Przyjęło się, że przygotowanie domowych przetworów na zimę wymaga użycia cukru. Nie tylko dodaje on smaku dżemom i konfiturom, ale też zapewnia im odpowiednią konsystencję i działa jako naturalny konserwant. Jego wysoka zawartość zapobiega rozwojowi mikroorganizmów, dzięki czemu przetwory dłużej nadają się do spożycia. Nie każdy jednak wie, że takie przysmaki można również zrobić bez grama cukru. Wykorzystuje się w tym celu na przykład janginizację. Dowiedz się, na czym polega ten proces!
Co to jest janginizacja?
Janginizacja polega na przygotowywaniu słodkich przetworów o niskiej zawartości cukru. Zamiast wszelkiego rodzaju słodzików wykorzystuje się w tym przypadku... szczyptę soli. Uwalnia ona naturalne cukry zgromadzone w owocach, które w zupełności wystarczają do zrobienia dżemu czy konfitury.
Janginizacja powstała w XVIII-wiecznej Japonii jako element kuchni makrobiotycznej. Proces ten jest w pełni naturalny i zdecydowanie korzystniejszy dla zdrowia niż przygotowywanie słodkich przetworów tradycyjnymi metodami.
Jakie są zalety janginizacji?
Janginizacja to doskonała alternatywa dla przetworów z dodatkiem cukru. Na czym polegają jej kluczowe zalety?
- Przetwory powstające w procesie janginizacji mają mniejszą ilość cukru, dzięki czemu są zdrowsze i nie tak kaloryczne jak tradycyjne dżemy i konfitury.
- Nawet w przypadku gotowania czy podsmażania, janginizowane owoce zachowują swój kolor i wyjątkowo słodki smak.
- Szczypta soli dodana do dojrzałych owoców nie tylko wydobywa z nich naturalne cukry, ale też działa konserwująco i dodatkowo zapobiega procesom psucia.
- Przetwory zachowują słodki smak, a szczypta soli jest w nich zupełnie niewyczuwalna.
Jakie owoce można poddać procesowi janginizacji?
Jako że w procesie janginizacji nie wykorzystuje się dodatku cukru, świeże owoce powinny zawierać dużą ilość fruktozy. Konserwacja tą metodą najlepiej sprawdza się więc w przypadku takich produktów jak:
- gruszki,
- śliwki,
- maliny,
- truskawki,
- jabłka,
- czereśnie,
- winogrona,
- dojrzałe brzoskwinie i nektarynki,
- wiśnie i czerwone porzeczki (mimo kwaśnego smaku są doskonałym dodatkiem do mięs i deserów).
Przetwory z niektórych owoców mogą być nieco kwaśne, ale świetnie sprawdzą się wówczas jako dodatek do różnych potraw – również tych na słodko. Doskonałym przykładem są babeczki czekoladowe z łyżką konfitury – zamiast dodawać słodkiej konfitury wykorzystaj przetwory bez dodatku cukru – babeczki będą mniej kaloryczne, a naszym zdaniem, również ciekawsze w smaku.
Jak przygotować słodkie przetwory bez cukru?
Janginizacja to wyjątkowo prosty proces, z którego realizacją poradzi sobie każdy. Zrób więc zapasy swoich ulubionych owoców, a następnie wykonaj poniższe kroki:
- Wybierz zdrowe i dojrzałe owoce – unikaj produktów, które zaczęły się już psuć.
- Umyj owoce w chłodnej wodzie i osusz je na ręczniku papierowym lub sitku.
- Owoce z grubszą skórką obierz i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
- Drobne owoce rozgnieć (np. widelcem) i umieść w garnku z podwójnym dnem, aby uniknąć przypalenia.
- Na każdy kilogram owoców dodaj szczyptę soli.
- Mieszając od czasu do czasu, gotuj owocową masę, aż zgęstnieje, a owoce zaczną się rozpadać.
- Dokładnie umyj i wyparz słoiki.
- Jeszcze gorące owoce przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami.
- Umieść słoiki w garnku z wodą, tak aby się nie stykały, a woda nie sięgała wieczek.
- Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj słoiki przez 15 minut.
- Gotowe słoiki umieść na ściereczce do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Upewnij się, że wszystkie wieczka są wklęsłe, co dowodzi prawidłowego przebiegu pasteryzacji.
Tak przygotowane przetwory możesz wygodnie przechowywać w piwnicy czy spiżarni, robiąc z nich dobry użytek przez całą zimę. Świetnie sprawdzą się one na przykład jako składnik ciast z owocami czy dodatek do naleśników. Wiele owoców wykorzystasz także jako dodatek do mięs!
Słodkie przetwory dla każdego, czyli dżemy, konfitury i musy z Bacówki
Choć janginizacja to stosunkowo prosty proces, nie każdy będzie miał ochotę na takie kulinarne eksperymenty. Na szczęście, jeśli szukasz szybkich i gotowych rozwiązań, wcale nie musisz ograniczać się do produktów dostępnych w marketach. Do dyspozycji masz bowiem szeroką ofertę marki Bacówka Towary Tradycyjne, w której czekają na Ciebie smaczne przetwory owocowe o niskiej zawartości cukru lub bez tego słodkiego dodatku.
Na każde 100 g naszych dżemów, konfitur i musów używamy ponad 100 g świeżych owoców. Unikamy dodatków substancji żelujących, dzięki czemu przetwory odznaczają się bogactwem wartości odżywczych i stanowią cenny element właściwie każdej diety. Szeroki wybór sprawia, że w Bacówce znajdziesz produkty na każdą okazję. Są to między innymi:
- Dżemy – z truskawki, maliny z porzeczką, renklody, śliwki węgierki z gruszką, moreli, jagody, rabarbaru z porzeczką.
- Powidła – ze śliwki i z mirabelki.
- Konfitury – z wiśni i z dzikiej róży.
- Żurawiny – do mięs, serów i ciast.
- Jarzębina i pigwa – do mięs i herbat.
- Musy – z owoców czarnego bzu i jabłka.
W naszej ofercie znajdziesz się także warzywa w słoiczkach – takie jak między innymi tarte buraczki, ćwikła z chrzanem czy różne rodzaje kapusty i ogórków.
Jak janginizować przetwory? Podsumowanie
Marzą Ci się przetwory o słodkim smaku i wartościowym składzie? Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się do tradycyjnych dżemów i konfitur. Wystarczy, że przed pasteryzacją zastąpisz cukier szczyptą soli! Janginizacja pozwoli Ci wykorzystać naturalny skład owoców do przygotowania smacznych przetworów bez dodatku cukru. Dzięki niższej kaloryczności okażą się one znakomitym rozwiązaniem nawet dla osób na diecie.
Jeśli nie chcesz na własną rękę pasteryzować słoików na zimę, koniecznie zapoznaj się z asortymentem marki Bacówka Towary Tradycyjne. W naszym sklepie internetowym czekają na Ciebie między innymi pyszne powidła śliwkowe i mus jabłkowy bez dodatku cukru, utrwalane wyłącznie poprzez pasteryzację, gdzie w składzie są tylko owoce. Wśród przetworów znajdziesz także dżemy i konfitury o niskiej zawartości cukru, które przydadzą Ci się podczas posiłków i doskonale sprawdzą się jako składniki wielu wyjątkowych deserów. Rzuć więc okiem na ofertę Bacówki i wybierz swoje ulubione smaki przetworów!