BLOG
Promocje
Malina z porzeczką 205g
Malina z porzeczką 205g

10,60 zł

Cena regularna: 13,20 zł

Najniższa cena: 13,20 zł
szt
Zupa ogórkowa z ryżem 400 g
Zupa ogórkowa z ryżem 400 g

6,80 zł

Cena regularna: 8,90 zł

Najniższa cena: 8,90 zł
szt
Pulpety w sosie koperkowym 500 g
Pulpety w sosie koperkowym 500 g

13,80 zł

Cena regularna: 15,50 zł

Najniższa cena: 15,50 zł
szt
Pierogi leniwe 400 g
Pierogi leniwe 400 g

12,90 zł

Cena regularna: 14,50 zł

Najniższa cena: 14,50 zł
op
Pierś pieczona z kurczaka 650 g
Pierś pieczona z kurczaka 650 g

35,00 zł

Cena regularna: 40,50 zł

Najniższa cena: 40,50 zł
szt
Galaretka drobiowa z kurczaka 300 g
Galaretka drobiowa z kurczaka 300 g

12,80 zł

Cena regularna: 14,50 zł

Najniższa cena: 14,50 zł
op
Galaretka wieprzowa 300 g
Galaretka wieprzowa 300 g

14,00 zł

Cena regularna: 15,90 zł

Najniższa cena: 15,90 zł
op
Podgrzybek duszony ze śliwką 290 g
Podgrzybek duszony ze śliwką 290 g

11,50 zł

Cena regularna: 15,50 zł

Najniższa cena: 14,90 zł
szt

 

Promocja cenowa ważna 1-31.10.2024 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu

Kiedy jeść czekoladę?
tabliczka-czekolady

Luty to miesiąc miłości, a jak miłość to oczywiście nie może zabraknąć słodyczy, a w szczególności czekolady. Dobrej jakości czekolada nie tylko rozpieści podniebienia ale również może być źródłem cennych substancji. Specjalnie dla Was, dietetyk przedstawi parę słodkich informacji na jej temat:

Jakie są rodzaje czekolad?

W zależności od zawartości miazgi kakaowej wyróżniamy jej kilka rodzajów:

  • czekolada gorzka - zawiera co najmniej 60 % miazgi kakaowej
  • czekolada mleczna - zawiera między 25 a 30 % miazgi kakaowej
  • czekolada biała - zawiera nie mniej niż 20% tłuszczu kakaowego (z dietetycznego punktu widzenia nie jest to czekolada)

 

Czy warto jeść gorzką czekoladę?

Tak wiemy, pewnie większość z Was wybrałaby jednak mleczną czekoladę, ale warto tu podkreślić, że zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci dużo lepszym wyborem będzie gorzka czekolada i to o zawartości kakao 70-99%.

Okazuje się, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady w niewielkich ilościach ma korzystny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Czyż nie brzmi to jak niezwykle smaczna perspektywa?

Czekolada gorzka jest bogata w antyoksydanty, w magnez, potas i żelazo. Polifenole wymiatają wolne rodniki i mogą przyczyniać się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych co za tym idzie do zmniejszenia ryzyka rozwoju miażdżycy czy nadciśnienia. Natomiast resweratrol może przyczyniać się do opóźnienia choroby Alzheimera. Kilka kostek gorzkiej czekolady potrafi pobudzić mózg do wytężonej pracy.

Myślisz sobie: "jestem na diecie, czekolada nie dla mnie". Wręcz przeciwnie - nie musisz eliminować z tak pysznej przyjemności z diety. Aby dieta była skuteczna musi być dobrze zbilansowana ale również powinna być satysfakcjonująca dla Ciebie abyś mogła/mógł wytrwać w niej aż do osiągnięcia celu. Nie sztuka odmawiać sobie przez parę miesięcy kostki czekolady, żeby później przysłowiowo "rzucić się" i zjeść na raz całą tabliczkę. A z ciekawostek -> badania wykazują, że po zjedzeniu gorzkiej czekolady mamy mniejsze poczucie głodu i chęci na coś słodkiego.

Tak wiemy, czekolady są pyszne, ale pamiętaj, aby zachować umiar. Duże ilości nie są wskazane. Jedna kostka to ok. 30 kcal, a jak dobrze wiemy, rzadko na jednej się kończy. Zatem jeśli masz ochotę zjeść czekoladę to najlepiej będzie ją spożyć w godzinach porannych, lub po obiedzie. Staraj się unikać sięgania po nią na kolację czy w godzinach wieczornych, gdyż nie zdążymy jej strawić.

 

Jaką czekoladę wybierać?

Kupując czekoladę wybierajmy tą z jak największą ilością kakao - co najmniej 70%. Im wyższa zawartość miazgi kakaowej w czekoladzie tym lepszy wpływ na organizm ludzki.

  • Czekolada nie powinna zawierać syropu glukozowo–fruktozowego ani sztucznych słodzików
  • Czytajmy etykiety: tłuszcz powinien być TYLKO kakaowy, unikaj oleju palmowego czy innego utwardzonego tłuszczu
  • Prosta zasada: Im więcej w czekoladzie kakao, tym mniej cukru i więcej tłuszczu.
  • Sięgaj po czekoladę gorzką z całymi orzechami czy liofilizowanymi owocami. Jest to sprytny i ciekawy trik. W takiej czekoladzie orzechy czy owoce stanowią zwykle 1/3 jej objętości, dzięki czemu finalnie zjesz mniej czekoladowego przysmaku.

 

Czy czekolada to używka?

Nie bez powodów mówi się, że jedzenie czekolady jest wielką przyjemnością. I są na to dowody:

  • Czekolada bogata jest w teobrominę. Jest to alkaloid, które ma działanie uzależniające. To właśnie przez to zwykle nie kończymy na jednej kostce.
  • Zawiera fenyloetyloaminę, która występuje naturalnie w mózgu i jest odpowiedzialna za regulację odczuwania szczęścia i miłości.
  • Jest bogata w tryptofan, z którego wytwarzana jest serotonina, dzięki czemu poprawia nam nastrój, a kofeina działa pobudzająco i euforyzująco na organizm. Czyli jednym zdaniem: czekolada uwalnia w nas hormony szczęścia.

A Wy jaką czekoladę najbardziej lubicie?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium