Obalamy mity dietetyczne!
Na temat odchudzania, jedzenia krąży wiele mitów- ale UWAGA czytając te informacje trzeba być ostrożnym i nie wszystko brać do serca. Szum informacji publikowanych przez pseudo dietetyków jest ogromny i naprawdę można się pogubić! W związku z tym specjalnie dla Was okryje całą prawdę i obalę parę mitów żywieniowych!
1) Nie wolno jeść po 18:00
To chyba najczęściej powtarzany mit żywieniowy. Prawda jest taka, że godzina ostatniego posiłku zależy od tego, o której chodzisz spać. Ostatni posiłek powinno się zjeść 2-3 godziny przed snem. Posiłek ten powinien być lekki, aby nasz organizm w nocy mógł odpocząć.
2) W trakcie diety nie wolno jeść ziemniaków
Wiele osób uważa, że ziemniaki tuczą. Nic bardziej mylnego- 1 średniej wielkości ziemniak (100g) ma jedynie 80 kcal!!! To bardzo niewiele. Dla porównania 100g ugotowanego ryżu to 150 kcal. W ziemniakach gubi nas natomiast to z czym się je podaje! Skwareczki, tłusty sos- to właśnie dodatki są mega kaloryczne i to one są problemem.
3) Każde ciemne pieczywo to dobry wybór!
Podczas zakupów bądź uważna i czytaj etykiety- większość tzw. ciemnego pieczywa to tak naprawdę pieczywo jasne tylko, że zabarwione karmelem lub słodem jęczmiennym. Często dodawane są polepszacze, konserwanty czy środki antypleśniowe, co nie jest korzystne dla zdrowia. Pamiętaj nie zawsze „Ciemne” znaczy „razowe”!! Wybieraj świadomie i mądrze.
4) Cytryna to najlepsze źródło witaminy C
Czy jak jesteś przeziębiona to często sięgasz po herbatę z cytryną ? bo uważasz, że to ona jest najbardziej bogata w witaminę C? Otóż nie! W 100g cytryny jest tylko 50mg witaminy C. Dla porównania w 100 g czarnych porzeczek 183mg, w natce pietruszki: 178 mg, a w papryce czerwonej 144 mg.
5) Owoce można jeść bez ograniczeń
Owoce dostarczają nam mnóstwo cennych składników odżywczych- to fakt, ale powinniśmy uważać na ich ilości! Owoce bowiem zawierają prosty cukier (fruktoze), który w nadmiarze przyczynia się do gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Dlatego owoce jedz jako dodatek do posiłku i częściej wybieraj te o niskim indeksie glikemicznym (np. jabłka, truskawki, maliny, grejpfruty)
6) Najlepsza dieta to dieta bez glutenu i bez laktozy
Od paru lat panuje „moda” na wyeliminowanie glutenu i laktozy z diety. Najczęściej na wskutek błędnych teorii, że jest to skuteczny sposób na utratę masy ciała. Wykluczanie z diety glutenu, bez wskazań medycznych, wiąże się z niedoborem wielu cennych składników odżywczych (m.in. D, K, B1, B12, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, cynku). A wiadomo- niedożywiony organizm jest bardziej narażony na rozwinięcie różnych schorzeń. Dieta bezglutenowa ma zastosowanie tylko jeśli chorujemy na celiakię, mamy nietolerancję lub nadwrażliwość na gluten- wtedy jest to niezbędna dieta lecznicza, która ma na celu wyeliminowanie nieprzyjemnych objawów a nie redukcję masy ciała!
7) Raz na pół roku/rok musisz zrobić detoks organizmu i odkwasić organizm!
Kolejny popularny mit! A dlaczego? głównie za sprawą hollywoodzkich gwiazd, a my z reguły podziwiamy i wierzymy w diety cud słynnych osób. Tak naprawdę to za oczyszczanie naszego organizmu z toksyn odpowiadają nasze narządy: wątroba, nerki i płuca. Same potrafią sobie poradzić z toksynami! Ponadto pH krwi jest lekko zasadowe, mieści się ono w zakresie 7,35-7,45. W naszym organizmie działają mechanizmy kompensacyjne, które zapobiegają powstawaniu kwasicy czy zasadowicy. Do zmian w równowadze kwasowo-zasadowej dochodzi wyłącznie w wyniku ciężkich chorób.
8) MIT – nie można łączyć pomidora z ogórkiem?
To prawda, że ogórki zawierają enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C. Niemniej nie mamy się absolutnie o co martwić. Na co dzień mamy tak wiele źródeł witaminy C, że zjedzenie kanapki z ogórkiem i pomidorem naprawdę nie zrobi nam różnicy i nie zaszkodzi. Warto również podkreślić, że pomidory nie należą do najlepszych źródeł tej witaminy. Zawierają jej tylko 23 mg w 100 g, natomiast w papryce jest jej 144 mg, a w liściach pietruszki aż 177 mg.
9) Ostre przyprawy wywołują wrzody żołądka
Spożywanie ostrych przypraw jest niewskazane w przebiegu choroby wrzodowej, ale jej nie wywołuje!
10) MIT – Zamrożone produkty to produkty o ujemnych kaloriach
Kolejnym przykładem nierozsądnego mitu dietetycznego jest teoria, że rzeczy zimne odchudzają. Stoi za tym zasada, że organizm podczas trawienia musi również ogrzać zimny produkt i dzięki temu jedząc traci również kalorie. Ale nie oszukujmy się, przecież lody czy zimne zupy również mają kalorie i to, że jemy je na zimno czy na ciepło nie zmieni ich kaloryczności.