W upalny dzień często mamy mniejszy apetyt. W gorące dni nie mamy ochoty stać przy rozgrzanym piekarniku czy kuchence- to całkowicie zrozumiałe. Dlatego warto mieć w zanadrzu przepisy na smaczne, szybkie potrawy. Najbardziej sprawdzą się takie, dzięki którym poczujesz się lekko i da Ci choć trochę orzeźwienia.
Oto kilka wskazówek dotyczących odżywiania się w lecie, które mogą pomóc ci być pełną energii:
-Spożywaj lekkie posiłki: Wybieraj lekkie i łatwostrawne posiłki, które nie obciążają organizmu. Unikaj ciężkich dań tłustych, ciężkostrawnych mięs czy dań smażonych. Korzystaj z sezonowych warzyw i owoców. Latem doskonale sprawdzą się przeróżne sałatki, zupy czy chłodniki. Mamy tak bogaty asortyment warzyw i owoców, że codziennie talerz może wyglądać bardzo kolorowo oraz apetycznie. W lato to nawet sałatka z samych soczystych pomidorów jest przepyszna. Korzystajmy z tego, co daje nam natura.
-Nie przejadaj się- będziesz się czuła lżej, jeśli zjesz mniejsze posiłki a częściej.
-W upalne dni unikaj smażenia. Kotlety z panierką, zasmażane sos z dodatkiem śmietany to dania, które niekoniecznie sprawdzą się na takie dni.
- nie zapominaj o nawadnianiu! Najlepszym wyborem będzie zwykła woda, ale możesz również przygotować sobie pyszny, sezonowy kompot. Do garnka włóż różnorodne, świeże owoce np. jabłka, porzeczki, maliny, winogrona. Tutaj ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
-Włącz do diety świeże soki i smoothie: Świeże soki owocowe i smoothie to doskonałe sposoby na dostarczenie sobie witamin i minerałów w lecie. Przygotuj je z sezonowych owoców i dodaj do nich warzywa lub zielone liście, aby wzbogacić ich wartość odżywczą.
-Niektórzy w upalne dni wolą śniadanie czy obiady na słodko. Ale uważaj na ilość cukru w diecie. Przesłodzone napoje, słodycze i przetworzone produkty są pełne dodanego cukru, który może prowadzić do nagłych skoków poziomu energii i późniejszego uczucia zmęczenia.
Słowem podsumowania: gotuj szybko, lekko, smacznie, sezonowo!
Przedstawiamy pomysły na letni, lekki obiad:
Poniższe dania przygotujesz w mniej niż pół godziny dla całej rodziny.
1) CHŁODNIK Z POMIDORÓW I PAPRYKI ala gazpacho
Dla ochłody świetnie sprawdzą się różnego rodzaju chłodniki. Nie wymagają gotowania, są delikatne i orzeźwiające i lekkie, gdyż zwykle opierają się na samych warzywach, ewentualnie są na bazie maślanki, jogurtu czy kefiru.
Chłodnik- aromatyczna zupa nie dość, że smakuje wyśmienicie to jest również prawdziwą bombą witaminową.
SKŁADNIKI:
-
2-3 szt czerwonej papryki
-
100 ml przecieru pomidorowego
-
2 pomidory
-
1 ogórek zielony
-
1-2 ząbki czosnku, pół cebuli
-
50 g sera feta
-
łyżka oliwy z oliwek
-
sól i pieprz, ewentualnie sok z cytryny do smaku, listki świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory zalewać na pół minuty wrzątkiem, tak aby zeszła z nich skórka. Pomidory, ogórki, paprykę oraz cebulę pokroić na mniejsze części. Do blendera dodać wszystkie warzywa oraz czosnek. Dodać oliwę, kilka listek mięty oraz przyprawy. Miksujemy na gładką masę. Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać świeże chilli. Chłodnik przed podaniem powinien być schłodzony przez ok. 1 godzinę w lodówce. Możesz go podawać z różnymi dodatkami, np: mozzarellą, serem feta, oliwkami czy z grzankami czosnkowymi.
2) Letnia sałatka z jajkiem, bobem i rzodkiewką
SKŁADNIKI:
-
bób ugotowany- ok 300g
-
ugotowane jajko 1 szt
-
1 pęczek rzodkiewek
-
1 cała cebula dymka
-
2 łyżki soku z cytryny
-
4 łyżki oliwy extra virgin
-
1 łyżka startego sera parmezan
Przygotowanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i gotowe :)
3) Sałata z serem halloumi, granatem i awokado z limonkowo-miętowym dressingiem
SKŁADNIKI:
-
100 g sera halloumi
-
pół granata
-
1 garść roszponki
-
1 garść rukoli
-
1 miękkie awokado
-
2 łyżki oliwy
-
2 łyżki pestek dyni lub orzechów włoskich
-
1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Obierz granat i wyjmij jego nasiona do miseczki. W międzyczasie zrób w miseczce sos- sok z limonki, oliwę i miód wymieszaj razem, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dodaj posiekaną miętę. Ser pokrój na plasterki i podgrilluj na patelni grillowej z obu stron. Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni. Na talerzu ułóż rukolę, roszponkę, kawałki sera, awokado, dodaj pestki dyni i dressing. Posyp granatem. Smacznego!
4) Makaron z krewetkami z czosnkiem i natką pietruszki
SKŁADNIKI:
-
krewetki
-
czosnek
-
oliwa
-
pęczek natki pietruszki, czosnek, cytryna, sól- do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki oczyścić, podsmażyć na oliwie, dodać sok z połowy cytryny oraz odrobinę soli. Wymieszać razem z ugotowanym makaronem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
No i na koniec klasyk:
5) Młode ziemniaki z koperkiem popijane kefirem
do tego zestawu idealnie pasuje gotowana fasolka szparagowa
Jeżeli nie masz czasu szykować obiadu lub po prostu chcesz odpocząć od kuchni w wakacje - jest na to rada- spróbuj gotowych dań z Bacówki. Przepyszne pierogi, zupa z botwinki, kluseczki leniwe z musem z truskawkami.
Chcecie więcej przepisów? Nie ma problemu- dajcie nam tylko znać :)