BLOG
Promocje
Bigos 800 g
Bigos 800 g

19,80 zł

Cena regularna: 25,50 zł

Najniższa cena: 25,50 zł
szt
Sok jabłkowo-wiśniowy 750 ml
Sok jabłkowo-wiśniowy 750 ml

8,60 zł

Cena regularna: 10,50 zł

Najniższa cena: 9,80 zł
szt
Prezent dla Mamy 3 z herbatą i słodyczami
Prezent dla Mamy 3 z herbatą i słodyczami

89,00 zł

Cena regularna: 94,97 zł

Najniższa cena: 94,97 zł
szt
Mini czekolada mleczna z ciasteczkami zbożowymi 40 g
Mini czekolada mleczna z ciasteczkami zbożowymi 40 g

6,50 zł

Cena regularna: 8,50 zł

Najniższa cena: 8,50 zł
szt
Kabanos drobiowy kruchy 330 g
Kabanos drobiowy kruchy 330 g

15,80 zł

Cena regularna: 17,80 zł

Najniższa cena: 17,80 zł
szt
Ser krowi warkocze wędzone 100 g
Ser krowi warkocze wędzone 100 g

8,50 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 9,60 zł
szt
Ser krowi warkocze białe 100 g
Ser krowi warkocze białe 100 g

8,50 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 9,60 zł
szt
Keczup łagodny dla dzieci 200 g
Keczup łagodny dla dzieci 200 g

7,30 zł

Cena regularna: 8,90 zł

Najniższa cena: 8,90 zł
szt
Musztarda Bartnika miodowa 270 g
Musztarda Bartnika miodowa 270 g

6,90 zł

Cena regularna: 8,50 zł

Najniższa cena: 7,90 zł
szt
Sok jabłkowo-wiśniowy 330 ml
Sok jabłkowo-wiśniowy 330 ml

4,70 zł

Cena regularna: 6,50 zł

Najniższa cena: 5,50 zł
szt
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 330 ml
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 330 ml

4,70 zł

Cena regularna: 6,50 zł

Najniższa cena: 5,50 zł
szt
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 750 ml
Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy 750 ml

8,60 zł

Cena regularna: 10,50 zł

Najniższa cena: 9,80 zł
szt

Promocja cenowa ważna 1-31.05.2024 r. lub do wyczerpania zapasów. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.

Zapraszamy na zakupy z dostawą do domu

Truskawki - właściwości i wartości odżywcze
Truskawki - właściwości i wartości odżywcze

Sezon na polskie truskawki w pełni, warto się nimi nasycić, bo sezon na nie jest naprawdę krótki. Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców, przede wszystkim ze względu na swój smak i aromat, który pasuje do rozmaitych potraw. Korzystajmy i jedzmy truskawki, bo to zastrzyk dla zdrowia i dla całego organizmu. 

Dlaczego warto jeść truskawki?
Kochamy je za niezwykły aromat i smak, ale nie można odmówić im także cennego składu. Truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin, składników mineralnych, błonnika oraz substancji aktywnych biologicznie.
  • Witaminy jakie w truskawkach znajdziemy to: witamina C (ma jej więcej niż cytryna), witamina K, A, E i witaminy z grupy B w tym kwas foliowy. Truskawki dzięki bogactwu witamin świetnie wpływają na wzmocnienie naszej odporności. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Witamina C wspomaga przyswajanie żelaza.
  • Truskawki zawierają mnóstwo cennych składników mineralnych takich jak: potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Dzięki tym składnikom truskawki pomagają w regulacji pracy serca i układu nerwowego.
  • Pomagają obniżyć ryzyko chorób naczyniowo-sercowych, przez zahamowanie oksydacji cholesterolu LDL (złego cholesterolu), dzięki czemu zapobiegają powstawaniu miażdżycy naczyń krwionośnych, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko zawału serca.
  • Truskawki obniżają ciśnienie krwi w naszym organizmie- ze względu na to, że zawierają stosunkowo sporo potasu, który potrafi zniwelować działanie sodu we krwi.
  • Truskawki posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
  • Truskawki są niskokaloryczne, gdyż w 100 g znajduje się tylko około 32 kcal. Jest to około 3 razy mniej kcal niż w takiej samej ilości banana oraz 2 razy mniej niż w przypadku 100 g jabłek czy mango.
  • Indeks glikemiczny (IG) truskawek jest niski i wynosi 40, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę. Ponadto są bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu z powodzeniem mogą znaleźć się w diecie osób chorujących na cukrzycę.
  • Truskawki w 80% są złożone z wody. Dzięki temu nawadniają, wspomagają pracę nerek oraz oczyszczają organizm z toksyn i posiadają właściwości moczopędne. (pomagają usunąć zatrzymaną wodę w organizmie)
  • Kwasy organiczne regulują trawienie, a błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, procesy trawienne i przyspiesza przemianę materii.
  • Są bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
  • Łagodzą stany zapalne, w szczególności u osób mających problem ze stawami, zmniejszając ilość kwasu moczowego w organizmie.
  • Truskawki zawierają bromelinę, która jest pomocna w trawieniu białek, w gojeniu się ran, a także wspomaga regenerację mięśni po intensywnym wysiłku.
  • Badania naukowe udowodniły, że zawarty w truskawkach kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz wzmacnia układ immunologiczny.
  • Dodatkowo truskawki zawierają antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych.
Truskawki pozytywnie wpływają na nasz wygląd.

Truskawki nie tylko posiadają właściwości zdrowotne czy właściwości odżywcze, ale także wywierają korzystny wpływ na naszą cerę. Dzięki zawartości pzeciwutleniaczy (flawonoidów), witaminy C, która pomaga w produkcji kolagenu, możemy cieszyć się promienną, elastyczną, bez przebarwień cerą, która wolniej się starzeje.

UWAGA truskawki mogą uczulać!

Truskawki są częstym alergenem w szczególności wśród dzieci. Objawem uczulenia po zjedzeniu truskawek może być swędząca wysypka na skórze, Mogą pojawić się wymioty, biegunki, nudności, bóle brzucha czy wzdęcia. Uczulenie często objawia się również obrzękiem języka, warg, który pojawiają się krótko po spożyciu truskawek. Najpoważniejszą reakcją po zjedzeniu truskawek jest reakcja anafilaktyczna, gdyż stanowi zagrożenie życia. Uwaga, reakcja alergiczna może wystąpić w każdym etapie życia- nawet jak wcześniej nie miało się nigdy z nią problemu.

Przykłady zastosowań truskawek w daniach:
  • orzeźwiający koktajl na bazie truskawek z kefirem lub maślanką
  • ciasto biszkoptowe z truskawkami lub z galaretką z truskawkami
  • chrupiąca tarta z budyniem i świeżymi truskawkami
  • makaron lub pierogi z truskawkami
  • naleśniki ze świeżymi truskawkami
  • jako dodatek do owsianek, deserów, lodów a nawet sałatek

Jak widać truskawki mają szerokie zastosowanie. Ale pamiętaj-dojrzałe owoce są słodkie i pyszne same w sobie, dlatego też zrezygnuj z dodatku cukru! Ogranicz polewanie ich śmietaną i cukrem. W ten sposób zabijasz ich smak i sprawiasz, że ze zdrowego i dietetycznego deseru powstaje bomba kaloryczna.

Ciekawostka:

Czy wiecie, że można nawet wykorzystać liście truskawek? Mają one bowiem właściwości lecznicze. Napary z nich wykorzystywane są np. do odkażania jamy ustnej przy bólu gardła. Sproszkowane liście mogą być nakładane na poparzoną skórę, aby złagodzić ból.

Podsumowując, truskawki, zwłaszcza w trakcie sezonu, powinny mieć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. Jedz truskawki każdego dnia! To witaminowa bomba. Te pyszne, czerwone owoce mogą wspomagać nasz organizm z walce z wolnymi rodnikami i stanowić element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Poza sezonem, w okresie jesienno-zimowym warto sięgać po dżemy, truskawki mrożone oraz liofilizowane (więcej o liofilizacji we wpisie o żywności liofilizowanej).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium