
W polskiej kuchni zupa pomidorowa nie ma sobie równych (no, może z wyjątkiem rosołu). Zajadają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu. Co więcej, można podać ją na wiele różnych sposobów: nie tylko z makaronem lub ryżem, ale też z wieloma innymi dodatkami. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszną zupę pomidorową? Zapoznaj się z naszymi inspiracjami!
5 sprawdzonych pomysłów na zupę pomidorową
Jedni jedzą ją z ryżem, inni z makaronem – zupa pomidorowa dla każdego znaczy trochę co innego. Poniżej przedstawiamy więc 5 propozycji, z czym podać pomidorówkę:
1. Zupa pomidorowa z ryżem
To tradycyjna wersja zupy pomidorowej, w której ziarna ryżu wchłaniają smak bulionu. Możesz wsypać je do garnka już na etapie gotowania zupy, aby delikatnie nasiąkły jej aromatem, lub ugotować je osobno i dodać do miski przed podaniem. Dla lepszego smaku wzbogać pomidorówkę odrobiną świeżej bazylii lub natką pietruszki.
2. Zupa pomidorowa z makaronem
Pomidorówka w tej wersji jest ulubioną zupą wielu dzieci, ale cenią ją sobie także dorośli. Można przygotować ją bardzo szybko, w jednym garnku gotując zupę, a w drugim makaron. Całość znakomicie komponuje się z parmezanem.
3. Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Lane kluski powstają podczas wlewania ciasta do gotującej się zupy. Mają miękką, delikatną konsystencję i wspaniały smak. Tak przygotowana pomidorówka jest lekka, ale jednocześnie bardzo sycąca. Dla dodatkowych walorów niektórzy dodają do niej odrobinę śmietanki kremówki. Zupę pomidorową z kluskami kładzionymi znajdziesz w ofercie naszego sklepu!
4. Zupa pomidorowa z mozzarellą i oliwkami
Jeśli masz ochotę na zupę pomidorową w wersji śródziemnomorskiej, podaj ją z kawałkami świeżej mozzarelli i czarnymi oliwkami. Ser roztopi się w gorącym bulionie, gwarantując Ci wyjątkowe doznania smakowe. Taką pomidorówkę możesz też udekorować kilkoma listkami bazylii.
5. Zupa pomidorowa z soczewicą
To pożywna wersja wegetariańska ulubionej zupy Polaków. Czerwoną soczewicę dodaj do pomidorówki już na początku gotowania, aby nabrała smaku. Dzięki temu składnikowi danie staje się zdecydowanie bardziej sycące i bogate w białko. Zupę możesz doprawić kuminem, czosnkiem oraz świeżym koperkiem.
Przepis na klasyczną zupę pomidorową
Niezależnie od tego, czy zamierzasz podać zupę pomidorową z ryżem, czy z innymi dodatkami, najpierw musisz dowiedzieć się, jak ją przygotować. W tym celu skorzystaj z naszego prostego przepisu!
Składniki:
- 1 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych, ale mogą być także pomidory z puszki),
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub masła),
- 750 ml bulionu warzywnego (możesz też użyć wody, ale bulion doda zupie głębi smaku),
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie koncentratu lub szklanka passaty pomidorowej),
- sól i pieprz do smaku,
- świeża bazylia,
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Jeśli używasz świeżych pomidorów, najpierw sparz je wrzątkiem, aby łatwiej ściągnąć skórkę. Po obraniu pokrój pomidory na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę (lub masło). Dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją na średnim ogniu około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko szklista. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie intensywnie pachnieć.
- Do garnka z cebulą i czosnkiem dodaj pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki, jeśli ich używasz) i dokładnie wymieszaj składniki. Smaż przez kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Wlej do garnka bulion warzywny (lub wodę) i dodaj łyżkę passaty, przecieru lub koncentratu pomidorowego. Poskutkuje to bardziej intensywnym smakiem zupy.
- Pomidorówkę możesz też wzbogacić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Najlepiej zmieszać je najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, a później ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem, aby uniknąć ich zwarzenia.
- Zupę dopraw do smaku pieprzem, solą i opcjonalnie łyżeczką cukru. Całość gotuj na małym ogniu przez 20 – 30 minut.
- Po ugotowaniu zupę zblenduj na gładką masę. Jeśli zależy Ci na bardziej kremowej konsystencji, możesz przetrzeć ją dodatkowo przez sitko.
- Gotowe! Podawaj zupę pomidorową z ryżem, makaronem, lanym ciastem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Jaka jest najlepsza pomidorowa?
Sekretem pysznej zupy pomidorowej jest dobry bulion. To właśnie on nadaje jej głębi smaku i aromatu. Zależnie od preferencji, możesz przygotować go z warzyw lub mięsa. Najlepsze rezultaty zapewni Ci oczywiście połączenie obu tych składników. Jeśli chcesz przyrządzić bulion samodzielnie, będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa z kością (np. skrzydełek kurczaka, porcji rosołowej lub żeberka),
- 2 marchewek,
- 1 pietruszki,
- 1/4 selera,
- 1 cebuli,
- 2 – 3 ząbków czosnku,
- 1 pora,
- 2 listków laurowych,
- 4 ziaren ziela angielskiego,
- soli i pieprzu do smaku,
- 2 litrów wody.
Mięso należy dokładnie opłukać i zalać zimną wodą. Zagotuj je, a następnie zbierz szumowiny, aby bulion był klarowny. Dodaj do niego warzywa oraz przyprawy i gotuj go na małym ogniu przez minimum 1,5 godziny. Po tym czasie bulion przecedź, a mięso wykorzystaj na potrzeby innego dania lub dodaj do zupy.
Gotową do podania zupę pomidorową znajdziesz w ofercie Bacówki
Zblendowana na gładko lub z kawałkami pomidorów, podawana solo albo z dodatkiem ryżu, makaronu czy klusek – każda wersja zupy pomidorowej ma swoich zwolenników. Niezależnie od wybranego wariantu, domowa pomidorówka to prosty i sprawdzony sposób na pyszny, rozgrzewający posiłek dla całej rodziny.
Jeśli nie chce Ci się gotować zupy pomidorowej samodzielnie lub po prostu nie masz na to czasu, zawsze możesz zdecydować się na gotowy produkt z naszej oferty. Czeka tu na Ciebie pyszna pomidorówka z kluskami lanymi, przygotowywana na bulionie mięsno-warzywnym. Zrób więc zakupy w Bacówce, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem zupy pomidorowej, a jednocześnie oszczędzić sobie pracy!