BLOG
Promocje
Orzechy laskowe stracciatella w białej czekoladzie 100 g
Orzechy laskowe stracciatella w białej czekoladzie 100 g

10,29 zł

Cena regularna: 12,79 zł

Najniższa cena: 12,79 zł
szt
Polędwica Maryny 600 g
Polędwica Maryny 600 g

37,99 zł

Cena regularna: 42,99 zł

Najniższa cena: 42,99 zł
szt
Krupniok gryczany 500 g
Krupniok gryczany 500 g

13,79 zł

Cena regularna: 15,79 zł

Najniższa cena: 15,79 zł
op
Ser krowi warkocze białe 100 g
Ser krowi warkocze białe 100 g

9,29 zł

Cena regularna: 10,99 zł

Najniższa cena: 10,99 zł
szt
Ser krowi warkocze wędzone 100 g
Ser krowi warkocze wędzone 100 g

9,29 zł

Cena regularna: 10,99 zł

Najniższa cena: 10,99 zł
szt
Musztarda Chłopska stołowa 250 g
Musztarda Chłopska stołowa 250 g

3,99 zł

Cena regularna: 4,79 zł

Najniższa cena: 4,79 zł
szt
Musztarda Jaśnie Pana francuska 250 g
Musztarda Jaśnie Pana francuska 250 g

3,99 zł

Cena regularna: 4,79 zł

Najniższa cena: 4,79 zł
szt
Musztarda Plebana chrzanowa 250 g
Musztarda Plebana chrzanowa 250 g

3,99 zł

Cena regularna: 4,79 zł

Najniższa cena: 4,79 zł
szt
Ogórki kiszone 840 g
Ogórki kiszone 840 g

9,79 zł

Cena regularna: 11,99 zł

Najniższa cena: 11,99 zł
szt
Herbata czarna liściasta Ceylon 100 g
Herbata czarna liściasta Ceylon 100 g

10,99 zł

Cena regularna: 21,79 zł

Najniższa cena: 17,49 zł
szt
Serce z czekolady mlecznej z truskawkami 50 g
Serce z czekolady mlecznej z truskawkami 50 g

9,99 zł

Cena regularna: 13,79 zł

Najniższa cena: 13,79 zł
szt
Słodka borówka 100 g
Słodka borówka 100 g

17,49 zł

Cena regularna: 20,99 zł

Najniższa cena: 17,99 zł
szt

 

 PRODUKT MIESIĄCA CZERWIEC

Promocja cenowa "produkt miesiąca czerwiec" ważna od 1.06.2025 do 30.06.2025 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

Czerwiec to idealny moment, by rozpocząć sezon grillowy, rodzinne spotkania w plenerze i pikniki na świeżym powietrzu. W Bacówce przygotowaliśmy wyjątkową promocję na produkty, które doskonale wpisują się w klimat beztroskich, letnich dni.

W naszej ofercie czerwcowej znajdziesz:

  • Kiełbasę śląską – klasyczną, aromatyczną kiełbasę na grilla lub do pieczenia nad ogniem.

  • Krupniok gryczany – wyrazisty w smaku, idealny z cebulką i pieczonymi ziemniakami.

  • Polędwicę Maryny – soczystą i dobrze doprawioną wędlinę na kanapki, sałatki i deskę mięs.

  • Ogórki kiszone – tradycyjny dodatek do dań z grilla, kanapek i kiełbasy.

  • Warkocze serowe z mleka krowiego – białe i wędzone przekąski, które idealnie sprawdzą się na pikniku i przy ognisku.

  • Musztardy – intensywne, wyraziste smaki, które dopełnią każde danie z rusztu.

Zamów online w sklepie Bacówka Towary Tradycyjne i ciesz się tradycyjnym smakiem lata, gdziekolwiek jesteś!

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu!   

Zupa pomidorowa z ryżem i nie tylko – 5 pomysłów na pomidorówkę
Zupa pomidorowa z ryżem i nie tylko – 5 pomysłów na pomidorówkę

W polskiej kuchni zupa pomidorowa nie ma sobie równych (no, może z wyjątkiem rosołu). Zajadają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu. Co więcej, można podać ją na wiele różnych sposobów: nie tylko z makaronem lub ryżem, ale też z wieloma innymi dodatkami. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszną zupę pomidorową? Zapoznaj się z naszymi inspiracjami!

5 sprawdzonych pomysłów na zupę pomidorową

Jedni jedzą ją z ryżem, inni z makaronem – zupa pomidorowa dla każdego znaczy trochę co innego. Poniżej przedstawiamy więc 5 propozycji, z czym podać pomidorówkę:

1. Zupa pomidorowa z ryżem

To tradycyjna wersja zupy pomidorowej, w której ziarna ryżu wchłaniają smak bulionu. Możesz wsypać je do garnka już na etapie gotowania zupy, aby delikatnie nasiąkły jej aromatem, lub ugotować je osobno i dodać do miski przed podaniem. Dla lepszego smaku wzbogać pomidorówkę odrobiną świeżej bazylii lub natką pietruszki.

2. Zupa pomidorowa z makaronem

Pomidorówka w tej wersji jest ulubioną zupą wielu dzieci, ale cenią ją sobie także dorośli. Można przygotować ją bardzo szybko, w jednym garnku gotując zupę, a w drugim makaron. Całość znakomicie komponuje się z parmezanem.

3. Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lane kluski powstają podczas wlewania ciasta do gotującej się zupy. Mają miękką, delikatną konsystencję i wspaniały smak. Tak przygotowana pomidorówka jest lekka, ale jednocześnie bardzo sycąca. Dla dodatkowych walorów niektórzy dodają do niej odrobinę śmietanki kremówki. Zupę pomidorową z kluskami kładzionymi znajdziesz w ofercie naszego sklepu!

4. Zupa pomidorowa z mozzarellą i oliwkami

Jeśli masz ochotę na zupę pomidorową w wersji śródziemnomorskiej, podaj ją z kawałkami świeżej mozzarelli i czarnymi oliwkami. Ser roztopi się w gorącym bulionie, gwarantując Ci wyjątkowe doznania smakowe. Taką pomidorówkę możesz też udekorować kilkoma listkami bazylii.

5. Zupa pomidorowa z soczewicą

To pożywna wersja wegetariańska ulubionej zupy Polaków. Czerwoną soczewicę dodaj do pomidorówki już na początku gotowania, aby nabrała smaku. Dzięki temu składnikowi danie staje się zdecydowanie bardziej sycące i bogate w białko. Zupę możesz doprawić kuminem, czosnkiem oraz świeżym koperkiem.

Przepis na klasyczną zupę pomidorową

Niezależnie od tego, czy zamierzasz podać zupę pomidorową z ryżem, czy z innymi dodatkami, najpierw musisz dowiedzieć się, jak ją przygotować. W tym celu skorzystaj z naszego prostego przepisu!

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych, ale mogą być także pomidory z puszki),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub masła),
  • 750 ml bulionu warzywnego (możesz też użyć wody, ale bulion doda zupie głębi smaku),
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie koncentratu lub szklanka passaty pomidorowej),
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża bazylia,
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz świeżych pomidorów, najpierw sparz je wrzątkiem, aby łatwiej ściągnąć skórkę. Po obraniu pokrój pomidory na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę (lub masło). Dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją na średnim ogniu około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko szklista. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie intensywnie pachnieć.
  4. Do garnka z cebulą i czosnkiem dodaj pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki, jeśli ich używasz) i dokładnie wymieszaj składniki. Smaż przez kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  5. Wlej do garnka bulion warzywny (lub wodę) i dodaj łyżkę passaty, przecieru lub koncentratu pomidorowego. Poskutkuje to bardziej intensywnym smakiem zupy.
  6. Pomidorówkę możesz też wzbogacić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Najlepiej zmieszać je najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, a później ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem, aby uniknąć ich zwarzenia.
  7. Zupę dopraw do smaku pieprzem, solą i opcjonalnie łyżeczką cukru. Całość gotuj na małym ogniu przez 20 – 30 minut.
  8. Po ugotowaniu zupę zblenduj na gładką masę. Jeśli zależy Ci na bardziej kremowej konsystencji, możesz przetrzeć ją dodatkowo przez sitko.
  9. Gotowe! Podawaj zupę pomidorową z ryżem, makaronem, lanym ciastem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Jaka jest najlepsza pomidorowa?

Sekretem pysznej zupy pomidorowej jest dobry bulion. To właśnie on nadaje jej głębi smaku i aromatu. Zależnie od preferencji, możesz przygotować go z warzyw lub mięsa. Najlepsze rezultaty zapewni Ci oczywiście połączenie obu tych składników. Jeśli chcesz przyrządzić bulion samodzielnie, będziesz potrzebować:

  • 500 g mięsa z kością (np. skrzydełek kurczaka, porcji rosołowej lub żeberka),
  • 2 marchewek,
  • 1 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1 cebuli,
  • 2 – 3 ząbków czosnku,
  • 1 pora,
  • 2 listków laurowych,
  • 4 ziaren ziela angielskiego,
  • soli i pieprzu do smaku,
  • 2 litrów wody.

Mięso należy dokładnie opłukać i zalać zimną wodą. Zagotuj je, a następnie zbierz szumowiny, aby bulion był klarowny. Dodaj do niego warzywa oraz przyprawy i gotuj go na małym ogniu przez minimum 1,5 godziny. Po tym czasie bulion przecedź, a mięso wykorzystaj na potrzeby innego dania lub dodaj do zupy.

Gotową do podania zupę pomidorową znajdziesz w ofercie Bacówki

Zblendowana na gładko lub z kawałkami pomidorów, podawana solo albo z dodatkiem ryżu, makaronu czy klusek – każda wersja zupy pomidorowej ma swoich zwolenników. Niezależnie od wybranego wariantu, domowa pomidorówka to prosty i sprawdzony sposób na pyszny, rozgrzewający posiłek dla całej rodziny.

Jeśli nie chce Ci się gotować zupy pomidorowej samodzielnie lub po prostu nie masz na to czasu, zawsze możesz zdecydować się na gotowy produkt z naszej oferty. Czeka tu na Ciebie pyszna pomidorówka z kluskami lanymi, przygotowywana na bulionie mięsno-warzywnym. Zrób więc zakupy w Bacówce, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem zupy pomidorowej, a jednocześnie oszczędzić sobie pracy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium