BLOG
Promocje
Kiełbasa krakowska sucha 360 g
Kiełbasa krakowska sucha 360 g

22,29 zł

Cena regularna: 26,99 zł

Najniższa cena: 26,99 zł
szt
Zupa barszcz czerwony 400 g
Zupa barszcz czerwony 400 g

6,49 zł

Cena regularna: 7,99 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt
Ogórki konserwowe 840 g
Ogórki konserwowe 840 g

7,49 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt
Pierożki z grzybami 400 g
Pierożki z grzybami 400 g

19,79 zł

Cena regularna: 23,99 zł

Najniższa cena: 21,99 zł
szt
Lasagne z sosem bolońskim i szpinakiem 400 g
Lasagne z sosem bolońskim i szpinakiem 400 g

15,29 zł

Cena regularna: 18,79 zł

Najniższa cena: 18,79 zł
szt
Pierś pieczona z kurczaka 650 g
Pierś pieczona z kurczaka 650 g

34,79 zł

Cena regularna: 40,49 zł

Najniższa cena: 40,49 zł
szt

  

PRODUKT MIESIĄCA LISTOPAD

Promocja cenowa "produkt miesiąca listopad" ważna od 1.11.2025 do 30.11.2025 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu!

Najlepsze sałatki wielkanocne – 5 sprawdzonych przepisów
Najlepsze sałatki wielkanocne – 5 sprawdzonych przepisów

Sałatki odgrywają szczególnie ważną rolę na wielkanocnym stole. Podasz je zarówno podczas uroczystych śniadań, jak i w ramach kolacji. Przygotowując posiłki, nie musisz ograniczać się do klasyki polskiej kuchni, czyli sałatki jarzynowej. Oprócz niej możesz zaserwować bliskim także wiele innych ciekawych kompozycji z warzywami w roli głównej. Zapoznaj się z 5 prostymi przepisami na wiosenne sałatki!

1. Klasyczna sałatka jarzynowa

Najważniejszą sałatką na Wielkanoc jest oczywiście ta z gotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych, groszku i... dużej ilości majonezu. Jak się zaraz przekonasz, jej przygotowanie jest szalenie proste.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ selera,
  • 4 jajka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • ½ puszki groszku konserwowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler ugotuj do miękkości i ostudź. Jajka ugotuj na twardo i obierz.
  2. Pokrój ugotowane jajka, warzywa i ogórki w drobną kostkę. Dodaj odsączony groszek.
  3. Dokładnie wymieszaj składniki z majonezem i musztardą, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Odstaw sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

2. Jajeczna sałatka wielkanocna

Jajka, które niepodzielnie królują na świątecznych stołach, możesz wykorzystać w wielu różnych daniach. Jednym z nich jest opisana już wyżej tradycyjna sałatka jarzynowa, a innym – sałatka jajeczna. Jak ją przyrządzić?

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 5 rzodkiewek,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 100 g żółtego sera,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Rzodkiewki i ogórki pokrój w cienkie plasterki, a żółty ser w kostkę. Szczypiorek posiekaj.
  3. W misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Połącz wszystkie składniki, wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki.

3. Sałatka z kurczakiem i ananasem

Żeby urozmaicić nieco świąteczne menu, nie ograniczaj się do warzyw z dodatkiem jajek. Sięgnij również po mięso i owoce. Doskonały przykład takiej sałatki na Wielkanoc stanowi popularna kompozycja z kurczakiem i ananasem. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu z uwagi na obróbkę mięsa, ale z pewnością nie sprawi Ci żadnych problemów.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 puszka ananasa (6 – 7 plastrów),
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka ugotuj w osolonej wodzie lub usmaż na patelni, a następnie pokrój w kostkę. Zadbaj o to, aby mięso pozostało soczyste.
  2. Ananasa odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Seler naciowy posiekaj w cienkie plasterki.
  3. W misce połącz kawałki mięsa, ananas, seler i kukurydzę. Do składników możesz dodać też orzechy włoskie.
  4. Wymieszaj jogurt z majonezem i sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 15 minut.

4. Pyszna sałatka z tuńczykiem

Świetnym pomysłem na lekką sałatkę jest także wykorzystanie ryb lub owoców morza. Najczęściej w przepisach tego typu pojawiają się śledzie oraz tuńczyk. Poniżej prezentujemy przepis właśnie na ten ostatni wariant sałatki.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 jajka,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 kiszone ogórki,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem.
  3. Paprykę, ogórki i szczypiorek drobno posiekaj.
  4. W przezroczystej salaterce połącz wszystkie składniki, dodaj majonez, musztardę oraz przyprawy.
  5. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 20 minut, aby smaki się przegryzły.

5. Smaczna sałatka brokułowa

Jeśli chcesz przygotować na Wielkanoc sałatkę ze świeżych warzyw, możesz postawić na pyszne i zdrowe brokuły. Z dodatkiem fety i makaronu stworzysz z nich wspaniałą kompozycję na świąteczny stół. Zobacz, jak proste jest przygotowanie takiej sałatki:

Składniki:

  • 1 mały brokuł,
  • 150 g makaronu (np. penne lub świderki),
  • 150 g sera feta,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente, odcedź i ostudź.
  2. Brokuł podziel na różyczki i podgotuj na parze lub w osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty, tak aby był lekko chrupiący.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a fetę pokrój w kostkę.
  4. W dużej misce połącz makaron, brokuły, fetę, pomidorki i kukurydzę.
  5. Skrop sałatkę oliwą z oliwek, dodaj sok z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem, a na koniec posyp ewentualnie pestkami słonecznika lub dyni.
  6. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut przed podaniem.

 Składniki do sałatek wielkanocnych znajdziesz w Bacówce

Podstawą każdej sałatki wielkanocnej są dobre składniki. Jeśli szukasz ekologicznych jaj, regionalnych serów czy doskonałych sosów, jesteś we właściwym miejscu. W asortymencie marki Bacówka Towary Tradycyjne znajdziesz liczne produkty, z których stworzysz pyszne sałatki świąteczne. To między innymi:

  • jaja z wolnego wybiegu – czyli jeden z podstawowych składników sałatki jarzynowej i jajecznej,
  • sosy do sałatek – to przede wszystkim majonez i chrzan tarty, ale też sos tatarski, czosnkowy i różne rodzaje musztard,
  • makarony – wyroby, które świetnie komponują się między innymi z brokułami, szpinakiem czy awokado,
  • dobre wędliny – to na przykład wędzona pierś z indyka, która świetnie zastąpi kurczaka w sałatce z ananasem.

Bez względu na to, jakimi sałatkami planujesz zastawić swój świąteczny stół, niezbędne składniki do ich przygotowania znajdziesz w ofercie Bacówki. Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium