleśniowy może się szybko roztopić. Z tego powodu camembert przyrządza się zazwyczaj w folii aluminiowej lub przynajmniej na tacce.
- Polski oscypek – to pyszna przekąska, której słony smak świetnie komponuje się zarówno z grillowanymi warzywami, jak i z konfiturami. Nie wymaga żadnych dodatkowych przypraw i bardzo szybko się opieka. Na ruszcie staje się miękki w środku i rumiany z zewnątrz. Szeroki wybór serów owczych czeka na Ciebie w ofercie Bacówki. Na grillu rewelacyjnie sprawdzą się na przykład wędzone szyszki!
Na grillu z powodzeniem przyrządzisz także inne sery miękkie (np. brie) oraz twarde (np. cheddar). W przypadku tych pierwszych musisz jednak uważać na czas obróbki termicznej, aby nie dopuścić do ich roztopienia.
Jak grillować ser? Sprawdzone przepisy
Grillowanie serów sprowadza się tak naprawdę do decyzji, czy korzystać z tacki lub folii aluminiowej, czy kłaść produkty bezpośrednio na ruszcie. W niektórych przypadkach możesz się też wspomóc dodatkiem ulubionych przypraw, aby wzbogacić smak potraw. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić grillowany ser, zapoznaj się z naszymi najciekawszymi przepisami!
Przepis na grillowany ser halloumi
Grillowanie sera halloumi nie wymaga używania przypraw, ale jeśli chcesz uzyskać wyjątkowy smak tej potrawy, możesz skorzystać z poniższego przepisu.
Składniki:
- 1 opakowanie sera halloumi (ok. 200 – 250 g),
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- oregano, tymianek, czosnek w proszku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Osusz ser halloumi ręcznikiem papierowym i pokrój go na mniejsze kawałki (grubości ok. 1 cm).
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu oraz opcjonalnie zioła i czosnek w proszku.
- Umieść plastry sera w marynacie i pozostaw na co najmniej 15 – 30 minut. Możesz je też marynować przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce, aby lepiej wchłonęły intensywne smaki.
- Umieść plastry halloumi na aluminiowej tacce i połóż na ruszcie.
- Grilluj halloumi przez około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż ser zyska złocistobrązowy kolor.
- Grillowany ser halloumi możesz podawać na ciepło jako przystawkę, składnik sałatki lub jako dodatek do dań głównych.
- Halloumi świetnie smakuje też z dodatkiem świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, rukola czy papryka. Aby podkreślić jego smak, możesz podać go z dodatkiem cytryny.
Przepis na grillowany camembert
Miękkie sery pleśniowe takie jak camembert, nie mogą pozostawać na ruszcie zbyt długo. Utrudnia to nieco ich przygotowanie, zwłaszcza jeśli chcesz je dodatkowo doprawić. Na szczęście mamy na to sprawdzony sposób – zobacz, jak grillować camembert!
Składniki:
- 1 krążek sera camembert (ok. 250 g),
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek,
- gałązki rozmarynu lub tymianku,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- miód, orzechy (opcjonalnie),
- świeży pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Delikatnie natnij skórkę sera na wierzchu, tworząc krzyżyk lub kilka równoległych nacięć. Dzięki temu lepiej wchłonie przyprawy.
- Natrzyj ser oliwą z oliwek, aby nadać mu delikatny smak i zapobiec przywieraniu do tacki lub folii.
- Włóż plasterki czosnku i gałązki rozmarynu lub tymianku w nacięcia na wierzchu sera. Możesz również posypać ser świeżo mielonym pieprzem i polać odrobiną miodu.
- Zawiń camembert z dodatkiem przypraw w folię aluminiową i umieść na grillu. Dzięki folii ser nie przecieknie przez ruszt.
- Grilluj ser przez około 5 – 7 minut, aż stanie się miękki, po czym ostrożnie zdejmij go z rusztu.
- Jeśli chcesz, przed podaniem możesz posypać camembert posiekanymi orzechami i skropić miodem.
Przepis na grillowany ser góralski typu oscypek
Ser góralski z grilla to prawdziwy hit nie tylko na Podhalu, ale i w pozostałych zakątkach Polski. W zależności od preferencji smakowych, możesz podać go ze słodko-kwaśnymi konfiturami lub na plastrach warzyw. Sprawdź, jak grillować ser góralski!
Składniki:
- 6 wędzonych szyszek z sera owczego,
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek,
- żurawina do podania.
Przygotowanie:
- Delikatnie ponacinaj oscypki na powierzchni, tworząc małe krzyżyki. Dzięki temu serki lepiej wchłoną oliwę, co wzbogaci ich smak.
- Natrzyj oscypki oliwą z oliwek, aby zapobiec ich przywieraniu do grilla i nadać im delikatny smak.
- Umieść oscypki na ruszcie i grilluj przez około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż zyskają złocistobrązowy kolor.
- Grillowane oscypki podawaj na ciepło z żurawiną. Najlepiej smakują od razu po zdjęciu z rusztu.
Pyszne dania z grillowanym serem w roli głównej
Dzięki naszym przepisom wiesz już, jak grillować ser halloumi, ser camembert oscypki! Możesz podawać je na przykład z szynką parmeńską, karkówką czy cukinią. Na grillu przyda Ci się również ser feta czy mozzarella. Świetnie sprawdzą się one jako składnik farszu w nadziewanych warzywach lub dodatek do sałatek z pieczonej papryki, czerwonej cebuli i suszonych pomidorów.
Zapoznaj się więc z ofertą naszego sklepu internetowego, wybierz swój ulubiony rodzaj sera i niezbędne dodatki – takie jak żurawina i konfitury, a następnie przetestuj powyższe przepisy w praktyce. Dzięki temu odkryjesz nowe smaki i urozmaicisz swój sezon grillowy!