
Pasztet to jedno z obowiązkowych dań na każdym świątecznym stole. Możesz przygotować je z wielu rodzajów mięsa, a nawet z warzyw czy grzybów. Które składniki okażą się najlepsze? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji dotyczących smaku, konsystencji czy aromatu potrawy. W poniższym artykule porównujemy jednak różne rodzaje mięsa, aby pomóc Ci wybrać idealny przepis na pasztet wielkanocny!
Mięso wieprzowe na pasztet
Mięso wieprzowe to w zasadzie podstawa każdego pasztetu. Najczęściej w przepisie wykorzystuje się łopatkę, szynkę lub karkówkę. Wieprzowina jest stosunkowo bogata w tłuszcz, co z jednej strony pozytywnie wpływa na intensywny smak pasztetu, ale z drugiej czyni go bardziej kalorycznym. Taka potrawa okaże się też cięższa w trawieniu. Wybór mięsa wieprzowego może więc nie być najlepszą decyzją w przypadku osób, które się odchudzają.
Pasztet drobiowy
Pasztet domowy bardzo często przyrządza się również z drobiu. Możesz wykorzystać w tym celu choćby mięso z kurczaka, indyka, kaczki czy nawet gęsi. Ten wariant będzie cechował się bardzo delikatnym smakiem i lekką konsystencją. Pasztet drobiowy zawiera także mniej tłuszczu niż na przykład wieprzowy, dzięki czemu stanowi lepszy wybór dla osób przestrzegających niskokalorycznych diet. Ugotowane mięso kurczaka lub indyka może się jednak okazać stosunkowo suche, więc warto zastosować takie składniki i techniki gotowania, aby zapewnić pasztetowi odpowiednią soczystość, na przykład dodając do niego więcej warzyw.
Pasztet z mięsa wołowego
Pyszny pasztet wielkanocny przygotujesz także z wołowiny. Odznacza się ona bardzo wyrazistym smakiem, który jednym przypadnie do gustu, a dla innych będzie zbyt intensywny. Mięso wołowe może okazać się też dość wymagające w obróbce. W większości przepisów na pasztet świąteczny pojawia się więc raczej w charakterze dodatku do wieprzowiny czy drobiu. Wołowina jest też dość droga, dlatego też najczęściej przepisy na pasztet z wołowiną pojawiają się raczej jako rozwiązanie na wykorzystanie mięsa z rosołu, niż jako przepis na pasztet w 100% wołowy.
Inne rodzaje mięsa na pasztet wielkanocny
Na potrzeby przepisu na pasztet wielkanocny możesz wykorzystać także mięso z królika. Jest ono soczyste, delikatne i lekkostrawne, dzięki czemu stanowi bardzo popularny wybór. Koneserzy przyrządzają zaś pasztet z dziczyzny (np. dzika, jelenia czy sarny). Taka potrawa ma charakterystyczny zapach i dość intensywny smak, który doskonale komponuje się z owocowymi nutami. Smak dziczyzny najlepiej podkreślają przetwory z owoców leśnych - borówki brusznicy czy żurawiny.
Najkorzystniejszym rozwiązaniem okaże się zazwyczaj łączenie różnych rodzajów mięsa. Możesz dodać do nich nawet boczek lub wątróbkę. Dzięki temu uzyskasz pasztet o bogatym smaku, apetycznym aromacie i puszystej konsystencji.
Jakie jeszcze składniki dodać do pasztetu na Wielkanoc?
Nie bez znaczenia okażą się także inne składniki, które należy gotować w wywarze wraz z mięsem. Do dużego garnka włóż przede wszystkim:
- warzywa (marchew, pietruszkę, seler itp.),
- liście laurowe,
- ząbki czosnku,
- ziele angielskie.
Zanim zaczniesz proces mielenia mięsa z warzywami, możesz dodać do nich trochę pieczywa, suszonych grzybów czy surowego boczku. Wszystkie produkty pokrój na drobną kostkę lub cienkie paski – mniejsze kawałki sprawniej przejdą przez maszynkę. Nie zapomnij także o jajkach: żółtka od razu wlej do zmielonych składników, a białka najpierw ubij na sztywną pianę w osobnej misce. Całość dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Bacówka Towary Tradycyjne – szeroki wybór pasztetów z różnych rodzajów mięsa
Domowy pasztet może okazać się dość wymagającą potrawą. Do jego przygotowania potrzebne Ci będzie sporo różnych składników i zapas wolnego czasu. Jeśli nie chcesz stresować się zakupami i nadmiarem pracy, nie musisz spędzać przedświątecznego okresu w kuchni. Wystarczy, że sięgniesz po gotowe pasztety marki Bacówka Towary Tradycyjne.
W ofercie Bacówki znajdziesz między innymi klasyczny pasztet z indyka czy cielęciny, a także wyśmienity pasztet wieprzowy. Bardziej wymagający smakosze mogą natomiast zainteresować się wyrobami z dziczyzną, gęsiną lub królikiem. W asortymencie naszego sklepu znalazły się również pasztety, które szczególnie polecamy na Wielkanoc, z dodatkiem żurawiny i suszonej śliwki.
Pasztety Bacówki dostępne są zarówno w niewielkich opakowaniach, jak i w praktycznych słoiczkach. Dzięki temu możesz wykorzystać je na potrzeby różnych dań i podać w dowolny sposób. Pasztety przyrządzamy w naszym małopolskim zakładzie, z pasją, z szacunkiem do smaków natury, z wysokiej jakości składników. Nasze pasztety nie zawierają zbędnych dodatków, powstają bez użycia konserwantów. Z powodzeniem odnajdą się więc na Twoim wielkanocnym stole!
Skoro wiesz już, z jakiego mięsa przygotować pasztet na Wielkanoc, sięgnij po sprawdzony przepis i zabierz się do pracy. Jeśli gotowanie nie jest jednak dla Ciebie wielką przyjemnością, skorzystaj z bogatej oferty znakomitych pasztetów z Bacówki, oszczędzając czas i ułatwiając sobie życie!