
Sałatki odgrywają szczególnie ważną rolę na wielkanocnym stole. Podasz je zarówno podczas uroczystych śniadań, jak i w ramach kolacji. Przygotowując posiłki, nie musisz ograniczać się do klasyki polskiej kuchni, czyli sałatki jarzynowej. Oprócz niej możesz zaserwować bliskim także wiele innych ciekawych kompozycji z warzywami w roli głównej. Zapoznaj się z 5 prostymi przepisami na wiosenne sałatki!
1. Klasyczna sałatka jarzynowa
Najważniejszą sałatką na Wielkanoc jest oczywiście ta z gotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych, groszku i... dużej ilości majonezu. Jak się zaraz przekonasz, jej przygotowanie jest szalenie proste.
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ¼ selera,
- 4 jajka,
- 4 ogórki kiszone,
- ½ puszki groszku konserwowego,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler ugotuj do miękkości i ostudź. Jajka ugotuj na twardo i obierz.
- Pokrój ugotowane jajka, warzywa i ogórki w drobną kostkę. Dodaj odsączony groszek.
- Dokładnie wymieszaj składniki z majonezem i musztardą, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
- Odstaw sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
2. Jajeczna sałatka wielkanocna
Jajka, które niepodzielnie królują na świątecznych stołach, możesz wykorzystać w wielu różnych daniach. Jednym z nich jest opisana już wyżej tradycyjna sałatka jarzynowa, a innym – sałatka jajeczna. Jak ją przyrządzić?
Składniki:
- 5 jajek,
- 5 rzodkiewek,
- 2 kiszone ogórki,
- 100 g żółtego sera,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Rzodkiewki i ogórki pokrój w cienkie plasterki, a żółty ser w kostkę. Szczypiorek posiekaj.
- W misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
- Połącz wszystkie składniki, wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki.
3. Sałatka z kurczakiem i ananasem
Żeby urozmaicić nieco świąteczne menu, nie ograniczaj się do warzyw z dodatkiem jajek. Sięgnij również po mięso i owoce. Doskonały przykład takiej sałatki na Wielkanoc stanowi popularna kompozycja z kurczakiem i ananasem. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu z uwagi na obróbkę mięsa, ale z pewnością nie sprawi Ci żadnych problemów.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 puszka ananasa (6 – 7 plastrów),
- 2 łodygi selera naciowego,
- ½ puszki kukurydzy,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
- Kurczaka ugotuj w osolonej wodzie lub usmaż na patelni, a następnie pokrój w kostkę. Zadbaj o to, aby mięso pozostało soczyste.
- Ananasa odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Seler naciowy posiekaj w cienkie plasterki.
- W misce połącz kawałki mięsa, ananas, seler i kukurydzę. Do składników możesz dodać też orzechy włoskie.
- Wymieszaj jogurt z majonezem i sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
- Polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 15 minut.
4. Pyszna sałatka z tuńczykiem
Świetnym pomysłem na lekką sałatkę jest także wykorzystanie ryb lub owoców morza. Najczęściej w przepisach tego typu pojawiają się śledzie oraz tuńczyk. Poniżej prezentujemy przepis właśnie na ten ostatni wariant sałatki.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 4 jajka,
- ½ puszki kukurydzy,
- 1 czerwona papryka,
- 3 kiszone ogórki,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem.
- Paprykę, ogórki i szczypiorek drobno posiekaj.
- W przezroczystej salaterce połącz wszystkie składniki, dodaj majonez, musztardę oraz przyprawy.
- Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 20 minut, aby smaki się przegryzły.
5. Smaczna sałatka brokułowa
Jeśli chcesz przygotować na Wielkanoc sałatkę ze świeżych warzyw, możesz postawić na pyszne i zdrowe brokuły. Z dodatkiem fety i makaronu stworzysz z nich wspaniałą kompozycję na świąteczny stół. Zobacz, jak proste jest przygotowanie takiej sałatki:
Składniki:
- 1 mały brokuł,
- 150 g makaronu (np. penne lub świderki),
- 150 g sera feta,
- ½ puszki kukurydzy,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni (opcjonalnie),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente, odcedź i ostudź.
- Brokuł podziel na różyczki i podgotuj na parze lub w osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty, tak aby był lekko chrupiący.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a fetę pokrój w kostkę.
- W dużej misce połącz makaron, brokuły, fetę, pomidorki i kukurydzę.
- Skrop sałatkę oliwą z oliwek, dodaj sok z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem, a na koniec posyp ewentualnie pestkami słonecznika lub dyni.
- Całość delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut przed podaniem.
Składniki do sałatek wielkanocnych znajdziesz w Bacówce
Podstawą każdej sałatki wielkanocnej są dobre składniki. Jeśli szukasz ekologicznych jaj, regionalnych serów czy doskonałych sosów, jesteś we właściwym miejscu. W asortymencie marki Bacówka Towary Tradycyjne znajdziesz liczne produkty, z których stworzysz pyszne sałatki świąteczne. To między innymi:
- jaja z wolnego wybiegu – czyli jeden z podstawowych składników sałatki jarzynowej i jajecznej,
- sosy do sałatek – to przede wszystkim majonez i chrzan tarty, ale też sos tatarski, czosnkowy i różne rodzaje musztard,
- makarony – wyroby, które świetnie komponują się między innymi z brokułami, szpinakiem czy awokado,
- dobre wędliny – to na przykład wędzona pierś z indyka, która świetnie zastąpi kurczaka w sałatce z ananasem.
Bez względu na to, jakimi sałatkami planujesz zastawić swój świąteczny stół, niezbędne składniki do ich przygotowania znajdziesz w ofercie Bacówki. Smacznego!