Tak jak obiecałam - dzisiaj przedstawię Wam parę sztuczek jak zaoszczędzić kalorie przygotowując potrawy na Święta Bożego Narodzenia:
Barszcz czerwony ->Kolację wigilijną najlepiej zacząć od barszczu. Jest on bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Można zjeść nawet podwójną porcję, aby wypełnić żołądek.
Pierogi z kapustą i grzybami -> Wiedziałaś/łeś, że w wigilijnych pierogach to ciasto jest najbardziej kaloryczne? Pamiętaj, aby ciasto było jak najcieńsze. Pierogi podawaj prosto z wody (tak jak uszka). Skwarki, polewka z masełka i cebulki to zbędne kalorie. A najlepszym rozwiązaniem będzie zakup pierogów z Bacówki- u nas ciasto jest cieniutkie, rozpływające się w ustach.
Karp -> zamiast obtaczać karpia w mące, bułce tartej i smażyć ją na oleju, przygotuj ją w bardziej dietetyczny sposób- skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i upiecz w piekarniku lub na parze. Dzięki temu zaoszczędzisz 100-200 kcal. Nie dosyć, że ta wersja jest zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna to zaoszczędzi czas ślęczenia nad patelnią, przewracania i pilnowania, by tłuszcz nie pryskał. Jeśli w Twoim domu przyrządzana jest inna ryba np. dorsz lub łosoś - zasada jest taka sama. I oczywiście z ryb najlepiej ściągnąć zbędną skórkę.
Śledzie -> nie trzeba z nich rezygnować. Jeśli są one przygotowywane w domu, to zamiast śmietany warto zrobić sos jogurtowy (śmietana + jogurt, w proporcji 1:3) Na pewno nikt nie zauważy różnicy w smaku.
Sałatka jarzynowa -> ją również można odchudzić poprzez wymieszanie majonezu z jogurtem, bądź całkowite zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym.
Krokiety -> można obsmażyć bez panierki lub na patelni ceramicznej/teflonowej bez użycia tłuszczu.
Zupa grzybowa -> zalecam zabielać mlekiem bądź jogurtem. Naprawdę taka zupa jest równie pyszna.
Majonez -> to naprawdę bomba kaloryczna. Zastąp go jogurtem naturalnym, a jeżeli trudno Ci jest całkowicie z niego zrezygnować to do sałatki dodaj majonez wymieszany z jogurtem (pół na pół) i tak już zaoszczędzisz trochę kalorii.
Sól -> Nie używaj do świątecznych potraw za dużo soli, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie. Potrawy można przyprawić za pomocą aromatycznych mieszanek ziół i naturalnych przypraw, które mamy w kuchni jak na przykład czosnek, cebula, zioła prowansalskie itd.
Kompot z suszu -> nie bój się go pić, jest zdrowy i zdecydowanie poprawia perystaltykę jelit, najlepiej, jeśli wypije się go razem z owocami. Pamiętaj, aby go nie dosładzać, suszone owoce już są wystarczająco słodkie.
Ciasto -> Jeżeli naszła Cię ochota na ciasto- nie rezygnuj z niego i nie panikuj, że zaprzepaścisz dietę! Ciasto najlepiej przygotować samemu, dzięki czemu będziesz mieć kontrolę co do niego dodasz. Zrezygnuj ze słodkich polew cukrowych, czekoladowych czy maślanych mas. Blachę do pieczenia nie smaruj masłem a wyłóż ją tylko papierem do pieczenia. Do wypieków warto wybrać również mąkę pełnoziarnistą lub nawet przygotować serniczek, jabłecznik bez spodu- próbowałaś/łeś kiedyś? Naprawdę pychota, a ile zaoszczędzonych kalorii- same korzyści.
A najlepsza rada na koniec -> NIE GOTUJMY ZA DUŻO! Unikniemy wtedy pokusy jedzenia, żeby coś się nie zmarnowało i zaoszczędzimy pieniądze. Pamiętajmy, że Święta to czas dla rodziny, a nie wyłącznie dla talerzy.
Poczuj magię Świąt i ciesz się ze spotkania z najbliższymi. Po Świętach wróć do prawidłowych nawyków.