
Lubisz smak grillowanej kaszanki z kiszoną kapustą? Spróbuj czegoś nowego i dowiedz się, czym są krupnioki śląskie! W poniższym artykule znajdziesz najważniejsze informacje na ich temat oraz sprawdzony przepis na grilla!
Krupniok – co to za potrawa?
Pierwsze zapisy dotyczące krupnioków śląskich pochodzą z końca XVIII wieku. Potrawa ta ma więc bogatą tradycję i jest nierozerwalnie związana z historią Śląska. W XIX wieku stała się jednym z podstawowych dań w diecie górników, a jej popularność rosła wraz z rozwojem tej gałęzi przemysłu w regionie.
Na pierwszy rzut oka krupniok przypomina kaszankę. Dla niewprawnego oka może się od niej nawet niczym nie różnić. Nie daj się jednak zwieść pozorom! Jak się zaraz przekonasz, są to podobne, ale jednak nieco inne potrawy. Same krupnioki zalicza się do nietrwałych wędlin podrobowych, parzonych w osłonce naturalnej. Średnica pęt wynosi w ich przypadku 30 – 40 mm, a długość 15 – 25 cm. Jeden krupniok może ważyć od 200 do 300 g.
Czym się różni krupniok od kaszanki?
Krupnioki do złudzenia przypominają kaszankę. Podstawową różnicą między tymi specjałami jest jednak ich pochodzenie. O ile z kaszanką spotkasz się właściwie w każdym regionie Polski, o tyle krupniok to danie typowe dla Śląska. Krupnioki z reguły zawierają więcej składników pochodzenia zwierzęcego niż kaszanka, w efekcie wyróżniają się na tle innych produktów należących do tej samej kategorii dużą kalorycznością, kruchą strukturą oraz wyrazistym smakiem i aromatem.
Co na grilla – kaszanka czy krupniok?
Zarówno kaszanka, jak i krupniok składają się ze świeżej krwi wieprzowej, kaszy, podrobów (np. wątroby, płuc czy serca) oraz przypraw (cebulki, czosnku, majeranku, pieprzu i soli). Bez względu na to, który z tych produktów położysz na ruszcie, osiągniesz podobne rezultaty. Podczas wyboru kieruj się po prostu swoimi preferencjami smakowymi.
Jeśli masz ochotę poznać nowe smaki, zastąp grillowaną kaszankę krupniokiem. Możesz spodziewać się delikatnej różnicy w smaku i zapachu, jak i w konsystencji potrawy. Ciekawe propozycje czekają na Ciebie w asortymencie naszego sklepu. Do wyboru masz zarówno produkty, w których składzie wykorzystana została kasza gryczana, jak i specjały z kaszą jęczmienną:
- Krupniok gryczany – odznacza się głębokim, ciemnym kolorem i wysoką zawartością cennych składników odżywczych. To oczywiście zasługa kaszy gryczanej. Produkt ten znakomicie nadaje się do grillowania, ale także do pieczenia.
- Krupniocki – potrawa, którą zgodnie ze śląską tradycją podaje się podczas rozmaitych uroczystości rodzinnych. Przyrządzana jest z kaszy jęczmiennej. Doskonale sprawdza się zarówno na grillu, jak i w piekarniku.
Jak przyrządzić krupniok na grillu?
Krupniok przygotujesz na grillu w dokładnie taki sam sposób jak tradycyjną kaszankę. Wystarczy, że będziesz postępować według naszego prostego przepisu:
Składniki:
- 4 pęta krupnioka (lub kaszanki),
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 arkusze folii aluminiowej,
- musztarda, chrzan lub ulubione sosy (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Obierz cebule i pokrój je w cienkie plastry.
- Na patelni grillowej rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz, możesz posypać ją także majerankiem.
- Każdy krupniok możesz delikatnie naciąć w kilku miejscach, aby zapobiec jego pękaniu podczas grillowania.
- Przygotuj arkusze folii aluminiowej na tyle duże, aby zawinąć każdy krupniok z cebulką.
- Na każdym arkuszu folii umieść kilka łyżek podsmażonej cebuli, a na wierzch połóż krupnioka.
- Dokładnie zawiń folię aluminiową, tworząc szczelne paczuszki.
- Rozgrzej grill i umieść paczuszki z krupniokami na ruszcie. Grilluj przez około 15 – 20 minut, regularnie je obracając, aby równomiernie się podgrzały.
- Sprawdź, czy krupnioki są dobrze upieczone i mają lekko chrupiącą skórkę.
- Po zdjęciu krupnioków z grilla ostrożnie rozwiń folię (uważaj na gorącą parę).
- Krupnioki możesz podawać z musztardą, chrzanem lub ulubionym sosem oraz z dodatkami, takimi jak kiszona kapusta, ogórki czy świeży chleb.
Kaszanka i krupniok – idealne dania na grilla
Krupnioki bardzo przypominają kaszankę, ale zawierają więcej składników pochodzenia zwierzęcego, a mniej kaszy. W innych wyrobach udział podrobów jest zauważalnie niższy. Skutkuje to bardziej intensywnym smakiem krupnioków.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak smakuje ten specjał przyrządzony na grillu, skorzystaj z naszych praktycznych porad! W pierwszej kolejności zapoznaj się z ofertą marki Bacówka Towary Tradycyjne, a następnie zrób użytek z powyższego przepisu. Dzięki temu zachwycisz swoich bliskich wyjątkowym smakiem krupnioków z grilla!