Sezon grillowy można uznać otwarty! Chcesz zajadać się przekąskami z grilla, które najlepiej smakują na świeżym powietrzu w gronie znajomych? Nie możesz się doczekać, żeby wrzucić soczyste mięso lub szparagi na rozgrzany ruszt? W tym artykule przedstawiamy nowe pomysły i sprawdzone przepisy na dania z grilla – zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Z nami urozmaicisz swoje grillowe menu i zaskoczysz swoich gości!
Grillowane mięso nie musi być nudne – sprawdź nasze propozycje
Dania mięsne i potrawy z grilla kojarzą Ci się z nudną kiełbasą i karkówką? Masz dość robionego tak samo kurczaka? To oczywiście klasyka, która ma swych oddanych fanów nie bez powodu. Natomiast wielu osobom, które szukają większej różnorodności, takie propozycje mogą nie przypaść do gustu.
Jeśli nie chcesz po raz kolejny jeść tego samego, spróbuj przygotować jako danie główne na przykład grillowego ślimaka. To rodzaj charakterystycznie zwiniętej białej kiełbasy, idealnej na imprezę w gronie znajomych, której motywem przewodnim jest grill. Alternatywą dla grillowanego mięsa w klasycznym wydaniu mogą być również kiełbaski grillowe ze szpinakiem lub – dla miłośników nieco pikantniejszych smaków – kiełbaski grillowe z pieprzem. Oba warianty smakują wyśmienicie z pieczonymi ziemniakami i masłem czosnkowym oraz sałatką ze świeżych ogórków, która będzie doskonałym dodatkiem.
Również grillowane żeberka mogą być hitem wśród Twoich gości. Jak jednak sprawić, żeby były miękkie i soczyste? Sekretem jest odpowiednio przygotowana marynata i glazura. My polecamy wariant miodowo-musztardowy, do którego przygotowania będziesz potrzebować:
- cztery ząbki czosnku,
- dwie łyżki musztardy,
- dwie łyżki miodu,
- oliwę i dwie łyżki octu winnego,
- sos sojowy,
- świeże zioła (sól i pieprz, majeranek, tymianek).
W pierwszej kolejności należy umyć żeberka i pokroić je wzdłuż kości, a następnie wrzucić do wrzątku i doprawić solą (woda powinna przykryć mięso). Po gotowaniu przez 20–25 minut, odcedź i osusz mięso. Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą pół szklanki oliwy i pół szklanki wody, ocet, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalej żeberka i odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
Jeśli chcesz, by to smaczne danie miało jeszcze bardziej intensywny smak, możesz zostawić mięso w pysznej marynacie na całą noc. Następnym krokiem będzie zrobienie glazury, w której połączysz miód, musztardę, trzy łyżki oliwy, a także niewielką ilość sosu sojowego. Wszystkie składniki najlepiej wymieszać dokładnie w małej miseczce. Rozgrzej grill, a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, połóż na nim zamarynowane żeberka i piecz z obu stron. Poczekaj z dodaniem glazury, aż mięso stanie się miękkie – wtedy grilluj je jeszcze przez pięć minut.
Grillowane warzywa – szaszłyki warzywne, bakłażan i grillowane szparagi, w których się zakochasz
Grillowane warzywa mogą być traktowane jako pyszny dodatek do mięsnych dań albo stanowić samodzielną przekąskę. Jak przyrządzić grillowanego bakłażana i na co zwrócić uwagę, przygotowując warzywne szaszłyki? Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i zostaw na dwadzieścia minut. Następnie papierowym ręcznikiem usuń nadmiar wilgoci.
Nie musisz rozpalać grilla dużo wcześniej, bo do zrobienia bakłażanów i większości warzyw z grilla nie potrzeba bardzo wysokiej temperatury. Grilluj go od trzech do czterech minut z każdej strony, a wcześniej posmaruj np. mieszanką oliwy z oliwek i ziół. Na dwie minuty przed zdjęciem bakłażana z rusztu, możesz na niego położyć ser feta, by uzyskać jeszcze lepszy smak. W tym celu, jako dodatek, sprawdzi się również natka pietruszki.
Szparagi z grilla mogą sprawić, że nie będziesz czuć się ciężko po sutym biesiadowaniu. Jak je przygotować? Najpierw należy je delikatnie umyć i osuszyć. Następnie owinąć plastrami surowego lub wędzonego boczku. Przygotuj mieszankę oliwy z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu, którą posmarujesz szparagi przy pomocy pędzelka. Żeby uniknąć przypalenia, grilluj szparagi na tacce aluminiowej, najlepiej wysoko nad rusztem i powoli, nawet 12 – 15 minut, co jakiś czas je obracając. Gdy warzywa lekko się zarumienią z każdej strony, będą gotowe do spożycia. Szparagi możesz grillować także solo, wówczas podczas podawania dodaj do nich masło czosnkowe, by wydobyć głębię ich smaku.
Warzywne szaszłyki to proste i sycące danie. Pokrój warzywa, które lubisz, na mniejsze kawałki lub grubą kostkę i nadziej na szaszłyk. Możesz również wykorzystać kawałki kurczaka dla urozmaicenia smaku. Szaszłyki tego typu mogą składać się z pokrojonej papryki, pieczarek, cebuli czy cukinii. Wybierając warzywa, weź pod uwagę, czy utrzymają się nabite na szaszłyk.
Co jeszcze można przygotować na rozgrzanym grillu?
Przepisy na grilla nie kończą się oczywiście wraz z mięsem i warzywami. Wielką popularnością cieszą się dania z grilla bazujące na różnego rodzaju serach. Oscypek smakuje lepiej po obróbce termicznej podany z łyżeczką żurawiny, a camembert otulony folią aluminiową i wrzucony na grilla wprost rozpływa się w ustach.
Sałatka z serem feta i świeżymi ziołami może być doskonałym uzupełnieniem potrawy z mięsa lub ryb. Grillowane ryby to świetna propozycja dla wszystkich, którym nie po drodze z kiełbaskami i karkówką. Jeśli szukasz inspiracji, a przepisy na grilla nie kojarzą Ci się tylko z mięsem, to pamiętaj również, że grillowane owoce (np. banan robiony w skórce) smakują doskonale i może to być świetna alternatywa dla bardziej klasycznych propozycji.
Potrawy z grilla – a co do tego?
Każdy ma oczywiście swoje ulubione danie z grilla, przepisy na smaczne dania są coraz bardziej wymyślne i zaskakujące. Mięsa, warzywa i ryby świetnie sprawdzą się zarówno w tradycyjnych wariantach, jak i nieco ciekawszych wersjach. Warto pamiętać o dodatkach: świeżym pieczywie, smacznej sałatce, sosach (keczup, musztarda) i odpowiednio dobranym napoju.
Czasem najprostsze rozwiązanie jest najlepsze, dlatego do mięsa z grilla doskonale pasuje sałatka grecka z oliwkami i serem feta lub lekka sałata z sosem winegret. Z kolei soki tłoczone z owoców idealnie sprawdzą się w słoneczny dzień i mogą z powodzeniem zastąpić gazowane napoje, które wzmagają uczucie wypełnienia.
Grill jest tak dobry, jak mięsa i potrawy, które z niego schodzą. By móc cieszyć się wspaniałym smakiem, wybierz wyborne produkty marki Bacówka Towary Tradycyjne. W naszym asortymencie znajdziesz między innymi różne rodzaje mięs i serów, które idealnie nadają się do przygotowania na grillu, a także dodatki w postaci sosu czosnkowego, karmelizowanej cebulki do mięs i serów czy charakternych ogóreczków z chilli. Grill nie musi być nudny – od Ciebie zależy, co się na nim znajdzie, a bogata oferta Bacówki pozwoli Ci na wybór smakowitych produktów najlepszej jakości!