Sok NFC – co kryje się za tym skrótem?
Sok NFC, czyli Not From Concentrate, to angielski skrót oznaczający, że sok nie został zrobiony z koncentratu (czy z soku zagęszczonego). Czyli jest to sok tłoczony ze świeżych owoców i warzyw.
Soki NFC nie mogą być rozcieńczane, rozwadniane, nie może być dodawany do nich cukier ani inne substancje konserwujące. Soki takie mają być 100% naturalne, zdrowe, a ich smak ma jak najbardziej przypominać dany owoc lub warzywo, z którego zostały zrobione.
Jak powstają soki NFC?
Sok powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno z rozdrobnionych warzyw bądź owoców. Korzystając z metody tłoczenia na zimno zachowujemy cenne mikroelementy pochodzące z owoców lub warzyw.
Bezpośrednio wyciskane soki NFC poddawane są procesowi krótkiej pasteryzacji w temperaturze do max 82 stopni Celsjusza. Soki takie są utrwalone a jednocześnie ilość traconych witamin podczas produkcji jest minimalna. Dzięki odpowiedniemu procesowi pasteryzacji przydatność produktu do spożycia wydłuża się nawet do kilku miesięcy i to bez użycia konserwantów.
Sok tłoczony na zimno może również zostać rozlany od razu do opakowań - wtedy otrzymujemy sok jednodniowy o krótkim terminie ważności (1-2 dni). Wtedy pomijany jest etap pasteryzacji.
Soki NFC - czym się różnią od zwykłych soków?
-
Cała technologia produkcji takich soków jest zupełnie inna- sposób wytwarzania wpływa na smak oraz właściwości soków nfc.
-
Soki nie są produkowane z koncentratu- są produkowane ze świeżych warzyw i owoców, dzięki czemu są naturalnie mętne, niefiltrowane, posiadające widoczny miąższ.
-
Soki NFC charakteryzują się wyjątkowym smakiem i słodyczą, w zależności od okresu zbiorów mogą być nieco bardziej lub mniej słodkie czy kwaskowe.
-
Soki tłoczone cechuje prosty i czysty skład. Producenci mają zakaz dodawania do nich sztucznych aromatów, konserwantów, zagęszczaczy czy barwników.
-
Soki NFC są bogatsze w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik niż typowe "soki" z koncentratu. Bezpośrednio wyciskane soki zawierają mikroelementy z uzyskanego soku jak i ze skórek i miąższu owoców. Dlatego też zwykłe soki z kartonu są dużo uboższe w niezbędne wartości odżywcze niż soki NFC.
-
Nie można dodawać do nich cukru ani innych substancji konserwujących.
Dlaczego warto pić soki NFC?
Główną zaletą i wartością samą w sobie jest to, że tłoczone soki to nic innego jak owoce czy warzywa zamknięte w buteleczce czy kartonie.
Co prawda jest wiosna, dopiero robi się przyjemnie ciepło, ale wciąż na targach jest mało sezonowych warzyw i owoców.
W sokach NFC możemy znaleźć dużo polifenoli, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Każdy sok ma inne właściwości- zależą one od składników, z których zostały wytworzone. Ale pewne jest jedno- na pewno każdy ma właściwości wzmacniające odporność organizmu- w końcu porcja (szklanka) to taka bomba witaminowa.
Szklanka soku dziennie to obowiązkowa pozycja w ciągu dnia- smaków i ich kombinacji może być wiele.
Do wyprodukowania szklanki soku marchwiowego potrzeba ok pół kilo marchwi. Czy zdołalibyśmy zjeść taką ilość samej marchewki np. do obiadu? No niekoniecznie. A soku jak najbardziej TAK.
Dla kogo soki NFC są najlepsze?
Należy podkreślić, że świeżo wyciskane soki to pozycja nie tylko dla osób odchudzających się czy dbających o linie. Soki NFC mogą stanowić uzupełnienie diety dla WSZYSTKICH, każdemu należy się porcja zdrowia. (wyjątek stanowią osoby z niektórymi schorzeniami układu pokarmowego czy z cukrzycą)
Wiele dzieci nie lubi jeść warzyw, więc wypicie szklanki soku NFC będzie dobrym sposobem na zastąpienie ich w dziecięcym jadłospisie.
Doskonałym sposobem, aby dostarczyć codzienną dawkę witamin i minerałów jest wypijanie 1 szklanki/buteleczki soku dziennie. Zabieraj codziennie buteleczkę soku do pracy i wypij go w towarzystwie kilku sztuk orzechów. Organizm będzie Ci wdzięczny.
Poznaj naszą ofertę :
Poznaj szeroką ofertę soków 100% NFC, pochodzących z owoców i warzyw z górskich, łąckich sadów.
https://www.sklep.bacowkatowary.pl/soki-nfc