Wielkanoc, obchodzona przez chrześcijan na całym świecie, to wyjątkowy czas, pełen radości, nadziei i wspólnego świętowania. Jest to także okazja do skupienia się na tradycji kulinarnej, która odgrywa niezwykle istotną rolę w tym okresie. W poniższym artykule zastanowimy się, jakie potrawy wielkanocne powinny znaleźć się na świątecznym stole i jak przygotować je, oszczędzając czas i pieniądze!
Jakie dania wielkanocne przygotować na święta?
Najważniejszym posiłkiem Wielkiego Tygodnia jest bez wątpienia wielkanocne śniadanie. To wtedy na stół trafia najwięcej tradycyjnych potraw. Organizując święta w domu, musisz jednak przygotować się na podanie uroczystego obiadu, a Twoi bliscy z pewnością docenią również słodki deser. Oznacza to konieczność zaopatrzenia się w rozmaite produkty, które pozwolą Ci przyrządzić zarówno sałatki wielkanocne, jak i dania główne czy ciasta.
Poniżej prezentujemy więc listę tradycyjnych dań wielkanocnych wraz ze składnikami potrzebnymi do ich przygotowania:
- Jajka faszerowane – elegancka i smaczna przystawka, która nie tylko cieszy oko, ale również koi podniebienie. Gotowane jajka kroi się na pół, a ich żółtka miesza są z majonezem, musztardą, pieprzem i innymi przyprawami. Masa ta jest następnie delikatnie umieszczana z powrotem w białkach, a czasem dodatkowo ozdabiana natką pietruszki czy papryką.
- Domowe pasztety – przygotowywane są z mięsa, zazwyczaj drobiowego lub wieprzowego, i podawane jako część uroczystego śniadania. Charakteryzują się delikatną konsystencją i intensywnym smakiem. Coraz większą popularnością cieszą się także pasztety wegańskie przyrządzane z warzyw lub grzybów.
- Barszcz biały (albo żurek) – to tradycyjna zupa przygotowywana z zakwasu z mąki i wody. Podawana z białą kiełbasą, jajkami na twardo i ziemniakami, zyskuje wyjątkowy charakter. Jest sycącym daniem, które stanowi istotną część świątecznego śniadania.
- Biała kiełbasa – przygotowywana z mięsa wieprzowego, to jeden z najważniejszych przysmaków na wielkanocnym stole. Kiełbasa gotowana jest w wodzie z dodatkiem cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego. Można podawać ją z chrzanem lub musztardą czy innymi ulubionymi dodatkami.
- Sałatka jarzynowa – kolorowy i smakowity dodatek na wielkanocny stół. Gotowane ziemniaki, marchew, groch, ogórki konserwowe oraz jajka mieszane są z majonezem, tworząc pyszną i pożywną sałatkę.
- Babki wielkanocne – słodkie wypieki, które często ozdabiają świąteczny stół. Zazwyczaj przygotowywane są z mąki, jajek, cukru, masła i drożdży. Do ciast dodaje się różnorodne składniki, takie jak rodzynki, skórka pomarańczy czy bakalie. Babki często podaje się z cukrem pudrem czy lukrem.
- Mazurek – jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym, które wyróżnia się bogactwem smaków. Może być kruchy lub biszkoptowy, a w zależności od regionu bywa przyozdobiony kajmakiem, bakaliami, orzechami lub owocami.
To oczywiście tylko kilka przykładów tradycyjnych dań, które powinny znaleźć się na stole wielkanocnym. Warto jednak zauważyć, że zwyczaje cały czas się zmieniają, a podczas uroczystych śniadań czy obiadów serwowane są coraz to nowsze i ciekawsze warianty znanych i lubianych potraw. Przykład stanowią nie tylko przysmaki kuchni wegańskiej czy wegetariańskiej, ale także gotowe dania wielkanocne, które pozwalają gospodarzom zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy.
Przygotuj śniadanie wielkanocne z Bacówką!
Niedziela wielkanocna tradycyjnie rozpoczyna się wystawnym śniadaniem, podczas którego podawane są między innymi potrawy ze święconki. Na stole pojawiają się więc przede wszystkim różnego rodzaju kiełbasy i jaja. Można uzupełnić je serami, świeżym pieczywem oraz sałatką jarzynową. Wśród dodatków nie powinno też zabraknąć chrzanu.
Jeśli szukasz takich produktów, znajdziesz je w ofercie marki Bacówka Towary Tradycyjne. Śniadanie wielkanocne możesz przygotować choćby z aromatycznej kiełbasy swojej z Rajbrotu, a nawet z kiełbasy z dziczyzną.
Trudno też wyobrazić sobie święta wielkanocne bez znakomitych pasztetów. Ich przygotowanie pochłania zazwyczaj sporo czasu i wymaga odrobiny cierpliwości. Na szczęście w asortymencie Bacówki do wyboru masz całe mnóstwo rodzajów tego wyjątkowego przysmaku – od pasztetu odświętnego z żurawiną, przez pasztet z cielęciną w słoiku, aż po pasztet z królikiem.
Pamiętaj o podaniu do śniadania świeżego pieczywa i tartego chrzanu. W kategorii musztard i sosów w naszym sklepie znajdziesz też oczywiście majonez, czyli obowiązkowy składnik większości sałatek wielkanocnych.
Gotowe potrawy wielkanocne z Bacówki na świąteczny obiad
Skoro wiesz już, jak przyrządzić świąteczne śniadanie, zastanówmy się nad tym, z jakich produktów przygotować wielkanocny obiad. Podstawą w tym przypadku okaże się oczywiście barszcz biały lub też żurek. Do zakwasu przyda Ci się mąka żytnia razowa z naszej oferty. Zupę podasz oczywiście z dodatkiem białej kiełbasy parzonej, gotowanych jajek i ziemniaków. Jeśli przeraża Cię wizja przyrządzania wszystkiego własnoręcznie, zawsze możesz zdecydować się na gotowy żurek z Bacówki.
Tradycyjne dania wielkanocne na obiad obejmują też między innymi mięso z królika, gęsi czy kaczki. Można podać je na przykład z ziemniakami i gotowanymi buraczkami. Przygotowywanie takich potraw jest jednak pracochłonne, więc warto czasami ułatwić sobie życie i sięgnąć po parę gotowych dań. Na polskich stołach z powodzeniem odnajdą się przecież takie frykasy jak bigos, gulasz wieprzowy czy pierogi.
Obiad wielkanocny należy obowiązkowo zwieńczyć deserem! Na stole powinny więc pojawić się mazurki, serniki i świąteczne baby. Jeśli chcesz uzupełnić je o dodatkowe słodkości, sięgnij po dostępne w naszym sklepie rodzynki w czekoladzie, batoniki z marcepanem czy ręcznie robione ciasteczka!
Potrawy wielkanocne przygotujesz z marką Bacówka Towary Tradycyjne
Jeśli chcesz zrealizować tradycyjne przepisy wielkanocne, koniecznie zapoznaj się z asortymentem Bacówki. Znajdziesz tu potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole!