Jakie dania na Wielkanoc? Kilka sprawdzonych przepisów!
Powiew ciepłego wiatru, budząca się do życia przyroda to znak, że za niedługo Wielkanoc. Chociaż w tym roku z pogodą bywa różnie i spłata nam figla...nikt już chyba się nie zdziwi, że na Święta Wielkanocne będzie padał śnieg...:o
Wielkanoc to bardzo radosny czas spędzony w rodzinnym gronie przy wielkanocnym stole. Święta, choć krótkie są (powinny być) czasem odpoczynku, radowania się i pielęgnowania rodzinnych relacji.
Śniadanie wielkanocne to posiłek, który jest najbardziej celebrowany i bogaty w potrawy wielkanocne. Powinien być on spożywany w spokoju, powoli, tak abyśmy mogli docenić tą chwilę, która przecież jest tylko raz w roku. Chyba każdy mi przyzna racje, że na co dzień nie mamy tak suto zakrytego stołu na śniadanie?
Na Wielkanocnym stole oczywiście królują jajka. Można je przygotować na różne sposoby- jajka faszerowane, pasta jajeczna, w kolorowych skorupkach, czy po prostu klasyczne jajka z majonezem.
Nie może również zabraknąć takich potraw jak: barszcz biały, żurek, chrzan, podgrzana biała kiełbasa, pasztet, sałatka jarzynowa, a na deser słodka babka wielkanocna, rozmaite mazurki, pyszny sernik czy pascha wypełniona bakaliami.
A Ty jak? bardziej lubisz ustrajać dom świątecznymi dekoracjami, ozdabiać pisanki i przygotowywać koszyczek do święconki? Czy może bardziej spełniasz się w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy?
Poniżej przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na Wielkanocny stół. Przygotuj w tym roku, a goście na pewno będą zachwyceni!
Wiosenna, orzeźwiająca sałatka z kuskusem z warzywami.
Składniki:
100 g kuskusu
1 szt- 200g pomidora
100g czerwonej papryki
100g ogórka zielonego
1 mniejszy pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
1 garść liści mięty
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy do smaku: ząbek czosnku, sól, pieprz
Wykonanie
Kuskus przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu, a następnie odstaw do przestudzenia na kilkanaście minut. Gotowy kuskus powinien być sypki.
Pomidor, paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek, natkę pietruszki oraz miętę drobno pokrój. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem z kuskusem. Odstaw na 10 min, by smaki się "przegryzły"
Gniazdka jajeczne.
Składniki na 4 porcje:
4 plasterki szynki parmeńskiej
4 jajka
garść tartego sera mozzarelli
2 suszone pomidory
Sól, pieprz
świeża rzeżucha lub kiełki
odrobina masła
Wykonanie:
Formę do muffinków natłuść odrobiną masła, ułóż w nich plaster szynki tworząc ala miseczkę. Do środka, na szynkę wsyp trochę mozzarelli oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Do każdej szynkowej miseczki wbij 1 świeże jajko. Dopraw pieprzem i odrobiną solą. Piecz w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp 200 st przez ok 15 min. Gotowe „gniazdka jajeczne” udekoruj rzeżuchą lub kiełkami.
Terrina twarogowa z warzywami.
Składniki:
0,5 kg twarogu tłustego zmielonego
50 ml śmietany 18%
50 g żółtego sera
200 g szynki konserwowej w plasterkach
100 g zielonego ogórka
100g rzodkiewek
przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Warzywa oraz ser żółty pokrój w drobną kostkę i dodaj je do zmielonego twarogu. Do wszystkiego dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami do smaku. W ciepłej wodzie rozpuść żelatynę, a następnie wymieszaj z masą twarogową. Foremkę, najlepiej prostokątną wyłóż folią spożywczą, a następnie połóż plasterki szynki. Przełóż pyszny farsz serowo-warzywny do foremki i z góry również połóż plasterki szynki. Całość szczelnie owiń folią i włóż całość do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wiosenny, warzywny tulipanek
A na koniec ciekawy i prosty trick jak przygotować wiosenną dekorację na wielkanocne śniadanie składające się tylko z 3 składników:
wystarczy, że masz w kuchni: pomidorki koktajlowe, szczypiorek i serek kanapkowy np. ziołowy.
Każdy z pomidorków natnij w górnej części tworząc kształt „x”. (tylko do połowy). Wystarczy tylko jeszcze nałożyć w poprzekrawane miejsca serek, pod spodem pomidora zrobić niewielką dziurkę do której włożysz łodygę szczypiorku.
Zrób tak parę sztuk, a uzyskasz piękny bukiet wiosennych i smacznych tulipanów na talerzu.
Życzymy pysznych świątecznych przygotowań.